Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz nyújtható önkormányzati támogatásról

Hatályos: 2017. 01. 01

Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz nyújtható önkormányzati támogatásról

2017.01.01.
Halászi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, továbbá 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz nyújtható helyi támogatás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza azokat a szabályokat, amelyek alapján a községben letelepülni szándékozó fiatal házasok, illetve élettársak részére lakásépítéshez, lakásvásárláshoz felhasználható helyi támogatás (a továbbiakban: támogatás) nyújtható.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.

A lakásépítés, vásárlás helyi támogatásának feltételei

3. § (1) 1A támogatást igényelheti(k):

a) a házastársak, illetve élettársak, ha közülük legalább az egyik személy a kérelem benyújtásakor a 40. életévét még nem töltötte be, vagy
b) a kiskorú gyermekét egyedül nevelő szülő
amennyiben Halászi településen, illetve Arak lakott helyen - a településen való letelepedés, vagy helyben maradás szándékával - lakás vásárlását, vagy lakóépület felépítését tervezi(k).
(2) A támogatás igénylésének további, együttes feltételei az alábbiak:
a) 2a támogatás iránti kérelem benyújtásakor – a lakásépítést, illetve lakásvásárlást követően egy háztartásba kerülők számát figyelembe véve - az igénylő háztartásában az egy főre eső nettó jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér háromszorosát,
b) 3a támogatás iránti kérelmet lakóház építése esetén az építkezés megkezdésétől számítva 5 éven belül, illetve lakásvásárlás esetén a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésétől számítva 2 éven belül lehet benyújtani,
c) A (3) bekezdésben meghatározott kizáró okok egyike sem áll fenn.
(3) Nem részesíthető támogatásban, aki nem felel meg az (1) és (2) bekezdésben foglalt feltételeknek, továbbá az aki megfelel ugyan e feltételeknek, de esetében az alábbi kizáró okok valamelyike - házastársak, illetve élettársak esetén legalább az egyik személy vonatkozásában - fennáll:
a) 4 millió forintot meghaladó értékű ingó-, vagy (a lakásépítéssel érintett telekingatlantól eltekintve) ilyen értékű ingatlan tulajdonnal, tulajdoni hányaddal, vagy vagyoni értékű joggal rendelkezik,
b) az az igénylő, akinek az Önkormányzattal szemben lejárt tartozása van,
c) az az igénylő aki korábban már részesült ilyen-, vagy hasonló célú önkormányzati támogatásban, függetlenül a támogatás összegétől és attól, hogy azt melyik helyi önkormányzat állapította meg.

A támogatás módja és összege

4. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében állapítja meg a tárgyévben e rendelet szabályai alapján nyújtható támogatásra fordítható keretösszeget. A támogatás csak a költségvetési rendeletben meghatározott keretösszeg erejéig nyújtható.

(2) A támogatásban minden kérelmező csak egy alkalommal részesülhet. A támogatás összege kérelmenként egységesen 100.000,- Ft, azaz egyszázezer Forint, függetlenül a kérelmet benyújtók számától.

(3) A támogatás felhasználható:

- építési telek megvásárlásához
- új, vagy használt lakás vásárlásához,
- lakás céljára szolgáló épület felépítéséhez (beleértve az önálló lakást létrehozó bővítést is).

Eljárási szabályok

5. § (1) A támogatás iránti kérelmet írásban lehet benyújtani és ahhoz csatolni kell a (2) bekezdésben meghatározott dokumentumokat. A kérelmet a házastársak, illetve élettársak kizárólag együttesen nyújthatják be. A kérelem benyújtása illetékmentes.

(2) 4A 3. § (1) –(2) bekezdésekben felsorolt feltételek együttes meglétét, illetve azt, hogy vele szemben a 3. § (3) bekezdésében meghatározott kizáró okok egyike sem áll fenn - a kérelmező a szükséges hatósági igazolvány, illetve hatósági bizonyítvány másolatával, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal köteles igazolni. Az ingatlan megvásárlását adásvételi szerződés, vagy tulajdoni lap másolatával, az építkezést pedig az építési napló másolatával (kivonatával) kell igazolni. A kérelmező jövedelmének igazolására elsősorban a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás szolgál. Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, illetve olyan személyek esetében, akik jövedelemigazolást beszerezni nem tudnak, a jövedelmet az állami adóhatóság által kiállított igazolásnak megfelelően kell figyelembe venni.

(3) A kérelem alapján a döntést a körjegyző köteles előkészíteni, ennek során 15 napos határidő tűzésével hiánypótlásra szólítja fel az igénylőt, ha a kérelem érdemi elbírálása a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehetséges, különösen ha az nem felel meg az (1) bekezdésben meghatározott előírásoknak, vagy ahhoz nem csatolták a (2) bekezdés szerinti dokumentumokat. A körjegyző az előkészítést követően haladéktalanul javaslatot tesz a döntésre jogosulnak a kérelem elbírálásával kapcsolatos döntés meghozatalára.

(4) A támogatással kapcsolatos döntési jogkört a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) alapján – a polgármester gyakorolja, azzal, hogy a döntésről a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatni köteles.

(5) A polgármester elutasítja az igénylést, ha

- az nem felel meg az e rendeletben megállapított feltételeknek,
- a kérelem bizonyíthatóan valótlan adatokat tartalmaz,
- a kérelmező(k) a hiánypótlási felhívásnak az abban meghatározott határidőre nem, vagy nem megfelelően tesznek eleget,
- a költségvetési rendeletben az e célra meghatározott keretösszeg kimerült.
(6) Amennyiben a polgármester a kérelemnek helyt ad, az igénylő(k) és - az Önkormányzat képviseletében - a polgármester a támogatásról hatósági szerződést kötnek. A hatósági szerződésnek egyebek között tartalmaznia kell
- a kérelmező(k) nyilatkozatát arról, hogy szerződésszegés esetén aláveti(k) magát(magukat) a Ket. 77. § (2) bekezdésében meghatározott jogkövetkezménynek,
- az e rendelet 6. § (2) bekezdésében foglalt jogkövetkezményekre történő figyelmeztetést.
(7) A támogatás az igénylők döntésétől függően bankszámlára történő átutalással, vagy házi pénztári kifizetés útján nyújtható.

A támogatás visszafizetésének szabályai

6. § (1) Az e rendelet szerinti támogatást – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – vissza nem térítendő támogatást jelent.

(2) A megítélt támogatás kifizetését, vagy átutalását meg kell tagadni, illetve a már kifizetett, vagy átutalt támogatást az igénylő(k)nek az Önkormányzat részére – a Polgári Törvénykönyvben meghatározott késedelmi kamattal megnövelt összegben - vissza kell téríteni, ha a kérelmező, az e rendeletben, vagy a hatósági szerződésben foglalt szabályokat megszegi, különösen, ha:

- a kérelem elbírálását követően – de legfeljebb a támogatásról szóló döntés meghozatalától számítva 2 éven belül - a döntéshozó tudomására jut, hogy a kérelemben foglalt adatok valótlanok és a valós adatok alapján a támogatás nem lett volna megítélhető,
- bizonyítható, hogy a kérelmező(k) a támogatást nem az e rendeletben meghatározott célra használta (használták) fel.
(3) A támogatás visszafizetésére a kérelmező(ket) a körjegyző a Ket. alapján kötelezi.

Értelmező rendelkezések

7. § E rendelet alkalmazásában:

a) Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jövedelem.

b) Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége;

c) Minimálbér: a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére – magasabb szintű jogszabály által – megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege havibér alkalmazása esetén.

d) Kiskorú: a 16. életévét be nem töltött személy.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az első lakáshoz jutás egyszeri támogatásáról szóló 4/2001. (III. 1.) rendelet, valamint az ezt módosító 13/2001. (IX. 15.), 4/2002. (II.25.), valamint 3/2003. (II. 19.) rendeletek.

1

Módosította a 7/2014. (V. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. június 1-jétől.

2

Módosította a 12/2016. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2017. január 1-jétől.

3

Módosította a 12/2016. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2017. január 1-jétől.

4

Módosította a 12/2016. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2017. január 1-jétől.