Rábatamási Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (VII.31.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 08. 01

Rábatamási Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Mktv. 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. § (1) Az Mktv-ben meghatározott hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról, továbbá

e) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, az Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(3) A közterület használati díj alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


(4) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50 % lehet.


2. § (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.


(2) Vasárnapra és ünnepnapokra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat. Indokolt esetben kivételesen, a minimális szükségszerű időtartamra vonatkozóan engedélyezhető az éjszakai forgatás.


(3) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az esetleges kárelhárítás és helyreállítást követően legfeljebb 5 napon belül újra biztosítani kell.


(4) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 200 m² területet.


(5) A kérelmező a tevékenység gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettségét nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(6) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.


3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Rábatamási, 2013. július 30.



Spiteller László                                                dr. Szele Balázs

  polgármester                                                         jegyző



Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetése – a hirdetőtáblán – a mai napon megtörtént.


Rábatamási, 2013. július 31.



dr. Szele Balázs

jegyző