Halászi Község Polgármesterének 3/2020 (V.20.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 05. 21

Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott - feladat- és hatáskörében eljáró Halászi Község Polgármestere, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörre tekintettel a következőket rendelem el:



I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. §

Alapelvek


Halászi Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a közművelődési tevékenység szabályozása során arra törekszik, hogy megőrizze a község történeti, néprajzi hagyományait, kulturális értékeit, biztosítsa a helyi társadalom kulturális szükségleteinek kielégítését. Meghatározza közművelődési feladatok ellátásának formáit, támogassa az önszerveződő közösségeket és így lehetőséget biztosítson a település polgárainak közművelődéshez való jogának gyakorlására.


2. §


Az Önkormányzat az alapelvek érvényesülésének biztosítása érdekében az alábbi célokat fogalmazza meg:

  1. a közösségi művelődés színterének és infrastruktúrájának biztosítása,
  2. a lakosság élet- és munkakörülményeinek javítása,
  3. felnőttoktatás és iskolai rendszerű képzést kiegészítő, képességfejlesztő lehetőségek biztosítása, humánerőforrás-fejlesztés,
  4. a település hagyományainak ápolása, a lokálpatriotizmus erősítése, a helyi értékek megőrzése,
  5. a községünkben letelepült nem magyar anyanyelvűek részére nemzetiségi lét, a kultúra értékeinek megőrzése, megismertetése, gazdagítása,
  6. az ifjúság kulturális életének, művelődési kezdeményezéseinek támogatása. Az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek biztosítása, közösségi életének támogatása.
  7. amatőr művészeti csoportok, műhelyek, alkotótáborok létesítése, a helyi alkotóművészek támogatása,
  8. a település természeti, környezeti, kulturális, művészeti és tudományos közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, kiállítások rendezése, a testvértelepülések kultúrájának bemutatása, a kulturális turizmus támogatása,
  9. a helyi kulturális nyilvánosság elősegítése a médiákban.

3. §

A rendelet hatálya


E rendelet hatálya kiterjed:


  1. a helyi közművelődési tevékenységekben résztvevő, az Önkormányzat illetékességi területén életvitelszerűen tartózkodó magánszemélyekre,
  2. az Önkormányzat közösségi színtereire (a továbbiakban: közösségi színtér) és közgyűjteményeire,
  3. az önkormányzati rendelet által szabályozott közművelődési megállapodással vagy más úton támogatott intézményekre, azok fenntartóira és működtetőire, (civil) szervezetekre, vállalkozásokra, gazdasági társaságokra, a közművelődési tevékenységek résztvevőire.



II. AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAI, FORMÁI


4. §


Az Önkormányzat a helyi közművelődési céljának megvalósítása során hangsúlyos feladatának az alábbiakat tekinti:


  1. Az iskolarendszeren kívüli öntevékenység, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák támogatását.


  1. A település környezeti, tudományos, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását.


  1. Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését.


  1. Az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatását.


  1. A helyi közélet demokratizmusának segítését.


  1. Az önkormányzati intézményi infrastruktúra biztosítását, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez.


5. §

Az Önkormányzat kiemelten támogatandó rendezvényei, fórumai


Az Önkormányzat kiemelten támogatandó rendezvényei:


Méry Vince Bábosnap

Araki falunap

Halászi falunap

Bertóké Napok

Halászi búcsú

III. A KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK

SZERVEZETI KERETEI, INTÉZMÉNYRENDSZERE


6. §


Halászi község közművelődési feladataihoz, azok különös formáihoz és tevékenységeihez annak feltételeit elsősorban közösségi színterek és közgyűjtemények fenntartásával kívánja biztosítani.

A közösségi színterek és közgyűjtemények a feladatukat megfelelően, lehetőségeik szerint, az önkormányzat által rendelkezésükre bocsátott összeg erejéig biztosítják, hogy a település önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe szolgáltatásaikat és az igénybevétel idejére a minimális feltételek rendelkezésre álljanak.


7. §


Az Önkormányzat a rendelet 4. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében közösségi színtereket és közgyűjteményt működtet.


8. §


(1) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásában a 7. §-ban megjelölteken kívül az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:


  1. a községi önkormányzat nem közművelődési alapfeladatait ellátó intézményeit,
  2. a községben működő közgyűjteményeket,
  3. az önkormányzat területén működő közművelődési célú társadalmi és civil szervezeteket, egyházi szervezeteket,
  4. az önkormányzat területén működő közművelődési tevékenységkörű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat.


(2)  Az Önkormányzat e rendelet 8. § (1) bekezdésében szereplő intézményekkel és szervezetekkel e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési és együttműködési megállapodást köthet.


9. §


Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa alapított és fenntartott, illetve támogatott közösségi színtereken és közgyűjteményen keresztül végzi, melyek az alábbiak:


a) Közösségi színterek:

- Kultúrház (9228 Halászi, Kossuth Lajos utca 64.),

- Halászi községben a 9228 Halászi, Kossuth Lajos utca 51. szám alatti közösségi ház,

- Arak településrészen a 9228 Halászi-Arak, Arany János utca 1407/1 hrsz. alatt található közösségi ház


b) Közgyűjtemény:

- Községi Könyvtár – Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér megyei hatókörű városi könyvtár települési gyűjteménye (9228 Halászi, Kossuth Lajos utca 64.)


10. §


(1) A törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos alapítói, fenntartói és más jogköröket a képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a képviselő-testület szakmailag illetékes bizottsága gyakorolja.


(2) A képviselő-testület


  1. Meghatározza az általa alapított közösségi színterek és közgyűjtemények feladatait, használati szabályait és működésük rendjét, ellenőrzi azok hatályosulását.
  2. Meghatározza az Önkormányzat tárgyévi költségvetésében a közösségi színtér és közgyűjtemény fenntartására elkülönített előirányzatot.
  3. Jóváhagyja az éves közművelődési szolgáltatási tervet.
  4. Ellátja a közösségi színterek és közgyűjtemények fenntartásával, irányításával kapcsolatos más jogszabályokban meghatározott feladatokat.
  5. A közösségi színterek és közgyűjtemények fenntartójaként biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe szolgáltatásaikat.
  6. Engedélyezi a közösségi színterek és közgyűjtemények rendeletben meghatározott céloktól eltérő célra történő átmeneti igénybevételét.
  7. Biztosítja a közösségi színterek és közgyűjtemények fenntartásához szükséges szervezeti, személyi, tárgyi feltételeket.
  8. Különös figyelmet fordít a közösségi színterekkel és közgyűjteményekkel kapcsolatos tartalmi munkájára – különös tekintettel a kötelező feladatok ellátására – és éves beszámoló keretében értékeli azt.


(3) A Szociális és Kulturális Bizottság közreműködésével kapcsolatos feladatok:


  1. Közreműködik a könyvtári, levéltári, muzeális emlékek védelmével összefüggő közművelődési feladatok ellátásában, a közösségi kulturális hagyományok, művészeti önszerveződések és művészeti alkotó munkát szolgáló kulturális célok megvalósításában.
  2. Ellenőrzi a közművelődési tárgyú képviselő-testületi döntések végrehajtását.
  3. Előzetes állást foglal a képviselő-testület közművelődési feladatokat érintő döntéseiről.
  4. Ellenőrzi jelen önkormányzati rendelet hatályosulását, részt vesz az önkormányzati rendeletben meghatározott feladatok végrehajtásának ellenőrzésében.
  5. Javaslatot tesz a közművelődési feladatok ellátásának formáira, részt vesz a közművelődési célok meghatározásában.


11. §

A közművelődési feladatellátás finanszírozási formái


(1)  Az Önkormányzat a közösségi színterek és a közgyűjtemények éves önkormányzati támogatásának mértékét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.


(2) Az Önkormányzat a kötelező önkormányzati közművelődési feladatok megvalósulásában résztvevő – 8. § (1) bekezdésében felsorolt – szervezetekkel önkormányzati feladatfinanszírozás esetén közművelődési megállapodást köthet.


(3)  A közművelődési megállapodást a képviselő-testület az illetékes szakmai bizottság véleménye alapján határozattal hagyja jóvá.


(4) Közművelődési megállapodás megkötését a 8. § (1) bekezdésében felsorolt szervezet kezdeményezheti írásban a polgármesternél.


(5) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása során a kulturális szolgáltatások mind szélesebb körben történő elérése érdekében a lakosság részére közművelődési tevékenysége körében díjmentes szolgáltatásokat biztosít.


(6)  A kiemelten támogatandó rendezvények forrása az állami feladatfinanszírozás, az Önkormányzat mindenkori költségvetése, az abban meghatározott keretösszeg erejéig, valamint pályázatokon elnyert források.


(7) Nyilvános foglalkozások, alkalmi rendezvények idején a közösségi színteret (ideértve annak udvarát is) főszabály szerint bárki látogathatja, szolgáltatásait bárki térítésmentesen igénybe veheti. A használat egyéb módja, mértéke, díja a közösségi színtér egyedi szabályzatában kerül meghatározásra.


12. §

A közművelődés személyi feltételei


A közművelődési feladatok ellátásához szükséges szakemberek számát az önkormányzati fenntartású közösségi színterek és közgyűjtemények esetében a képviselő-testület állapítja meg és azt a kötelezően ellátandó feladatokhoz igazodva az éves beszámolóval együtt áttekinti.


13. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Halászi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 6/2001. (IV. 15.) önkormányzati rendelete.