Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (IV. 6.) önkormányzati rendelete

Halászi Község Önkormányzatának vagyonáról

Hatályos: 2012. 04. 15- 2013. 04. 14

Halászi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. év CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Halászi Község Önkormányzatának vagyonáról alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya


1. §


E rendelet hatálya kiterjed a Halászi Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő valamennyi

a) ingatlan és ingó vagyontárgyra, valamint vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon) továbbá

b) a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra, a kárpótlási jegyekre, illetve közhasznú társaságban és gazdasági társaságban az Önkormányzatot megillető egyéb társasági részesedésekre.

2. Az önkormányzati vagyon csoportosítása


2. §


(1) Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonának felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonából nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősített vagyonelemeket a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonának felsorolását a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) Forgalomképes minden önkormányzati vagyon, amely nem tartozik az (1)-(3) bekezdésekben foglalt vagyon közé. Az Önkormányzat forgalomképes vagyontárgyainak felsorolását a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(5) Amennyiben törvény másként nem rendelkezik, az önkormányzati vagyon e rendelet szerinti besorolásának megváltoztatásáról a Képviselő-testület dönt.

3. Az önkormányzat vagyonával való rendelkezési jogok


3. §


(1) Az önkormányzati vagyon elidegenítése, gazdasági társaságba, közalapítványba vagy egyéb alapítványba történő bevitele, az önkormányzati vagyonnal közérdekű kötelezettség vállalása, a tulajdonjog megterhelése vagy korlátozása, amennyiben jogszabály másképp nem rendelkezik, a Képviselő-testület hatásköre.

(2) Értékhatártól függetlenül a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik

a) az Önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyaknak az önkormányzati vagyon részeibe való besorolása;

b) az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanvagyon elidegenítése, cseréje;

c) az Önkormányzati vagyon tulajdonjogának ingyenes átadása, illetve a vagyonból eredő haszon vagy követelés ingyenes engedményezése;

d) gazdasági és közhasznú társaságokban fennálló önkormányzati részesedésnek értékesítésére történő kijelölése, valamint pénzbeli és apport befektetése társaságokba;

e) hitel felvétele, illetve annak felvételéhez vagyoni fedezet biztosítékul nyújtása;

f) kötvény, váltó kibocsátása és elfogadása;

g) kezesség vállalása, egy évet meghaladó lejáratú értékpapír vásárlása.

(3) Az (2) bekezdés szerinti rendelkezés a Képviselő-testület egyedi határozata alapján történhet.

(4) Az (1) és (2) bekezdésektől eltérően a polgármester jogosult

a) a bruttó 2 millió forint értéket el nem érő ingó vagyontárgy vásárlására, értékesítésére, hasznosítására, megterhelésére;

b) a vagyon esetenkénti bérbeadására évi bruttó hatszázezer forint értékhatárig, amennyiben a vagyontárgy hasznosítására irányuló szerződés az egy évet nem haladja meg;

c) az önkormányzati vagyon tekintetében új épület elhelyezéséhez vagy meglévő felépítmény bővítéséhez, átalakításához való tulajdonosi hozzájárulás megadására;

d) az önkormányzatot, mint a jelzálogjog és elővásárlási jog jogosultját megillető jognyilatkozat tételére;

e) az önkormányzati vagyonra vonatkozó biztosítási szerződés megkötésére;

f) a közterületek használatról szóló önkormányzati rendeletben hatáskörébe utalt döntés meghozatalára;

g) A közműhálózat bővítéséhez, illetve karbantartásához szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadására.

(5) Az önkormányzati intézmények gyakorolhatják annak a törzsvagyonnak a használati jogát, amely adott intézmény alapító okiratában vagy vagyonkimutatásában szerepel.

(6) Az önkormányzati intézmény vezetője az alapító okiratban (létesítő határozatban) meghatározott tevékenységi körön és mértéken belül az alaptevékenység sérelme nélkül önállóan dönt – a használatában lévő ingatlan, ingatlanrész használatába (bérletbe) adásáról legfeljebb egy évi időtartamra.

(7) A (6) bekezdés szerinti vagyonhasznosításból befolyó bevétel a hasznosító intézmények, feladatainak ellátására, színvonalának javítására fordítható.

(8) A feladatváltozás miatt feleslegessé vált ingatlanok hasznosításáról a Képviselő-testület dönt.

4. Az önkormányzati vagyon tulajdonjogának átruházása


4. §


(1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő vagyon értékesítésénél a nemzeti vagyonról szóló törvényben előírt versenyeztetés kötelező, ha az érintett vagyontárgy forgalmi értéke ingatlan vagyon esetében a bruttó 25 millió forintot, egyéb vagyon esetében a bruttó 5 millió forintot meghaladja.

(2) A forgalomképtelen és a korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba tartozó vagyon elidegenítésére az átminősítését követően kerülhet sor.

(3) A vagyon átminősítését, elidegenítését, hasznosítását kezdeményezheti a Képviselő-testület, annak bizottsága, a polgármester, vagy az önkormányzati intézmény vezetője.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott értékhatár feletti vagyon nyilvános, illetve zártkörű tárgyaláson történő értékesítésének szabályait a rendelet 5. számú mellékletét képező versenyeztetési szabályok tartalmazzák.

5. Vagyon ingyenes megszerzése


5. §


(1) Az ingyenesen felajánlott vagyon átvételéről való döntés, a (2) bekezdés kivételével a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) Amennyiben a felajánlott vagyon forgalmi értéke a bruttó 1 millió forintot meghaladja az ingyenesen felajánlott vagyon átvételéről való döntés Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

Vagyonkezelői jog megszerzésének, gyakorlásának és a vagyonkezelés ellenőrzésének szabályai[1]


5/A. §


(1) A vagyonkezelői jog létesítéséről, annak átengedésének ingyenességéről vagy ellenértékéről, valamint – határozott vagy határozatlan – időtartamáról különösen

a) a vagyonkezelésbe adott vagyon jellege,

b) a vagyonkezelésbe adott vagyonnal ellátandó közfeladat jellege, és

c) a vagyontárgyra vonatkozó, előzetesen beszerzett független értékbecslés adatai

alapján a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozattal dönt.

(2) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyontárgyakra vonatkozó, tulajdonost megillető jogok és tulajdonost terhelő kötelezettségek körében – a törvényben, kormányrendeletben és miniszteri rendeletben meghatározott, valamint a vagyonkezelési szerződésben foglalt feltételek mellett – köteles különösen:

a) a vagyonnak a mindenkori jogszabályoknak biztonsággal megfelelő állapotban, és jó karban tartására saját költségén,

b) a vagyon működtetésére vonatkozó felelősségbiztosítási és a vagyonbiztosítási szerződések megkötése, vagyonvédelmi intézkedések megtétele, ezzel kapcsolatos költségek viselésére,

c) a vagyonnal ellátott közfeladat gyakorlásához szükséges hatósági engedélyek beszerzésére, előírások folyamatos betartására, hatósági kötelezések végrehajtására,

d) a vagyonban vagy a vagyon működtetése során harmadik személynek okozott, a vagyonkezelőnek felróható kár megtérítésére.

(3) Az Önkormányzat gyakorolja a vagyonkezelésbe adott vagyontárgyakra vonatkozóan a vagyonkezelőnek át nem adott jogokat és kötelezettségeket, így különösen a vagyonnal való rendelkezés jogát.

(4) Az önkormányzat a vagyonkezelőt ellenőrizheti. Ennek keretében:

a) rendszeres - műszaki, számviteli és pénzügyi szempontból történő – ellenőrzést végez, elsősorban a vagyonkezelőnek a vagyonkezelésbe vett vagyontárgyak állapot- és értékváltozásáról szóló évenkénti jelentése alapján, és

b) szükség szerint eseti és célellenőrzést folytat, amelyet a vagyonkezelő előzetes írásbeli értesítését követően az önkormányzat által kijelölt személyek vagy szervezetek végeznek.

6. Záró rendelkezések


6. §


(1) E rendelet 2012. április 15-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 5/2005.(II.21.) önkormányzati rendelete, valamint az ezt módosító 11/2006.(X.16.), 5/2009. (III. 31.), 5/2010. (IV. 30.) és 7/2011. (VII. 13.) önkormányzati rendeletek. 

[1]

Az alcímet és a 5/A. §-t beiktatta a 14/2012. (X. 19.) önkormányzati rendelet 2012. november 1. napjával.