Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 10- 2023. 02. 10

Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

2023.02.10.

Újrónafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel a következőt rendeli el:

A rendelet hatálya és célja

1. § (1) A rendelet hatálya Újrónafő Község közigazgatási területén lévő közterületekre, ingatlanokra az érintett ingatlanok tulajdonosaira (kezelőire, használóira) terjed ki.

(2) A rendelet célja a közterület- és településrész-nevek, valamint a házszámozás megállapításának, illetve azok jelölésének szabályozása a község működéséhez szükséges helyszíni tájékozódási feltételek jobbítása érdekében.

(3) Újrónafő Község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

A közterületek elnevezésének általános szabályai

2. § (1) A településen minden közterületet el kell nevezni.

(2) Nem kell nevet adni az olyan zsákutcáknak, kiszolgáló utaknak, amelyekhez a kapcsolódó ingatlanok számozása másik utcában már megtörtént, illetve nem kell nevet adni a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutaknak.

(3) Új közterület elnevezését a közterületként való bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani. A közterület elnevezését a megállapítástól számított 10 éven belül nem lehet megváltoztatni.

(4) Ha egy közterület a településrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes közterületként megszűnik, az elkülönült közterületrészeknek – az elkülönüléstől számított egy éven belül – más nevet kell adni. A megszűnés tényét a Képviselő-testület határozatával megerősíti

(5) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új közterületi szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás). Ezt a Képviselő-testület határozatával megerősítheti.

3. § (1) Az új elnevezéseknél betűk vagy számjegyek nem helyettesíthetik a közterületnevek előtagját.

(2) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(3) Az idegen eredetű és a nehezen kiejthető szavakat az elnevezéseknél kerülni kell. A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés közérthető legyen és a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfeleljen.

4. § (1) A közterületek nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre.

(2) Közterület elnevezésekor előnyben kell részesíteni a helyhez kötődő neveket az emlékállító utcanevekkel szemben.

5. § (1) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet. Erre legkorábban a személy halálát követő 20 év múltán kerülhet sor.

(2) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket,

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend;

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó;

c) akinek a község életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Újrónafő egészének vagy egy részének fejlődéséhez.

(3) Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása vagy egyéb ismertető jegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor az utcanévben is feltüntethető.

Hatásköri és eljárási szabályok

6. § (1) A közterület nevének megállapítása, vagy megváltoztatása Újrónafő Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) az érintett utcában bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárok több mint fele.

(3) A lakosság a Képviselő-testülethez a véleményét, kérelmét, javaslatát postai és elektronikus úton egyaránt benyújthatja. A polgármester, a helyi önkormányzati képviselő Újrónafő Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben foglalt módon nyújtja be javaslatát. A közterület elnevezésének megváltoztatása esetén az adott közterületen lakók véleményét ki kell kérni. A lakosság véleményének kikérése esetén a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal hirdetményt tesz közzé 15 napra a helyben szokásos módon a tervezett névváltozásról, amelyre a helyi érdekeltségű civil szervezetek, illetve bármely adott közterületen lakó helyi lakos észrevételt tehet. A lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincs kötelező ereje.

7. § (1) A megállapított közterületnév és településrész-név a kihirdetés napjától érvényes. Ettől az időponttól kezdődően mindenki köteles az új elnevezést alkalmazni.

(2) A megállapított, vagy megszűnt közterületnévről a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal helyben szokásos módon hirdetményt tesz közzé. A Képviselő-testület döntéséről továbbá a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal 30 napon belül köteles értesíteni az az érintett tulajdonosokat, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt, a Magyar Posta Zrt. illetékes postahivatalát, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságot, a tűzvédelmi hatóságot, az Országos Mentőszolgálatot, a közműszolgáltatókat.

(3) Az utcanévtáblák elkészítéséről, kihelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról, az érvénytelen táblák eltávolításáról Újrónafő Község Önkormányzata gondoskodik.

(4) Az utcanévadást követően az új táblákat 30 napon belül fel kell szerelni. A régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követő egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyen kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

Házszámozás szabályai

8. § (1) A házszám az ingatlanoknak (épületeknek és a beépítetlen teleknek) a vele érintkező közterület(ek)re, utcára megállapított sorszáma. Ha egy ingatlanra több közterülettel (utcával) való érintkezés miatt több házszám is megállapítható, akkor azt a közterületnevet és hozzá tartozó házszámot kell használni, ahol a főbejárat található.

(2) Házszámtáblát az utcára (közterületre) néző házfalra, illetve kerítésre, jól látható módon kell elhelyezni.

(3) A házszámtábla az ingatlan sorszámán kívül tartalmazhatja a közterület elnevezését, illetve a helyrajzi számot is a házszám előtt vagy fölött kiírva.

9. § (1) A házszámokat az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) az utcák házszámai mindig a község központjától kifelé haladva növekedjenek, zsákutcát a bejáratától kezdve kell házszámokkal ellátni,

b) a számozás arab számmal, páratlan oldalon 1-gyel, páros oldalon 2-vel kezdődik és a számok kihagyás nélkül emelkednek a közterülethez tartozó utolsó belterületi földrészig, ha az utca külterületen folytatódik, a sorszámozás tovább folytatható,

c) új utca kialakításánál a számozás növekedésének irányába nézve a bal oldalon a páratlan, jobb oldalon a páros számokat kell alkalmazni. Egy oldalon beépített utcánál a számozás folyamatosan emelkedik,

d) a kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően a számsor növekedésének irányába az abc ékezet nélküli nagybetűiből A, B, C, D, stb. alátörést kap,

e) a kialakult számozás után egyesített vagy összeépült ingatlanok az eredeti sorszámukat megtartják, összevonásra kerülnek, az összevont házszámokat kötőjellel kell egységessé tenni,

f) amennyiben egy ingatlanon, azonos házszám alatt több épület, illetve több lakás található, úgy azok az épületek számot, illetve ajtószámot kapnak.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérni csak a helyi hagyományok figyelembevételével lehet.

(3) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles az ingatlant (épületet, beépítetlen telket) a megfelelő módon házszámtáblával, vagy a helyrajzi számot ábrázoló táblával ellátni és annak folyamatos karbantartásáról gondoskodni.

Házszámváltozás

10. § (1) A házszámok megváltoztatása hivatalból vagy kérelemre történhet. Kérelmet az nyújthat be, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(2) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha

a) az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel az ingatlan házszáma, csak a helyrajzi száma, a közterületen több ingatlan azonos házszámmal szerepel az ingatlan-nyilvántartásban

b) az ingatlan házszáma téves,

c) az ingatlan megosztására vagy egyesítésére kerül sor.

(3) Ha a közterületen több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik, vagy az ingatlanok számozása hibás, illetve új házszám kerül megállapításra, akkor a közterületet érintő ingatlanokat a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.

11. § Aki e rendelet 9. § (3) bekezdésében meghatározott szabályokat megsérti, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2022. (IX.19.) önkormányzati rendelet alapján 3. §-a alapján közigazgatási bírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

12. § Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 8/2014 (VIII.29.) önkormányzati rendelet.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.