Gyúró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Gyúró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.01.01.

Gyúró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, és a 39/C. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Gyúró Község Önkormányzat Képviselő-testülete Gyúró illetékességi területén a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) felsorolt helyi adók közül határozatlan időre

a) vagyoni típusú adók közül,

aa) építményadót

ab) telekadót

b) kommunális jellegű adók közül,

ba) magánszemély kommunális adóját

bb) idegenforgalmi adót

c) helyi iparűzési adót

vezet be.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) egyedülálló személy: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy vagy elvált családi állapotú.

b) egyedülélő személy: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

c) beépítésre nem alkalmas telek: Gyúró közigazgatási területén illetékességgel és hatáskörrel rendelkező I. fokú építési hatóságnak az igazolása alapján beépítésre nem alkalmas telek.

2. Építményadó

3. § (1) A Htv. 11. § (1) bekezdése alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, hasznosításától függetlenül.

4. § Az építményadó alapja az építmény m²-ben számított hasznos alapterülete.

5. § Az építményadó mértéke évi 1.000.- Ft/m².

6. §1 (1) A Htv. 13. §-ában meghatározottakon túl mentes az építményadó alól:

a) a belterületen található lakás és nem lakás céljára szolgáló építmény,

b) egy önálló helyrajzi számon álló zártkerti vagy külterületi területen álló nem lakás céljára szolgáló építménye annak a személynek, aki gyúrói lakóhellyel rendelkezik és a bejelentett a lakóhelyén lévő ingatlana után magánszemély kommunális adójának fizetésre kötelezett.

(2) A 5. §-ban megállapított adó mértékéből 40%-os kedvezmény jár:

a) az után az építmény után melynek tulajdonosa gyúrói lakóhellyel rendelkező magánszemély és aki Gyúró Községben magánszemélyek kommunális adójának fizetésére nem kötelezett,

b) a második, vagy annál több zártkerti vagy külterületi területen álló nem lakás céljára szolgáló építménye annak a magánszemélynek, aki gyúrói lakóhellyel rendelkezik és a bejelentett lakóhelyén lévő ingatlana után magánszemély kommunális adójának fizetésre kötelezett.

7. § A kedvezményre és mentességre való jogosultságot a jogosultnak kell kérelmeznie, valamint igazolnia kell jogosultságát.

8. § A kedvezmények és mentességek nem terjednek ki a vállalkozó üzleti célt szolgáló épületére, épületrészére.

9. § Az adókötelezettségben bekövetkezett változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

3. Telekadó

10. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek.

11. § A telekadó alapja a telek m²-ben számított területe.

12. §2 A telekadó mértéke 1500 m2 teleknagyságig 150.- Ft/m2/év, az 1500 m2 meghaladó telekrész után pedig 20.-Ft/m2/év.

13. §3 (1) Mentes a telekadó alól a Htv. 19. §-ban foglaltakon túl

a) az az ingatlan, amely vonatkozásában magánszemélyek kommunális adója kötelezettség áll fenn,

b) az a telek, mely a vonatkozó jogszabályok alapján beépítésre nem alkalmas,

c) az a telek, melyen az épülő lakóingatlan az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006.(XII.5.) Korm.rendelet 2. melléklet 5 sora szerinti 60 % készültségi fokot elérte.

d) a zártkerti és külterületi telek.

(2) A 13. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott mentességre való jogosultság iránti kérelmet a jogosultnak írásban kell az önkormányzati adóhatóságnál kérnie, valamint igazolni a mentességre való jogosultságát.

(3) A 13. § (1) bekezdés c) pontjában szabályozott mentességre való jogosultságot az önkormányzati adóhatóság ellenőrzi és a feltételek fennállása esetén a mentességet a kérelem benyújtása évét követő január 1. napjától két adóévre kell megállapítani.

14. § A 13. §-ban megállapított mentességek nem vonatkoznak a vállalkozó üzleti célt szolgáló telkére.

4. Magánszemély kommunális adója

15. § Magánszemély kommunális adójának fizetési kötelezettsége terheli a Htv.12. §-ban, valamint a Htv. 18. §-ban meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

16. § A magánszemélyek kommunális adójának mértéke évi 30.000.- Ft.

17. § Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól a nem lakás céljára szolgáló építmény, valamint a telek.

18. §4 (1) A 16. §-ban megállapított adó mértékéből 40 %-os kedvezmény jár annak a magánszemélynek, akinek gyúrói lakóhelye van, és a lakóhelyén lévő ingatlanban tulajdonnal rendelkezik. Jelen kedvezményben részesülő magánszemély minden további adótárgya után a 16. §-ban megállapított adót köteles megfizetni.

(2) A 16. §-ban megállapított adó mértékéből 70 %-os kedvezmény jár:

a) annak az öregségi nyugdíjban részesülő házaspárnak, vagy élettársi kapcsolatban élőknek, akik közül a tárgyévben csak az egyik töltötte be a 70. életévét és az öregségi nyugdíjon kívül más rendszeres havi jövedelemmel nem rendelkeznek.

b) annak a házaspárnak, vagy élettársi kapcsolatban élőknek, melynek mindkét tagja betöltötte a 70. életévét és az öregségi nyugdíjon kívül más rendszeres havi jövedelemmel nem rendelkeznek.

c) annak az egyedülélő magánszemélynek, aki a 70. életévét betöltötte és nyugdíjjellegű ellátáson kívül más rendszeres havi jövedelemmel nem rendelkezik.

d) annak az egyedülálló magánszemélynek, aki kiskorú gyermekét, vagy gyermekeit egyedül neveli.

(3) A 18. § (2) bekezdésében szabályozott kedvezményeket kizárólag a gyúrói lakóhellyel rendelkező adóalany veheti idénybe, azon adótárgyára tekintettel, amelyben lakóhellyel rendelkezik.

19. § A kedvezményre és mentességre való jogosultságot a jogosultnak kell kérelmeznie, valamint igazolnia kell jogosultságát.

20. § A kedvezmények és mentességek nem terjednek ki a vállalkozó üzleti célt szolgáló épületére, épületrészére.

21. § Az adókötelezettségben bekövetkezett változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

5. Idegenforgalmi adó

22. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

23. § Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300.- Ft.

6. Helyi iparűzési adó

24. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység.

25. § Az adó évi mértéke az adóalap 2%-a.

26. § Mentes a helyi iparűzési adó megfizetése alól a Htv. 39/C. § (3) bekezdésében meghatározottak köre.

27. § A kedvezményre való jogosultságot a jogosultnak kell kérelmeznie, valamint igazolnia kell jogosultságát.

28. § Az adókötelezettségben bekövetkezett változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

29. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

30. §5

1

A 6. § a Gyúró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 12. § a Gyúró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 13. § a Gyúró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 18. § a Gyúró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 30. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.