Mezőörs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egyes avar és kerti hulladék égetése tárgyában alkotott önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 07. 09
az egyes avar és kerti hulladék égetése tárgyában alkotott önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
2021. január 1-jén hatályát vesztette a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) 48. § (4) bekezdés b) pontja, mely a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe utalta a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítását.
A koronavírus világjárványra tekintettel, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-a azonban átmeneti jelleggel – a Törvény rendelkezéseitől eltérően, 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnéséig – biztosította annak lehetőségét, hogy a Képviselő-testület a hatályban lévő szabályozását alkalmazza.
Figyelemmel arra, hogy a Kormány a 181/2022. (V. 24.) Korm. rendeletével a veszélyhelyzetet 2022. június 1-jei hatállyal megszüntette, szükségessé vált a Képviselő-testület avar és kerti hulladék égetése tárgykörében alkotott, alábbi önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése:
7/2010. (IV.29.) önkormányzati rendelet az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről
1/2021. (III.10.) önkormányzati rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról