Rábatamási Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (IX.25.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 26

Rábatamási Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. §. (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya Rábatamási község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Rábatamási község közigazgatási területén a közterületek elnevezését és a házszámozás rendjét.

(3) Személyi hatálya alá tartozik minden természetes személy, jogi személy, illetve jogi személlyel nem rendelkező más szervezet, aki Rábatamási közigazgatási területén ingatlantulajdonnal rendelkezik, vagy annak állandó használója, kezelője.

(4) Rábatamási község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.


2. §


E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

2. Közterületnév: a község területén lévő közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó neve.

3. Házszám: olyan arab számmal, arab számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.


2. A közterületek elnevezésének általános szabályai


3. §


(1) Minden belterületi közterületet el kell nevezni, és minden külterületi közterületet és magánutat el lehet nevezni.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Közterület elnevezését a megállapításától számított 10 éven belül nem lehet megváltoztatni.

(4) Szervízutakat, továbbá a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(5) Ha egy közterület a településrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek – az elkülönüléstől számított egy éven belül - más nevet kell adni.

(6) Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.


4. §


(1) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Rábatamási község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira.

(2) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(3) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(4) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.


5. §


(1) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a helyi önkormányzat képviselője,

c) Rábatamási község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgár,

d) Rábatamási község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

(2) A közterület elnevezése és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) A közterület megállapításáról, megváltoztatásáról szóló határozatban a Képviselő-testület köteles rendelkezni arról, hogy az új, illetve a megváltozott közterületnév mely időponttól lép hatályba.


6. §


A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell az illetékes a lakcímnyilvántartást végző hivatalt, az illetékes földhivatalt, az illetékes rendőrkapitányságot, a postai szolgáltatót, az illetékes tűzoltóságot, az illetékes mentőállomást, a közmű-szolgáltatókat, továbbá a jogszabályokban előírt szerveket.


3. A házszám megállapításának szabályai


7. §


(1) A lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(3) Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – a házszámot az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni.

(4) Nyúlványos (nyeles) telek kialakításánál az ingatlan megosztás szabályait kell figyelembe venni. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(5) Ha egy ingatlan több közterülettel (utcával) is érintkezik (pl.: saroktelek) a házszámot arról a közterületről lehet megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető (bejárata esik), vagy új megosztás esetén a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia esetleges alátöréssel.

(6) Az elnevezni kívánt új ingatlanhoz legközelebb eső házszámot kell alkalmazni, az ABC nagybetűinek alátörésével.


8. §


(1) A kétoldalt számozandó közterületek számozása folyamatos.

(2) Az út, utca köz, sétány (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozása település központjától kifelé haladva 1-től kezdődően, növekvő arab számozással történik, és a házszám növekedésének irányát tekintve az utca jobb oldalán lévő ingatlanok páratlan, a baloldalon lévő ingatlanok páros számozást kapnak. Amennyiben ez a megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell megkezdeni.

(3) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú..

(4) A földrajzi okokból csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(5) A beépítésre szánt területen az építési szabályoknak megfelelően kialakított vagy kialakítható építési telkeket a házszámozás során figyelembe kell venni.

(6) A már meglévő megállapított házszám megváltoztatására csak indokolt esetben kerülhet sor, ez esetben törekedni kell arra, hogy minél kevesebb érintett lakcímének megváltoztatásával járjon.


9. §


(1) Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon álló ikerház, sorház esetén, továbbá telekosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén A, B, C, stb. alátörés alkalmazható.

(2) A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.

(3) Egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.


10. §


A házszám megállapításáról szóló határozatot közölni kell:

a) az érintett ingatlannal rendelkezni jogosulttal,

b) a 6. §-ban meghatározott szervekkel,

c) az ingatlannal utcafronton közvetlenül határos ingatlan tulajdonosaival.


4. Névtáblák és házszámtáblák elhelyezése


11. §


(1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.


12. §


A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követő egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.


13. §


(1) A házszámot jelző táblát az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában tulajdonosának elhelyezni.

(2) A házszámjelzés beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről és pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezett gondoskodik.


5. Záró rendelkezések


14. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésekor meglévő közterületi elnevezéseket és házszámokat a hatályba lépés nem érinti.