Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használat szabályairól

Hatályos: 2013. 10. 01

Halászi község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1. §


A Halászi Község Önkormányzata tulajdonában álló közterületeknek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (továbbiakban: filmforgatás) jelen rendelet szabályait kell alkalmazni.


2. §


A polgármester a filmforgatási tevékenység végzéséhez akkor járul hozzá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítása,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartása,

c) a keletkezett hulladék elszállítása,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatása a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásról tájékoztató közzététele legalább a helyben szokásos módon, és

f) a filmforgatás miatt vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítése.


3. §


Az önkormányzat a filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


4. §


(1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) forgatási helyszín esetében: 150 Ft/m2/nap, továbbá

b) technikai kiszolgálás, és stábparkolás esetében: 100 Ft/m2/nap.

(2) A kérelmező az (1) bekezdés szerinti díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül különösen, az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság által vagy érdekében, továbbá az oktatási, tudományos, ismeretterjesztő témájú vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotás.

(3) A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi terület nem kerül meghatározásra.


5.§


Ez a rendelet 2013. október 1-jén lép hatályba.