Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a temető és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 07. 02

Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a temető és a temetkezés rendjéről

2023.07.02.

Tordas Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tordas Község Önkormányzatának illetékességi területén lévő köztemetőre.

2. § Tordas Község Önkormányzata az 1. §-ban megjelölt, az önkormányzat tulajdonában álló temető üzemeltetéséről önállóan gondoskodik.

2. A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § Az Önkormányzat a köztemető üzemeltetése körében

a) vezeti a szükséges nyilvántartásokat, melyekbe az arra jogosult hatóságnak ellenőrzés céljából betekintést enged,

b) tájékoztatja a temetőbe látogatókat a köztemetőben kihelyezett hirdetőtáblán,

c) halotthűtőt és ravatalozót üzemeltet,

d) kijelöli a hulladék összegyűjtésére és tárolására szolgáló helyeket, gondoskodik a hulladék elszállíttatásáról, ártalmatlanításáról,

e) vízvételi lehetőséget, WC és mosdó használatot biztosít a köztemetőt kegyeleti célból látogatók számára,

4. § (1) A temetőfenntartó feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

(2) A temetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(3) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhaltak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(4) A temető üzemeltetésénél a a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 16-18. §-aiban és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 54. §- ában foglaltak alapján kell eljárni.

3. A temető rendje

5. § (1) A temető nyitva tartása: október 1. - február 28. között 8:00-tól 17:00 óráig, március 1.- szeptember 30-ig 6:00-tól 20:00 óráig. Ettől eltérni csak október 22. - november 8. közötti időszakban lehet.

(2) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni tilos, kivéve a mozgássérültet szállító járművet és a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet

(3) Építőanyagnak a temetők területére beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges. Bejelentés nélkül a munkavégzés nem kezdhető meg. A bejelentést írásban a polgármesternek címezve a Tordasi Polgármesteri Hivatalban kell megtenni.

(4) Bontási anyagot - beleértve a sírhely bontásából, javításából származó anyagot, törmeléket is - a köztemetőben tárolni tilos.

(5) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(6) A temetőbe állatot bevinni tilos kivéve a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságainak szabályairól szóló 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet 1. § b) pontja szerinti segítő kutyát.

(7) A temetőben a temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka nem végezhető.

(8) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni és megrongálni tilos.

(9) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivétel a sírra ültetett az az örökzöld, amely nem magasabb 1,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 m magasságot elérő növényt a temető üzemeltetője eltávolíttatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel megtéríttetheti.

(10) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni.

(11) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(12) Az urnafülkéken és a síremlékeken közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

4. Temetkezési helyek kialakításának rendje

6. § (1) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba a koporsós sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.

(2) Temetési sírhely előre váltása konkrét sírhely megjelölésével nem lehetséges, kivéve a kettős sírhely. Az előre váltott sírhely a betemetéskor soron következő sírhely helye.

7. § (1) A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi és hosszúsági méretei, valamint egymástól való távolságuk:

a) egyes sírhely: 200 cm x 90 cm,

b) kettes sírhely: 200 cm x 190 cm,

c) urnasírhely: 80 cm x 60 cm, mélysége: 80 cm,

d) gyermeksírhely: 130 cm x 60 cm

(2) A kolumbáriumban az urnák tárolása 30 x 30 x 45 cm-es belméretű és szilárd alappal légmentesen lezárt urnafülkében történhet.

(3) A temetési helyek egymástól való távolsága 60 cm, a sorok közötti távolság 100 cm, a sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet. A régi temető esetén a feltételeket adottnak kell tekinteni rátemetés esetén. A sírgödröt falazni tilos.

(4) Koporsós temetés esetén a temetési hely egyes sírhely és kettes sírhely. A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.

(5) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt a talajban lebomló természetes anyaggal burkolni lehet.

(6) Egyes sírhelyben elhelyezett 1 koporsón kívül 4 urna is elhelyezhető. Kettes sírhely esetén a 2 koporsón kívül még maximum 8 urna is elhelyezhető. Egy urnafülkében 1 vagy 2 urna helyezhető el.

(7) A síremlék mellett egyéb más építmény, pad, külön virágtartó elhelyezése tilos. A síremlékek közötti helyeken a szabad közlekedést biztosítani kell.

(8) Síremlék felállításához az üzemeltető engedélye szükséges. Síremlék a sírhely határain túl nem terjedhet, kegyeletet, közízlést nem sérthet.

5. A temetési hely gazdálkodási szabályai

8. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, az eltemetésre kötelezettnek temetési hely megváltási díjat kell fizetnie. A temetési helyek további használati joga azonos időtartamra ismételten megváltható. Mentesül a díj megfizetése alól az állandó lakóhellyel rendelkező tordasi lakos, vagy aki rendelkezett állandó lakóhellyel Tordason. 1. melléklet

(2) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.

(3) A sírhely feletti rendelkezési idő koporsós temetés esetén 25 év (rátemetés esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év), urnasírhely esetén 20 év.

6. Ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

9. § (1) A temetőben az elhaltak felravatalozására alkalmas ravatalozót kell fenntartani.

(2) Ravatalozni, csak a temető ravatalozójában vagy a sírnál szabad.

(3) Az elhunytat a ravatalozásig hűtőben kell elhelyezni.

(4) A ravatalozóban az elhunytat a temetést megelőző 6 órában lehet elhelyezni.

(5) A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább fél órával ki kell nyitni.

7. A temetési szolgáltatás, a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

10. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást csak hatósági engedéllyel rendelkező, a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezhet, előre egyeztetve az Önkormányzattal.

(2) A temetési tennivalókat (szállítás, ravatalozás, kiföldelés, eltemetés, stb.) a temettető által megbízott temetkezési szolgáltató esztétikus környezetben, megfelelő eszközökkel, felszereléssel, ruházattal, a kegyeleti követelmények érvényre juttatásával köteles elvégezni.

11. § (1) A köztemetőben vállalkozási tevékenységet csak az végezhet, aki a szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik. Ennek meglétét az Önkormányzat ellenőrzi.

(2) Amennyiben a vállalkozó az Önkormányzat felhívása ellenére a hatósági engedélyét nem mutatja be, a köztemetőben nem végezhet munkát.

12. § (1) A köztemetőben történő minden munkavégzést - a sírhely gondozás kivételével - az Önkormányzatnak előre be kell jelenteni.

(2) A munkavégzés során a szomszédos sírhely sértetlenségét, a temető tisztaságát, rendjét biztosítani kell.

(3) A munkavégzés után a keletkezett hulladékot, bontott síremléket a vállalkozónak haladéktalanul el kell szállítania.

8. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

14. §1

1. melléklet a 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelethez

Temetési hely megváltásának és újraváltásának díjai, temetőfenntartási hozzájárulás, temetői létesítmények illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

I. Temetési hely megváltási és újraváltási díjai

a.

b.

c.

1.

Megváltás/újraváltási idő (év)

Temetési hely típusa

nettó díj (Ft)

2.

25

egyes sírhely

6 000

3.

25

kettes sírhely

12 000

4.

20

urnasírhely

12 000

5.

25

gyermeksírhely

4 000

6.

20

urnafülke

35 000

7.

Mentesül a díj megfizetése alól az állandó lakóhellyel rendelkező tordasi lakos, vagy aki rendelkezett állandó lakóhellyel Tordason.

II. A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás

1.

Síremlék-állítási díj

síremlékenként

0

2.

Egyéb munkavégzés, síremlék karbantartás, vésés, tisztítás

síremlékenként

0

III. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

1.

Ravatalhasználati díj

temetésenként

0

2.

Halott hűtés

első napra

3000
Mentesül a díj megfizetése alól az állandó lakóhellyel rendelkező tordasi lakos, vagy aki rendelkezett állandó lakóhellyel Tordason.

3.

minden további megkezdett napra

2000

Mentesül a díj megfizetése alól az állandó lakóhellyel rendelkező tordasi lakos, vagy aki rendelkezett állandó lakóhellyel Tordason.

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.