Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 05. 03

Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2023.05.03.

Halászi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 48. § (4) bekezdése és 132. § (4) bekezdése alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet személyi hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § -ában meghatározott személyi körre terjed ki, azzal, hogy e rendelkezés alkalmazása során az önkormányzat közigazgatási területén élő, tartózkodó természetes személyeket kell figyelembe venni.

(2) A rendkívüli települési támogatásra vonatkozó rendelkezések hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 7. § (1) bekezdésében meghatározott esetben valamennyi, az önkormányzat közigazgatási területén élő, tartózkodó természetes személyre kiterjed.

Általános szabályok

2. § (1) 9.Az Önkormányzat települési támogatást nyújt:

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

b) fűtési költségekhez,
c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,
d) a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére (a továbbiakban: rendkívüli települési támogatás),
e) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként és
f) gyermek beiskolázásához.
(2) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott települési támogatás, valamint a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alóli mentesítés esetén a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény jogosultatlanul igénybe vett ellátások megtérítésére vonatkozó rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.
(3) A települési támogatások összegét az e rendeletben foglalt szabályok alapján száz forintra kerekítve kell megállapítani.
(4) A pénzbeli ellátások megfizetése lakossági folyószámlára történő átutalással történik. Amennyiben a kérelmező lakossági folyószámlával nem rendelkezik, vagy az átutaláshoz szükséges adatok nem ismertek, az ellátás a Hivatal házipénztárán keresztül is kifizethető.
(5) Eltérő rendelkezés hiányában az e rendeletben alkalmazott fogalmak értelmezésére a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § -ában meghatározott értelmező rendelkezések irányadóak.

A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

3. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére nyújtható, a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez való hozzájárulásként.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(4)1 A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás 12 hónapra, havonta esedékes rendszeres juttatásként állapítható meg, azzal, hogy ezt követően - a jogosultsági feltételek fennállása esetén - ismételten is megállapítható. A támogatásra való jogosultság kezdő időpontja a kérelem benyújtását követő hónap első napja.

(6) 2A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás egy hónapra jutó összege a lakásfenntartás elismert havi költségének 15 %-a, de legalább 1.000,- Ft és legfeljebb 8.000,- Ft

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság megszorozva négyzetméterenként 450,- Ft összeggel.

(8) A (7) bekezdés alkalmazásában az elismert lakásnagyság:

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm.

(9) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás természetbeni formában is nyújtható az alábbiak szerint:

a) közvetlenül a közműszolgáltató részére történő folyósítással, vagy

b) szilárd tüzelőanyag vásárlása révén.

(10) Amennyiben a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás szilárd tüzelőanyag vásárlása formájában kerül megállapításra az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérően a támogatást éves összegben kell megállapítani.

(11) Ha a jogosult személy a támogatás folyósításának ideje alatt meghal, az elhalálozás napját követő hónapban esedékes támogatás összegét a vele egy háztartásban élt hozzátartozó részére kell kifizetni, azzal hogy e hónap utolsó napjával a támogatásra való jogosultság megszűnik.

10.Fűtési költségekhez kapcsolódó települési támogatás

3/A. § (1)12. Fűtési költségekhez kapcsolódó települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500 %-át.

(2) A fűtési költségekhez kapcsolódó települési támogatás összege 30.000 Ft, háztartásonként csak egy jogosultnak állapítható meg.
(3) A kérelem évente egy alkalommal nyújtható be, tárgyév október 15. napjától tárgyévet követő év január 31. napjáig.

A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

4. § (1) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás.

(2) 13.A gyógyszerkiadások viseléséhez települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 500 %-át - egyedülálló kérelmező esetén a szociális vetítési alap összegének 600 %-át - nem haladja meg és a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri a szociális vetítési alap összegének 20%-át, feltéve, hogy a kérelmező közgyógyellátásra semmilyen jogcímen nem jogosult.

(3) A kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátásának költségének megállapításakor kizárólag a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszerek, továbbá a gyógyászati segédeszközök közül a pelenka vehető figyelembe.

(4) A kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátásának költségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár internetes oldalán található gyógyszerkereső alkalmazás adatai alapján - az Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás szerint - a háziorvos igazolja.

(5) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás 12 hónapra, havonta esedékes rendszeres juttatásként állapítható meg, azzal, hogy ezt követően - a jogosultsági feltételek fennállása esetén - ismételten is megállapítható. A támogatásra való jogosultság kezdő időpontja a kérelem benyújtását követő hónap első napja.

(6)3 A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege azonos a kérelmező havi rendszeres gyógyító ellátása költségének összegével, de legfeljebb 10.000,- Ft

Rendkívüli települési támogatás

5. § (1) A rendkívüli települési támogatás a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére biztosított hozzájárulás.

(2) 3.Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 400 %-át, egyedülálló kérelmező esetében a 440 %-át és vagyonnal nem rendelkezik. A rendkívüli települési támogatás - a (5) bekezdésben foglalt eset kivételével - háztartásonként évente legfeljebb négy alkalommal adható.

(3) A rendkívüli települési támogatásra vonatkozó szabályok alkalmazásában létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül, különösen, ha

a) a kérelmezőnek legalább két hónapos közüzemi díj tartozása van,

b) kérelmező nyugdíjazása folyamatban van, de ellátásban nem részesül, vagy

c) a kérelmezőnek egyéb igazolt, szükséges és rendkívüli kiadása keletkezett.

(4)4 A rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb 10.000,- Ft-nál, de nem haladhatja meg a 100.000,- Ft-ot.

(5)5 Különös méltánylást érdemlő esetben a polgármester jövedelemhatártól függetlenül rendkívüli települési támogatást adhat kérelemre, vagy hivatalból egy háztartás esetében évi egy alkalommal legfeljebb 100.000,- Ft összegben.

(6) A (5) bekezdés alkalmazásában azokat a személyeket kell települési támogatásban részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(7) A rendkívüli települési támogatást készpénzben vagy természetbeni ellátás formájában lehet megállapítani. Természetben nyújtható különösen:

a) élelmiszer vásárlásával,

b) személyes gondoskodást nyújtó ellátás személyi térítési díjának meghatározott időre szóló mérséklése vagy elengedése útján,

c) tüzelő vásárlása útján, vagy

d) közüzemi díj szolgáltató részére történő közvetlen átutalásával.

(8) Az (5) bekezdésben meghatározott esetben a települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható azzal, hogy az legfeljebb 12 hónap futamidőre adható. A kamatmentes kölcsön folyósítására a kérelmező, valamint az Önkormányzat nevében a polgármester hatósági szerződést köt.

(9) A rendkívüli települési támogatás kérelmezése esetén a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet fennállását igazolni kell. Igazolásként el kell fogadni minden olyan dokumentumot, mely a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet fennállását valószínűsíti, így különösen közüzemi számlát, orvosi igazolást, balesetről készült jegyzőkönyvet, vagy biztosító által készített kárfelmérést.

Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás

6. § (1) A települési támogatás elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként is megállapítható, melynek igénylésére a temetési költségeket megfizető személy jogosult.

(2) 14.Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 700 %-át.

(3) 15.Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás összege 50.000,- Ft

Gyermek beiskolázásához nyújtott települési támogatás

7. § (1) A települési támogatás gyermek beiskolázásával kapcsolatos költségekhez való hozzájárulásként is megállapítható.

(2) A gyermek beiskolázásához nyújtott települési támogatás igénylésére az a személy jogosult, akinek gyermeke általános iskolában tanul, vagy középiskolai nappali rendszerű oktatásban vesz részt.

(3) 7.A gyermek beiskolázásához települési támogatás akkor állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500 %-át.

(4) 8.A gyermek beiskolázásához nyújtott települési támogatás összege:

a) általános iskolai oktatásban résztvevő gyermekenként 15.000,- Ft

b) középfokú oktatásban résztvevő gyermekenként 20.000,- Ft

(5) A gyermek beiskolázásához nyújtott települési támogatás iránti kérelem minden év augusztus 1-től október 15-ig nyújtható be, addig a tanévig, amelyben a gyermek a 19. életévét betölti. E határidő elmulasztása jogvesztő.

Mentesítés köztemetés költségeinek megtérítése alól

8. § 4.Köztemetés elrendelése esetén az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól annak ötven százaléka erejéig mentesíthető, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedülálló esetén nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150 %-át és vagyona nincs.

Eljárási rendelkezések

9. § (1) A rendeletben meghatározott szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmet Halászi Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) kell előterjeszteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti adattartalommal kell benyújtani és ahhoz csatolni kell az ott meghatározott dokumentumokat.

(3) A rendeletben meghatározott ellátások esetén a vagyoni helyzet vizsgálata érdekében a kérelmekhez csatolni kell a rendelet 2. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot.

(4) Amennyiben az aktív korú kérelmező, vagy a vele közös háztartásban élő személy úgy nyilatkozik, hogy kizárólag alkalmi munkából származó jövedelemmel rendelkezik, vagy jövedelemmel nem rendelkezik – ha jogszabály másként nem rendelkezik– az önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelemhez csatolni kell az állami foglalkoztatási szerv igazolását arról, hogy nevezett személy a nyilvántartásukban szerepel, továbbá, hogy onnan pénzbeli ellátásban nem részesül.

(5) A Hivatal vezetője, vagy felhatalmazása alapján más személy – amennyiben az a döntés előkészítése során szükségessé válik - a kérelmező szociális helyzetéről környezettanulmányt készít. A környezettanulmány során vizsgálni kell a család lakáskörülményeit, vagyoni, jövedelmi viszonyait, és életvitelét.

(6)1. A helyi szociálpolitikai kerekasztal összetételét a rendelet 3. melléklete állapítja meg.

Hatásköri rendelkezések

10. § (1) 11.A képviselő-testület

a) a 3/A. § alapján nyújtható települési támogatás

b) a 5. § (2) bekezdése alapján nyújtható települési támogatás;
c) a 7. § alapján nyújtható települési támogatás megállapításával;
d) a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével és
e) a 8. § szerinti köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítéssel
kapcsolatos hatásköröket a Szociális és Kulturális Bizottságra ruházza át.
(2) A képviselő-testület
a) a 3. § alapján nyújtható települési támogatás;
b) a 4. § alapján nyújtható települési támogatás;
c) a 5. § (5) bekezdése alapján nyújtható települési támogatás és
d) a 6. § alapján nyújtható települési támogatás megállapításával
kapcsolatos hatásköröket a Polgármesterre ruházza át.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

11 .§

(1) A Képviselő-testület a Mosonmagyaróvár Térségi Társulással kötött megállapodás alapján, e társulás által fenntartott Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény, illetve a Családsegítő Szolgálat útján a következő alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat biztosítja:
a) étkeztetés,
b) házi segítségnyújtás,
c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,
d) idősek nappali ellátása (idősek klubja),
e) hajléktalanok átmeneti ellátása,
f) hajléktalanok nappali ellátása,
g) fogyatékos és demens személyek nappali ellátása,
h) családsegítés és
i) gyermekjóléti szolgáltatás.
(2) az (1) bekezdés szerinti szolgáltatások, illetve ellátások igénybevételére, az ellátás megszüntetésére, a fizetendő térítési díjakra vonatkozó szabályokat Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete tartalmazza.

Záró és átmeneti rendelkezések

12. § (1) A rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 14/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete.

(3) A hatályon kívül helyezett rendelet alapján önkormányzati hatáskörben megállapított ellátásokat a felülvizsgálat időpontjáig kell folyósítani.

1. melléklet

A települési támogatás iránti kérelem adattartalma

2. melléklet

Vagyonnyilatkozat

3. melléklet

A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai
9.

Kiegészíti a 9/2021. (X.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2021. október 12. napjától.

1

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

2

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

10.

Kiegészíti a 9/2021. (X.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2021. október 12. napjától.

12.

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

13.

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

3

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

3.

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

4

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (7) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

5

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (8) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

14.

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (9) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

15.

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (10) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

7.

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (11) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

8.

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (12) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

4.

Módosította a 2/2023. (V. 2.) önkormányzati rendelet 1. § (13) bekezdése. Hatályos 2023. május 3. napjától.

1.

Kiegészíti a 8/2015. (X.01.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2015. november 1. napjától.

11.

Kiegészíti a 9/2021. (X.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2021. október 12. napjától.