Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek szociális vetítési alappal összefüggő módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 31

Újrónafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.31.
egyes önkormányzati rendeletek szociális vetítési alappal összefüggő módosításáról
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2022. november 22. napján fogadta el a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, megalkotta Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvényt (továbbiakban: Mód. tv.).
Módosult a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) is a Mód. tv. alapján. A Szoctv. az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett az ún. szociális vetítési alap fogalmát alkalmazza.
A központi szabályozáshoz szükséges a helyi szabályozást hozzáigazítani a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 22. §-a alapján, mely szerint a jegyző gondoskodik a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében az elavult, szükségtelenné vált, a jogrendszer egységébe nem illeszkedő, a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható, a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
Fentiek alapján a Képviselő-testületnek un. szócserével módosítani kell többek között a helyi adókról szóló 1/2016. (II.10.) önkormányzati rendeletet, a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, felhasználása ellenőrzésének, valamint egyéb szociális ellátás szabályairól szóló 11/2017. (XII.8.) önkormányzati rendelet, illetve a talajterhelési díjról szóló 16/2015. (XI.30.) önkormányzati rendeletet annak érdekében, hogy a jogszabályok közötti összhang biztosított legyen.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A talajterhelési díjról szóló 16/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról rendelkezik a szociális vetítési alappal összefüggésben.
A 2. §-hoz
A helyi adókról szóló 1/2016. (II.10.) önkormányzati rendelet módosításáról rendelkezik a szociális vetítési alappal összefüggésben.
A 3. §-hoz
A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, felhasználása ellenőrzésének, valamint egyéb szociális ellátás szabályairól szóló 11/2017 (XII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról rendelkezik a szociális vetítési alappal összefüggésben.
A 4. §-hoz
Hatálybaléptető rendelkezést tartalmaz.