Sárkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020. (VIII.11.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó alapellátási és egyéb szolgáltatási feladatokról

Hatályos: 2021. 01. 01

Sárkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 60. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó alapellátási és egyéb szolgáltatási feladatokról az alábbi rendeletet alkotja.


1. A rendelet célja


  1. § (1) A falugondnoki szolgáltatás célja Sárkeszi községben az intézményhiányból eredő települési hátrányok enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása.


(2) A falugondnoki szolgáltatás az (1) bekezdésben foglaltakon túl biztosítja a hel yi adottságokhoz és sajátosságokhoz igazodó egyéni és közösségi szintű igények kielégítését is.


2. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok



2. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása , így

       ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása ;

c) ) az óvodáskorú , iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás.


3. § (1) A falugondnoki szolgálatás körébe tartozó kiegészítő feladatok, lakossági szolgáltatások különösen:

a) művelődés, szabadidős tevékenység szervezése, segítése, (színház, kirándulás, helyi rendezvények stb.),

b) lakossági szolgáltatások (kórházi látogatások bonyolítása, családi eseményekre való utaztatás, különféle ügyintézés, stb.),

c) közreműködés az önkormányzati feladatok megoldásában (árubeszerzés önkormányzati intézmények részére, pénzszállítás, pénztáros szállítása kifizető helyekre, elnyert pályázatok megvalósításában való részvétel, tájékoztatás, információ közvetítés), közhasznú, közcélú munkások irányítása ,

d) az egyéni és az önkormányzati hivatalos ügyek intézésének segítése, helyi szervezetek tevékenységének elősegítése,

e) az egyéb lakossági szolgáltatások , illetve az alapfeladatokban meghatározottakon  kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.


4. § (1) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó közvetett szolgáltatási feladatok különösen:

a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működésével , a falugondnoki gépjármű fenntartásával kapcsolatos teendők ellátása.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb 50%-át tehetik ki.



3. A falugondnoki szolgáltatás alapfeladatainak ellátása


5. § Az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgáltatás igény szerint biztosítja az étel házhoz szállítását.


6. § A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnok a házi segítségnyújtást végző intézménnyel , illetve személlyel együttműködve működik közre a szolgáltatás biztosításában, különösen az ellátott szállításában, a szükséges gyógyszerek kiváltásában.


7. § A közösségi és szociális információk szolgáltatásában történő közreműködés keretében a falugondnok tájékoztatja a lakosságot, különösen a rászorultakat az általuk igényelhető szociális és egyéb ellátásokról, támogatásokról, jogaikról, aktuális kötelezettségeikről , a településen elérhető közösségi eseményekről.


8. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása során a falugondnok feladata a beteg háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézménybe, illetve rendelőből és intézményből a lakóhelyre szállítása, továbbá a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.


(2) A falugondnok az egyéb egészségügyi  intézménybe történő szállítást abban  az esetben végezheti , ha a kérelmező tömegközlekedés igénybevételére nem képes, feltéve, ha az egészségi állapota nem igényli mentő vagy betegszállító igénybevételét. Ebben az esetben a szolgáltatás igénybevételét a falugondnok javaslata alapján a polgármester egyedi mérlegelés alapján engedélyezi.

(3) A gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása a rászoruló személy számára a gyógyszer kiváltásával, a gyógyászati segédeszköz beszerzésével, illetve azok házhozszállításával történik.


9. §  (1) Az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása kapcsán a falugondnoki szolgálat az oktatási intézménnyel egyeztetett módon közreműködik a tanulók szállításában.


(2) Egyéb óvodai,  iskolai rendezvényre, vagy tanításon kívüli elfoglaltságra, versenyekre, kirándulásokra a gyermekek szállítását igény esetén a falugondnoki szolgálat az intézménnyel vagy egyéb szervezetekkel, szülőkkel együttműködve biztosítja.



4. Kiegészítő feladatok, lakossági szolgáltatások



10. § ( 1) A közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése körében a falugondnok elsősorban az önkormányzati szervezésű programok lebonyolításában vesz részt, a polgármester irányítása mellett.


(2) Amennyiben az alapfeladatok és az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását nem veszélyeztetik, a falugondnok a polgármester beleegyezésével közreműködhet a településen megvalósuló egyéb közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében is .


(3) A galugondnok a polgármester előzetes  engedélyével részt vesz a helyi kulturális, sport csoportok , nyugdíjas- vagy gyermekcsoportok szállításában más településen megvalósuló művelődési, sportesemények, szabadidős programokra.



11. § (1) A falugondnok az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, a lakossági igények továbbítása körében rendszeresen kapcsolatot tart a településen működő, vagy ott ügyfélfogadást tartó közigazgatási szervekkel, közreműködik kérelmek, nyomtatványok beszerzésében, címzettekhez történő eljuttatásában.


(2) A falugondnok az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az alapfeladatnak nem minősülő, egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés kapcsán

a) részt vesz a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének biztosításában,

b) igény esetén segítséget nyújt a kapcsolatfelvételben és kapcsolattartásban a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársaival,

c) segítséget nyújt az életkora, fogyatékossága vagy egyéb okból rászorulók részére a napi fogyasztási cikkek, illetve tartós fogyasztási cikkek beszerzésében, háztartási gépek, berendezések javításának intézésében.


12. § (1) A falugondnok részt vesz az önkormányzati infonnációk közvetítésében a lakosság részére, szórólapok, plakátok elhelyezésével, kézbesítésével , valamint személyesen.

(2) A falugondnok közreműködik a következő feladatok végrehajtásában:

a) beszerzések lebonyolítása,

b) a falugondnokigépjármű fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása,

c) önkormányzati feladatokhoz kapcsolódóan a polgármester, a képviselők , illetve az önkormányzat és hivatala dolgozóinak szállítása,

d) meghatalmazása esetén az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ügyek intézése,

e) közfoglalkoztatási programok lebonyolításával kapcsolatos feladatok.


5. A falugondnoki szolgáltatás igénybevételének módja


13. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevétele iránti eljárás az ügyfél kérelmére indul.

(2) A kérelemet a falugondnoknak kell benyújtani írásban vagy szóban.

(3) A falugondnoknak a tevékenységét a Szociális Ágazati Portálon közzétett tevékenységnaplóban kell dokumentálnia. A dokumentumban a szolgáltatást igénybe vevők aláírása nem szükséges.


6. A falugondnoki szolgáltatás ellátása


14.   § (1) A falugondnokot az önkormányzat pályázat alapján határozatlan időre nevezi ki és menti fel, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. A falugondnok kinevezése és foglalkoztatása során a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A falugondnoki feladatokat a szolgálat a rendelkezésre álló gépjámű segítségével látja el. A falugondnok feladatait az e rendeletben, a munkaköri leírásában, a szolgálat szakmai programjában , a szolgálat szervezeti és működési szabályzatában, valamint a vonatkozó egyéb jogszabályokban  foglaltak figyelembevételével kell ellátni.

(3) A falugondnok a feladatokat a munkaköri leírásában meghatározott munkarend szerinti időben köteles ellátni.

(4) A falugondnoki szolgáltatást a falugondnok szabadsága, betegsége, egyéb akadályoztatása esetében is biztosítani kell. A helyettesítés rendjét a szakmai program tartalmazza.

(5) A falugondnoki szolgálatás térítésmentes.



15. § (1) Ez a rendelet 2021. január  1. napján lép hatályba.





Kőhegyi László                                                            dr. Pahola Tünde

polgármester                                                                       jegyző