Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 10

Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.10.
a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól
Általános indokolás
A közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 8/2014. (VIII.29.) önkormányzati rendelet szabályozza a közterületek elnevezését és a házszámozás szabályait Újrónafő Község közigazgatási területén.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdésében felhatalmazást kapott a települési, a fővárosban a fővárosi önkormányzat, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályait. Fenti felhatalmazás alapján indokolt a képviselő-testületnek rendelkezni a kezdeményezők köréről, a kezdeményezés benyújtásának módjáról, a véleménykérés módjáról, a döntés közzétételéről és a lakosság tájékoztatás módjáról. Indokolt továbbá a hatásköri szabályozás felülvizsgálata is, hiszen a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése alapján a Kormány címképzésért felelős szervként az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét, a fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzőjét, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott Margitsziget esetében a főjegyzőt jelöli ki. Fentiekre tekintettel új önkormányzati rendelet megalkotása vált indokolttá.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelkezik.
A 2–5. §-hoz
A közterület elnevezésének szabályairól rendelkezik.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Hatásköri és eljárási szabályokat határozza meg.
A 8. §-hoz
A házszámozás szabályairól rendelkezik.
A 9. §-hoz
A házszámozás szabályait állapítja meg.
A 10. §-hoz
A házszámozás szabályait állapítja meg.
A 11. §-hoz
A közösségi együttélés szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelettel szükséges összhang megteremtése.
A 12. §-hoz
Hatályvesztő rendelkezést tartalmaz.
A 13. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.