Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III. 26.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2021. 12. 02

Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III. 26.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

2021.12.02.

Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában: Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, melyet a keletkezés helyéről – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában – gépjárművel kell elszállítani ártalmatlanítás céljából.

(2) Begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek az ingatlan tulajdonosától, birtokosától vagy használójától történő átvétele.

(3) Műszakilag rendelkezésre álló víziközmű: az ingatlan bekötése szempontjából az a víziközmű közhálózat – ivóvíz törzshálózat és bekötővezeték együttesen, illetőleg szennyvízelvezető törzshálózat és bekötővezeték együttesen – amelynek kiépítése a próbaüzemet is beleértve befejeződött, műszaki átadás-átvétele, valamint üzembe helyezése megtörtént.

(4) Ártalmatlanítás: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető, károsító hatásának megszüntetése, kizárása.

(5) Ártalmatlanító hely: az önkormányzatok és a hatóság által kijelölt szennyvíztisztító telep.

(6) Gazdálkodó szervezet: a jogi személy, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, valamint az egyéni vállalkozó, ide nem értve azt a költségvetési szervet, amelyet az államháztartásról szóló törvény szerint közfeladat ellátására hoztak létre.

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő szolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya Tordas Község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó gazdálkodó szervezetre, valamint Tordas község területén a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.

2. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje

3. § (1)2 A rendeletben meghatározott területen keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését közszolgáltatási szerződés alapján Tordas község területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan jogosult közszolgáltató: Biotrans Kft. székhelye: 2045 Törökbálint, külterület 0152/12. (továbbiakban: közszolgáltató) látja el.

(2)3 A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére Tordas község közigazgatási területén 2021. december 1. napjától 2026. december 31-ig jogosult.

(3) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatást igénybe vevő részére számlát kiállítani.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

3. Az önkormányzat nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat – a vízgazdálkodási tevékenységek, mint közfeladat (közszolgáltatások) körében – köteles gondoskodni a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlanok esetében a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének szervezéséről, fenntartásáról és ellenőrzéséről.

(2) A Képviselő-testület feladata a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás tekintetében különösen:

a) a közszolgáltatás ellátására a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően a közszolgáltató kiválasztása, e rendeletben meghatározott időtartamra és feltételekkel,

b) a közszolgáltatóval a közszolgáltatási szerződés megkötése,

c) a közszolgáltatási díjnak és a díjfizetés rendjének megállapítása,

d) gondoskodás a közszolgáltatással kapcsolatos jogok és kötelezettségek érvényesítéséről.

4. A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei, igénybevételének módja

5. § (1) A képviselő-testület a közszolgáltatási szerződést a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtést végző közszolgáltatóval határozott időre, de legfeljebb 10 évre szólóan köti meg. A közszolgáltatási szerződés nyilvános.

(2) A közszolgáltatási szerződés célja, hogy a közszolgáltatás teljesítése érdekében az önkormányzat és a közszolgáltató közötti kapcsolatot szabályozza, a közszolgáltatást igénybe vevők jogos érdekeinek védelmére is tekintettel.

(3) A közszolgáltatási szerződésben a külön jogszabályokban előírtakon kívül rögzíteni kell:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét,

b) a közszolgáltató által igénybe vehető háztartási szennyvizet befogadó létesítményeket és azok pontos címét,

c) a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,

d) a közszolgáltató azon általános kötelezettségének tartalmát, amely a közszolgáltatást igénybe vevők jogos igényeinek kielégítésére vonatkozik, az ezeket biztosító garanciális szabályokat, a fogyasztói üzletszabályzat kialakításának és felülvizsgálatának módját, más szabályozási eszközöket, és az ezen szabályozásokról szóló döntések előkészítésének és meghozatalának szabályait,

e) a közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját,

f) a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.

(4) A közszolgáltatási szerződés megszűnik:

a) a benne meghatározott időtartam lejártával,

b) a közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével,

c) elállással, ha a teljesítés még nem kezdődött meg,

d) felmondással,

e) közös megegyezéssel.

(5) A közszolgáltatási szerződést mindkét fél írásban mondhatja fel. Felmondás esetén a felmondási idő 6 hónap. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

(6) A közszolgáltatási szerződés megszűnése esetén a képviselő-testület haladéktalanul intézkedik a közszolgáltatás folyamatos ellátásának biztosításáról.

5. A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos kötelezettségei

6. § (1) A közszolgáltató kötelessége jelen rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint, a környezetvédelmi, vízgazdálkodási, valamint az egyéb jogszabályi előírások megtartásával a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosok irányában a közszolgáltatás Tordas község közigazgatási területén belüli ellátása.

(2) A közszolgáltató a külön jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerint köteles eleget tenni adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségének.

(3) A közszolgáltató köteles a képviselő-testület számára közszolgáltatói tevékenységének éves értékeléséhez beszámolót, valamint részletes költségelszámolást készíteni, és ezt a tárgyévet követő év március 31-ig a polgármesteren keresztül a képviselő-testületnek benyújtani.

(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást akkor láthatja el, ha:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatás keretén belül történő begyűjtését, szállítását kizárólag a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 44/F. § (3) bekezdés szerint végzi,

b) az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött,

c) az összegyűjtött szennyvizet az erre a célra megfelelő szennyvíztelepen helyezi el.

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, a közüzemi csatornahálózatba, vagy más befogadóba, vagy szennyvíz-tisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások és az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint azt a közszolgáltatónak bejelenteni és átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött, nem közművel elvezetett háztartási szennyvízre vonatkozó, az önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást a szükséges rendszeres időközönként igénybe venni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltatónak átadni, a közszolgáltató szállító eszközeit a vele egyeztetett időpontban igénybe venni, és részére a közszolgáltatási díjat megfizetni.

(4) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost mindenki számára hozzáférhető módon tájékoztatja.

(5) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost a változás bekövetkezése előtt legalább 8 nappal az 5. § (5) bekezdésnek megfelelő módon értesíti.

8. § (1) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre, külön írásbeli szerződéskötés nélkül. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost tájékoztatta.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a szennyvíz mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanra való bejutással is biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a közszolgáltató szállító gépjárműve számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(3) Amennyiben az ingatlantulajdonos kötelezettsége a közszolgáltatás igénybevételére bármely ok miatt megszűnik, annak tényét a kötelezettség megszűnésétől számított 15 napon belül köteles írásban bejelenteni a közszolgáltató felé.

9. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítménybe összegyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírásoknak megfelelő intézkedések mellett – megtagadhatja annak elszállítását.

6. Adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettség

10. § (1) A közszolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

(2) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(3) A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat a tulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.

(5) A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.

7. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével kapcsolatos kötelezettségek

11. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a vízügyi hatóság által kijelölt leürítő helyen lehet elhelyezni, leereszteni és ártalmatlanítani. A leeresztés során a közegészségügyi és műszaki előírások megtartásának ellenőrzésére a leürítő hely üzemeltetője is jogosult.

(2) A leürítő helyen elhelyezhető nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét és minőségét, az ürítés módját és időpontját a vízügyi hatóság külön jogszabályi előírás szerint határozza meg.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartását oly módon köteles kialakítani, hogy az egyes leürítő helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye aggálytalanul megállapítható legyen.

8. A közszolgáltatás ellátásával összefüggő egyes kérdések

12. § (1) A közszolgáltató, ha az ingatlantulajdonos nem kér kifejezetten későbbi szállítási időpontot, mindenkor köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 3 munkanapon belül a közszolgáltatást elvégezni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, elszállítása és ártalmatlanítása csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg.

13. § (1) A közszolgáltató a közműpótló létesítményből a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kitermelését és elszállítását kizárólag erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés- és szóródásmentes, bűz- és szaghatást kizáró célgéppel végezheti.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közműpótló létesítményből történő kitermelése, elszállítása és leürítése közben szennyeződött területet azonnal fertőtleníteni kell a külön jogszabályban foglaltak szerint engedélyezett szerrel.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítására, kezelésére szolgáló szállítóeszköz, gép, berendezés és más eszköz rendszeres tisztítását, fertőtlenítését olyan térburkolattal ellátott, mosótérrel rendelkező területen kell elvégezni, ahonnan az elhasznált víz a külön jogszabály szerint végzett előkezelést, előtisztítást követően közműpótló berendezésbe vagy közműcsatornába kerül.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására használt eszközök tárolása a közegészségügyi követelményeknek megfelelően kialakított telephelyen végezhető.

(5) A közszolgáltató tevékenységének ellátása során a közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerint jogosult közreműködőt igénybe venni feltéve, ahogy az a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátásához a jogszabályokban megkövetelt műszaki felszereltséggel, szakképzett szakember állománnyal és a jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezik. A közreműködő tevékenységéért a közszolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.

9. A közszolgáltatási díj megállapítása, fizetésének módja

14. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos meghatározott díjat köteles fizetni, melyet a munka elvégzésekor, a helyszínen kell kiegyenlíteni. Az elvégzett szolgáltatásról és a megfizetett díjról a tulajdonos a helyszínen a közszolgáltatótól számlát kap.

(2) Az alkalmazható legmagasabb közszolgáltatási díjat a Képviselő-testület állapítja meg a vonatkozó jogszabályi előírások alapján általános forgalmi adó nélkül meghatározott egységnyi díjtételekkel.

(3) A közszolgáltatót megillető díj 2.050 Ft + Áfa/m3.

(4) A lakossági nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz esetében a közszolgáltatásért fizetendő díjat csökkenteni kell a Magyarország mindenkori éves költségvetéséről szóló törvényben meghatározott központosított támogatás összegével.

(5) A közszolgáltató minden évben egy alkalommal, legkésőbb október 31. napjáig kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges és szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó változása függvényében.

(6) A közszolgáltatási díj meghatározását, vagy felülvizsgálatát megelőzően a közszolgáltató részletes díj javaslatot készít a (3)–(5) bekezdésben is foglaltakra tekintettel, melyhez köteles költségelemzésen alapuló és a jogszabályoknak megfelelő díjkalkulációt készíteni a következő díjfizetési időszakban alkalmazni javasolt egységnyi közszolgáltatási díjtételek alátámasztására.

1

A bevezető a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdése a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.