Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016 (IX.14.) önkormányzati rendelete

az építészeti értékek helyi védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2017. 12. 30

Halászi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az építetett környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az építetett környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


(1) E rendelet célja Halászi településképe és történelme szempontjából meghatározó - a hatályos műemlékvédelmi jogszabályok alapján nem védett - épített értékek védelme, a község építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.


(2) Halászi épített értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a nemzeti közös kulturális kincs részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.


(3) Az (1)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és feladatok ellátása érdekében a Képviselő-testület Halászi épített értékeit helyi védettség alá helyezheti.


(4) A helyi értékvédelem feladata különösen:


a) a különleges oltalmat igénylő, építészeti, építészettörténeti, történeti szempontból védelemre érdemes épületek, épített környezetek (továbbiakban együtt: védett érték) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése;


b) a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentése vagy megszüntetése.


2. §


(1) E rendelet rendelkezéseit Halászi község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások során, továbbá az e rendeletben szabályozott kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemlék jellegű, műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet, stb.) értékekre.


3. §


E rendelet alkalmazásában, figyelemmel a 2. § (2) bekezdésében foglaltakra:


a) Védett épületek, építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak, berendezési tárgyak, közterületi létesítmények, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból a hagyományos településkép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védetté nyilvánított.


b) Védett épület, építmény közvetlen környezete: a védett épülethez, építményhez tartozó ingatlanra (park, udvar, kerítés, támfal, melléképítmény stb.) terjed ki.


c) Védett épület, építmény tágabb környezete: a védett épülettel szomszédos ingatlanokra, közterületekre, a zavartalan érvényesülést biztosító építészeti és tájképi környezetre (parkok, kertek, fasorok, kerti épületek, tereplépcsők stb.) terjed ki.


d) Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.


A helyi védettség keletkezése és megszűnése


4. §


(1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt.


(2) A helyi védettség alá tartozó értékek listája e rendelet 1. mellékletét képezi.


5. §


(1) A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki (természetes és jogi személy egyaránt) írásban kezdeményezheti Halászi község jegyzőjénél.


(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a létesítmény megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,

b) a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épületrész),

c) a létesítmény rövid ismertetését, leírását és

d) a kezdeményezés indokolását.


6. §


(1) A kezdeményezések képviselő testületi döntésre történő előkészítéséről a jegyző gondoskodik.


(2) A helyi védettség alá helyezés, illetve annak megszüntetése iránti eljárás megindításáról az érdekelteket értesíteni kell. Az értesítésről a jegyző gondoskodik.


(3) A (2) bekezdés alkalmazásában érdekeltnek kell tekinteni a következő szerveket, illetve személyeket:

a) a javaslattal érintett ingatlan tulajdonosa, illetve képviselője, a tulajdonosi  jogok gyakorlója és az ingatlan használója;

b) a megyei főépítész;

c) az illetékes műemlékvédelmi hatóság és

d) a kezdeményező.


(4) A használók értesítése a tulajdonos útján történik.


(5) Az értesítést az önkormányzat hirdetőtábláján 30 napra közszemlére kell tenni.


(6) A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek.


(7) A helyi védettség kimondását (megszüntetését) kezdeményező előterjesztéseket úgy kell előkészíteni, hogy azokról a Képviselő-testület évente egy alkalommal dönteni tudjon.


(8) Az érdekeltek - 30 napon belül benyújtott - észrevételeiről - azokat minősítve - a Képviselő-testületet az előterjesztésben tájékoztatni kell.


7. §


(1) A helyi védettség kimondásáról (megszüntetéséről) az érdekelteket értesíteni kell. Az értesítésről a jegyző gondoskodik.


(2) Érdekeltnek kell tekinteni a 6. § (3) bekezdésében felsoroltakon túlmenően a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Földhivatali Osztályát is.


(3) A helyi védettség, illetve annak megszüntetése az azt elrendelő önkormányzati rendelet hatálybalépésének napjától érvényes.


(4)  A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni.


(5) A nyilvántartás tartalmának meghatározásáról és naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.


(6) A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.


8. §


(1) A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.


(2) Az ingatlan-nyilvántartási, illetve a helyszínrajzi bejegyzésről a jegyző gondoskodik.


(3) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.


9. §


(1) Amennyiben helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség alá helyeznek, a Képviselő-testület a műemléki védettségről szóló döntés hatálybalépése után a helyi védettséget megszünteti.


(2) A helyi védettség megszüntetésének előkészítéséről - a műemléki hatóság értesítése alapján - a jegyző gondoskodik.


(3) A helyi védettség megszüntetését - amennyiben az elrendelés oka már nem áll fenn - bárki kezdeményezheti.


(4) A helyi védettség megszüntetésével kapcsolatos döntésre és annak előkészítésére a védettség keletkezésére irányadó szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni.


(5) A helyi védettség megszüntetéséről a Képviselő-testület dönt.


Előírások, eljárási szabályok


10. §


(1) A helyi védelem alatt álló értékek használata és fenntartása során biztosítani kell azok megőrzését, a használat azokat nem veszélyeztetheti.


(2) A védelem alatt álló értékek megőrzése érdekében - a hatályos építési jogszabályok keretei között - az illetékes elsőfokú építésügyi hatóság kötelezheti a védelem alatt álló épületek, illetve építmények tulajdonosát(ait), illetve használóját(it):

a) a jó karbantartásra, fenntartásra való kötelezettség teljesítésére,

b) az azokat eléktelenítő, idegen részek eltávolítására, vagy

c) a védett értékek jellegének kifejezésére vagy hatásosabb érvényesülésére irányuló munkálatok elvégzésére.


(3) A (2) bekezdésben jelzett munkálatok költségei a tulajdonost (használót) terhelik.


11. §


(1) A védett épületek, illetve építmények tágabb környezetében az adott környezetbe illeszkedő megoldások alkalmazása érdekében az illetékes építésügyi hatóság

a) megtagadhatja bontási engedély kiadását, vagy

b) előírásokat, kikötéseket tehet.


(2) A helyi védelem alatt álló épület, illetve építmény bontására engedély csak a védelem feloldása után adható ki. A védelem feloldásának feltételeként egyes épületrészek vagy tartozékok megőrzése, illetve az új épületbe való beépítésének kötelezettsége előírható.


12. §


(1) Az illetékes építési hatóság a védett értékekkel kapcsolatos intézkedéseinek végrehajtását - az építési hatósági ellenőrzés szabályai szerint - ellenőrizheti.


(2) A kötelezett (megbízottja) az ellenőrzést tűrni köteles.


Települési Értékvédelmi Támogatás


13. §


(1) Halászi Község Önkormányzata az e rendelet hatálya alá tartozó épületek, azok szűkebb környezete, illetve tartozékaik karbantartása, felújítása, rekonstrukciója érdekében végzett munkák költségeit a "Települési Értékvédelmi Támogatás"-ból (továbbiakban: Támogatás) segítheti.


(2) A "Támogatás" keretösszegét az Önkormányzat éves költségvetésében kell megállapítani.


14. §


(1) A „Támogatás”-t pályázat útján lehet igénybe venni.


(2) A pályázatot évente egyszer, az éves költségvetés jóváhagyását követően Halászi Község Képviselő-testülete írja ki.


(3) A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:

a) az elvégzendő építési, (felújítási, átalakítási, karbantartási stb.) munka részletes leírását, elvégzésének indokoltságát

b) az építési engedélyhez kötött munka esetén: a záradékolt építési engedélyezési tervdokumentációt és a jogerős engedélyezési határozatot,

c) a megvalósítást szolgáló költségvetést,

d) a megpályázott munka elkészülésének tervezett határidejét és

e) a megpályázott pénzösszeg megjelölését.


(4) A pályázati kiírásban a képviselő-testület a (3) bekezdésben foglaltakon túlmenően további feltételeket is előírhat.


(5) A beérkezett pályázatokat a képviselő-testület bírálja el.


15. §


(1) A pályázat alapján vissza nem térítendő támogatás nyerhető el.


(2) A támogatást elnyert pályázókkal a polgármester – a vonatkozó képviselő-testületi döntés szerint – megállapodást köt.


(3) A megállapodásnak tartalmaznia kell:


a) azt a kikötést, hogy a megítélt támogatást a nyertes pályázó csak az építési munkák elvégzését követően, utólag, s csak az esetben kaphatja meg, ha azt a pályázatában leírt módon végezte el, és

b) azt, hogy a megítélt támogatást – képviselő-testület döntése alapján – egyösszegben vagy részletekben, illetve milyen teljesítési határidővel kell a nyertes pályázónak kifizetni.


(4) A támogatást elnyert pályázó köteles az építési munka tényleges elkészültét a jegyzőnek haladéktalanul bejelenteni, aki a bejelentést az illetékes építéshatóság felé továbbítja.


(5) Az építéshatóság ezt követően – előzetes értesítés alapján – a helyszínen meggyőződik a pályázatban leírt építési munka tényleges elkészültéről, szabályosságáról (jogszerűségéről) és a kivitelezés minőségéről; majd az ellenőrzése során tapasztaltakat jegyzőkönyvbe foglalja.


(6) Ha az építési munkákat az – építéshatóság jegyzőkönyvében rögzítettek tanulsága szerint – megállapodásban foglaltak szerint valósították meg, a polgármester gondoskodik a támogatás pályázó részére történő kifizetéséről.


Hatályba léptető rendelkezések


16. §


(1) Ez a rendelet 2016. október 1-jén lép hatályba.


(2) Hatályát veszti az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról szóló 4/2009. (II. 17.) önkormányzati rendelet.


(3) E rendelet nem érinti a hatálybalépése előtt önkormányzati rendelettel helyi védelem alá helyezett értékek védettségét.

Mellékletek