Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2022. 12. 01- 2023. 03. 31

Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2022.12.01.

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Mezőörs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet I.9. 2.2.1. pontjában meghatározott „a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása” jogcímen 47 erdei m3 tűzifa támogatásban részesült.

(2) E rendelet célja, hogy az önkormányzat természetbeni ellátást nyújtson szociális célú tűzifa támogatás formájában a szociálisan rászoruló személyek részére az elnyert tűzifa támogatás erejéig, és a támogatás igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátás mértékéről, a jogosultság feltételeiről és ellenőrzéséről.

(3) Jelen rendeletben szereplő fogalmakat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) szerinti tartalommal kell értelmezni.

2. § (1) Jelen rendelet területi hatálya Mezőörs község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya Mezőörs község közigazgatási területén élő és bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.

3. § (1) A szociális tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan bekövetkezett vagy tartósan fennálló létfenntartási problémákkal küzd és lakása fával (vagy részben fával) fűthető, feltéve, ha a kérelmező havi jövedelme nem haladja meg

a) egy háztartásban élő személyek esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át (114.000 Ft/fő/hó),

b) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550%-át (156.750 Ft/fő/hó).

(2) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást biztosít tűzifa formájában

a) az Szt. szerinti aktív korúak ellátására, időkorúak járadékára, vagy tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására, települési támogatásra jogosult személy,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő,

d) közfoglalkoztatásban részt vevő személy részére, feltéve, ha kérelmező megfelel a 3. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott feltételeknek.

(3) A pályázat elbírálásakor előnyben kell részesíteni a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket.

(4) Szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon háztartásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élők számától.

4. § (1) A szociális ellátás iránti kérelmet az Önkormányzati Hivatalban az 1. melléklet szerinti kérelem nyomtatványon kell 2022. december 7. napjáig benyújtani.

(2) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét, továbbá a kérelem elbírálásánál kiemelten kezelendő körülményeket a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell. A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket a kérelemhez csatolni.

5. § (1) A 3. § (1)–(2) bekezdése szerinti jogosult legalább 1 erdei m3, legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa támogatásban részesül.

(2) A tűzifa támogatás átvételének igazolására az „Átvételi elismervény szociális célú tűzifa támogatásról” szóló, a rendelet 2. mellékletét képező nyomtatványt kell alkalmazni.

(3) Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér. A tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségeket az önkormányzat vállalja.

6. § A szociális célú tűzifa támogatás iránt benyújtott kérelmekről - az e rendeletben foglaltak alapján, átruházott hatáskörében - egyedi határozattal a polgármester dönt.

7. § A beérkezett kérelmek elbírálását követően a forráshiány miatt nem támogatható kérelmeket, függetlenül attól, hogy a 3. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek, és a támogatásra jogosulatlan kérelmeket el kell utasítani.

8. § E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. szabályait kell alkalmazni.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. április 1-jén hatályát veszti.