Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 29

Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a járművek behajtási engedélyeinek kiadási és felülvizsgálati rendjéről

2023.09.29.

Tordas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) E rendelet hatálya Tordas Község közigazgatási területén kiterjed a behajtani tilos táblával korlátozott és azzal együtt alkalmazott „Kivéve engedéllyel” közúti jelzőtáblák hatálya alá tartozó helyi közutakra érvényes - meghatározott járművekre vonatkozó - behajtási engedélyek (továbbiakban: engedély) kiadásának, felhasználásának és felülvizsgálatának, valamint visszavonásának rendjére. A korlátozással érintett útszakaszt az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jármű tulajdonosra és üzembentartóra, aki Tordas község közigazgatási területén Tordas Község Önkormányzatának tulajdonában lévő, az (1) bekezdésben meghatározott közlekedési táblával ellátott közterületen a rendelet hatálya alá tartozó járművel közlekedik.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés- végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, a tordasi polgárőrség valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) betegellátó,

e) a kommunális feladatot ellátó,

f) az út-, vagy közműépítést, illetve út vagy közmű fenntartást végző járműre.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki a helyi vadásztársaság tagjai által üzemeltetett gépjárműre a vadgazdálkodási feladatok ellátásának idejére, akik a behajtás indokoltságát érvényes vadászjeggyel igazolják.

2. § (1) A képviselőtestület az 1. § szerinti engedélyek kiadására és jogosultságuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a Polgármesterre ruházza az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) Az engedély - mint határozat - tartalmazza, hogy

a) mely járműre vonatkozik (forgalmi rendszámmal, illetve más azonosításra alkalmas módon),

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) az engedély a rendelet mely §-a, bekezdése, ill. pontja szerint került kiadásra,

d) az engedély érvényességi idejét,

e) a behajtási tilalommal érintett út, útszakasz, terület 4. § szerinti meghatározását, amelyre az engedély érvényes,

f) ) a határozat törvényben meghatározott egyéb kötelező tartalmi elemeit.

3. § (1) Az engedély kiadása iránti kérelmet - egy adott járműre vonatkozóan, a jogosultság feltételeinek egyidejű igazolásával - a jármű üzemben tartója (tulajdonosa), valamint az utóbbiak képviseletében eljáró személy nyújthat be (a továbbiakban: kérelmező) Tordas Község Polgármesteréhez.

(2) Engedély egy adott járműre adható ki a rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén.Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön engedélyt kell kiadni.

(3)1 Az engedély kiadásának feltétele, hogy az alábbi feltételek valamelyike fennálljon:

a) A járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz az ingatlan tulajdonosa, használójaként más módon nem tud eljutni.

b) A Váli Vajda János Általános Iskola, vagy az iskola fenntartója által működtetett iskolabusz a gyermekek közoktatási intézménybe és a közoktatási intézményből Gyúróra történő szállítása.

c) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően ( tulajdoni lap, szerződés) igazolnia kell.

4. § (1) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni azt a behajtási tilalom hatálya alá tartozó utat, útszakaszt, valamint azt az ingatlant, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását igényli.

(2)2 Az ingatlan pontos meghatározásához szükség van a helyrajzi szám megadására, kivéve az iskolabusz behajtási engedély kérelme esetén.

(3) ) A kérelemben utalni kell a 3. § (3) bekezdésében foglalt valamely feltétel fennállására, és azt röviden meg kell indokolni.

(4) A kérelemben fel kell tüntetni a jármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát).

5. § (1)3 Az engedély a kiadás napjától visszavonásig vagy az engedélyben feltüntetett napra érvényes.

(2) Az engedély érvényét veszti, ha a rendelet által meghatározott feltételek már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját - az engedély egyidejű visszaszolgáltatásával - haladéktalanul értesíteni kell.

6. § Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (polgármester által kijelölt személy) kezdeményezésére a Polgármester az érvényes engedélyeket felülvizsgálhatja és amennyiben az indokolt, határozatával visszavonhatja.

7. § (1) ) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes.

(2) Az engedélyről - bármilyen formában - készített másolat nem használható fel.

8. § Az e rendeletben nem szabályozott eljárási kérdésekben, valamint az engedélyhasználat megsértésének jogkövetkezményei tekintetében a vonatkozó jogszabályok az irányadók.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1. melléklet

Kivéve engedéllyel közúti jelzőtábla hatálya alá tartozó utak:
Budapest-Balaton kerékpárút Tordas-Kajászó szakasz: Tordas 0138/2 hrsz.
1

A 3. § (3) bekezdése a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (1) bekezdése a Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.