Rábatamási Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013. (II.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 11. 06

Rábatamási Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2013. (II.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

2013.11.06.

Rábatamási Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában foglaltak alapján a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya Rábatamási Község Önkormányzatára (továbbiakban: Önkormányzat)és szerveire terjed ki.

2. §

A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) [1] A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetését:
260.427 e/Ft módosított költségvetési bevétellel
260.427 e/Ft módosított költségvetési kiadással
állapítja meg.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat, valamint a 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati éves engedélyezett létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát feladatonként a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.
(4) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., 1.4. mellékletek részletezik.

3. §

A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
(1) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeiről szóló 3.számú melléklet, adatot nem tartalmaz.
(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.
(3) Az önkormányzatnak 2013. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljairól szóló 5. számú melléklet, adatot nem tartalmaz.
(4) Az önkormányzat beruházásai és felújításai kiadásait a 6. melléklet tartalmazza.
(5) Az önkormányzat állami támogatásának részletezését a 7. melléklet tartalmazza.
(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programok és projektet a 8.1.számú melléklet tartalmazza.
1. (7) Az önkormányzat által nyújtott kamatmentes kölcsön állományának alakulásáról szóló 8.2. melléklet, adatot nem tartalmaz.
2. (8) Az átvett és átadott pénzeszközök alakulását a 9. és 10. melléklet részletezi.
3. (9) A szociális juttatásokról részletes kimutatását a 11. melléklet tartalmazza.
4. (10) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat és kedvezményeket az. 12. melléklet, az előirányzat-felhasználási tervet a 13. melléklet.

4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő- testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(3) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

5. §

Az előirányzatok módosítása

(1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.
(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát az SZMSZ-ben meghatározott értékhatárig a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.
(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2013. december 31-ig gyakorolható.
(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

6. §

A gazdálkodás szabályai

(1) A rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatok felett a polgármester előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2) Az önkormányzat feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.
(3) Az önkormányzat köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.
(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról független belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. §

A záró és vegyes rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2013. március 1. napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2013. január 1-től kell alkalmazni.

Mellékletek