CAKÓHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2022.(XI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉS RENDJÉRŐL

Hatályos: 2022. 12. 01

CAKÓHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2022.(XI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉS RENDJÉRŐL

2022.12.01.

Cakóháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Cakóháza község közigazgatási területén található, az önkormányzat tulajdonában lévő 131. hrsz-ú köztemetőre, továbbá a temető fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre, a temetési szolgáltatást végzők tevékenységére és a temetőt látogatókra.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott temető fenntartója és üzemeltetője az önkormányzat.

(3) A temető tárgyi és infrastrukurális létesítményeinek fenntartásáról, a zöldfelületek, sírhelytáblák kialakításáról, karbantartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(4) A temető üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat az önkormányzat saját maga – alkalmazottja útján – látja el.

(5) Az önkormányzat a Kónyi Közös Önkormányzati Hivatal útján gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

2. § (1) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) utakat épít a parcellák megközelítéséhez, a meglévő utakat rendszeresen karbantartja;

b) parkolót biztosít;

c) parkosítást, fásítást végez, amely során megőrzi a kert jellegét;

d) kerítést létesít;

e) a temetőben vízvételi lehetőséget biztosít;

f) hulladéktárolót működtet, a hulladék gyűjtéséről és elszállításáról rendszeresen gondoskodik;

g) a temetőben ravatalozót tart fenn és

h) pihenő padot helyez ki.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt létesítmények használatáért az önkormányzat díjat nem számol fel.

2. A temetési helyek

3. § (1) A temető teljes területe egy sírhelytáblát képez, mely sorokra van osztva.

(2) A sorokat arab számokkal sorszámozni, a sírhelyeket a sorokon belül arab számokkal számozni kell.

(3) A Képviselő-testület külön urnasírhelyeket nem jelöl ki, urnát sírhelyen vagy a temetőben kialakított urnafalban lehet elhelyezni.

(4) A temetési helyek maximális méretük, és elhelyezhető koporsók(urnák) száma szerint a következők lehetnek:

a) egyes sírhely: 2,1 m hosszú, 0,9 m széles, 2 m mély, 1 koporsó helyezhető el benne,

b) egyes mélyített sírhely: 2,1 m hosszú, 0,9 m széles, 2,4 m mély, 2 koporsó helyezhető el benne,

c) kettős sírhely: 2,1 m hosszú, 1,9 m széles, 2 m mély, 2 koporsó helyezhető el benne,

d) kettős mélyített sírhely: 2,1 m hosszú, 1,9 m széles, 2,4 m mély, 4 koporsó helyezhető el benne,

e) sírbolt: belső hossza: 2,1 m, belső szélessége: 1,5 m, mélysége: 2 m, maximum 2 koporsó helyezhető el benne,

f) négyes, vagy ennél nagyobb sírbolt: belső hossza: 2,1 m, belső szélessége: 2,5 m (4 koporsónál), 3,5 m (6 koporsónál), 4,5 m (8 koporsónál), 5,5 m (10 koporsónál), mélysége: 2 m,

g) gyermeksírhely: 1,5 m hosszú, 0,8 m széles, 2 m mély,

h) urnasírhely: 0,8 m hosszú, 0,6 m széles, 1 m mély,

i) urnafülke: 1 férőhelyes.

(5) A sírok egymás közti távolsága 0,6 m, a sorok egymásközti távolsága: 1 m. A sírdomb magassága legfeljebb 0,5 m lehet.

4. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) sírhely esetén 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke esetén 25 év,

d) urnasírhely esetén 25 év.

(2) A temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat nem kell fizetnie.

(3) Az egyszeri használati idő meghosszabbítható, melynek időtartama megegyezik az (1) bekezdésben foglaltakkal. A temetési hely díja és az újraváltás díja megegyezik.

(4) A kettes sírhely használati ideje az első temetés napjától számított 25 év.

(5) Exhumálás esetén a kiürült sírhellyel az önkormányzat rendelkezik.

(6) Az előre megigényelt sírhely gondozásáról az igénylő személy köteles gondoskodni.

3. Temetkezési tevékenységre vonatkozó rendelkezések, temetőhasználat szabályai

5. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkezik, és a temető fenntartójának a munkálatot előzetesen bejelentette.

(2) Az önkormányzat a temetkezési vállalkozónak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(3) A temetőben egy időben egy temetés tartható. Ugyanazon a napon tartandó temetések között legalább 1 óra különbséget kell tartani.

(4) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temető fenntartójának képviselőjével történt előzetes egyeztetés után lehet. A temetést legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a fenntartó önkormányzatnak.

(5) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

6. § (1) A temető területén külön jogszabályban meghatározott ipari és szolgáltató tevékenység végzésére nem lehet telephelyet létesíteni.

(2) Az önkormányzat engedélye szükséges az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(3) A (2) bekezdésben foglalt munkálatokat a megkezdésük előtt minimum 48 órával korábban be kell jelenteni az önkormányzat felé.

(4) A temető fenntartójának engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén a temető fenntartója a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmezett állapot megszüntetésére.

(5) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne zavarja a temetési, búcsúztatási szertartásokat. Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával a temetőben nem dolgozhatnak. Amennyiben a szomszédos temetkezési hely a munkálatok miatt megsérül, annak okozója köteles gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról.

(6) A munka elvégzését követően a vállalkozó a munkaterületet rendezett, tiszta állapotban köteles átadni a fenntartónak, a maradék építési anyagot, hulladékot pedig köteles elszállítani a hulladék keletkezésétől számított 3 napon belül.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket – vagyonvédelmi okokból – csak a fenntartónak történő előzetes bejelentés után szabad kivinni.

7. § (1) Ravatalozni a temetőben csak az arra kijelölt helyen szabad. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(2) Az elhunytak temetőn belüli szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

8. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely csendjének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást tanúsítani.

(2) A temető folyamatos tisztántartásáról, a rendezett környezet biztosításáról, a növényzet és a közösségi helyek gondozásáról a fenntartó önkormányzat gondoskodik. A sírok, síremlékek gondozása a hozzátartozók feladata. A temetési hely környezetének gyommentesítése a temetési hely felett rendelkező kötelessége. A temetési hely környezetének számít a szomszédos temetési helyig terjedő terület fele.

(3) Az egy éven át gondozatlan sírhalmokat - hirdetményi felhívás eredménytelensége esetén a fejfa (feliratos rész) meghagyása mellett el lehet egyengetni és fűvel bevetni. Az ezzel kapcsolatos költségeket az önkormányzat a sírhely megváltójával szemben érvényesítheti.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az önkormányzat által kihelyezett hulladékgyűjtő konténerbe szabad elhelyezni. A konténerbe tilos elhelyezni a nem a temetőből származó hulladékot.

(5) Az önkormányzatot nem terheli őrzési, kártérítési felelősség a temetőben elhelyezett síremlékek, tárgyak tekintetében.

9. § A temető nyitva tartása: április 1-től október 31-ig: 7.00-20.00 óráig november 1-től – március 31-ig: 7.30-17.00 óráig. Halottak napja alkalmával a temető egész nap nyitva tart.

10. § (1) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos, arra engedély nem adható. Padok és ülőalkalmatosságok a sírhelyek közé csak a fenntartó engedélyével építhetők, úgy, hogy azok a temető rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák.

(2) Tilos a temetési hely környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(3) A temetési helyen kívüli területre kizárólag az önkormányzat vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet növényt.

(4) A temetési helyekre olyan növények telepíthetők, amelyek nem terjednek túl a temetési hely határán.

(5) A temetési helyen csak a hely díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el.

(6) A temetési helyen fát ültetni tilos.

(7) A temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt az önkormányzat kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat jogosult a növényzet vagy tárgy kártalanítás nélküli eltávolítására.

(8) A temetések alkalmával vagy felújítás céljából megbontott temetési helyet a lehető legrövidebb időn belül helyre kell állítani. A megbontott temetési hely darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállíttatásáról az eltemettető vagy temetés esetén megbízott temetkezési vállalkozó köteles gondoskodni.

(9) A temetőbe kizárólag a temetkezési szolgáltatást végzők, a mozgássérültek, továbbá a síremlékek felállításához, felújításához szükséges szállítást végzők járművei, valamint az önkormányzat megbízását teljesítő járművek hajthatnak be.

(10) A vakvezető és a rendőrségi kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

(11) 12 éven aluli gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

11. § (1) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, virágokat letépni és a sírok díszítését szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(2) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virág, dísznövény váza, mécses sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg. Az engedély nélkül elhelyezett, és a temető rendjét zavaró tárgyakat, a temető fenntartója jogosult eltávolítani.

(3) A temető területére csak a kész síremlék és a sírkeretek és az ezek összeállításához szükséges anyagok vihetők be.

(4) A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

4. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Cakóháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 11/2006.(VI.29.) rendelete.