Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 11. 01

Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2022.11.01.

Ebergőc Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Ebergőc község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya az Ebergőc Község Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában lévő Ebergőc külterület 054. helyrajzi szám alatti köztemetőre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. § (1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a Képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) Az önkormányzat (a továbbiakban: fenntartó) a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik, kivéve a temetkezési szolgáltatás.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat számozott sorokra kell osztani. A sorokban a fenntartó számozott sírhelyeket jelöl ki.

(2) A sírhelytáblákról nyilvántartást kell vezetni.

(3) A sírbolthelyeket külön kell megjelölni és azokról sírboltkönyvet kell vezetni. A sírhelyek beosztását, számozását, megjelölését a képviselő-testület állapítja meg.

(4) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani. (5) A fenntartó gondoskodik a temetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről. A változásokat havonta rögzíteni kell.

4. § (1) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett az általa megjelölt temetési helyre temettetheti.

(3) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

2. A temető fenntartásának rendje

5. § Az önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

3. A temető használatának rendje

6. § (1) A temető nyitvatartási ideje: 07.00-20.00 óráig.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(3) Járművel behajtani, közlekedni csak a fenntartó engedélyével szabad, kivéve a mozgáskorlátozottak által használt jármű, valamint a halottszállító jármű, amely a ravatalozóig közlekedhet, indokolt esetben engedélyt kap a sírok megközelítésére.

(4) Kutyával – kivéve a vakvezető kutyát – vagy más állattal a temető területére bemenni nem szabad. (5) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

7. § (1) A temető területén a tűzgyújtás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A kegyeleti céllal történő gyertya- és mécses gyújtásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni úgy, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(3) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen a víz.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(5) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt vagy sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét a fenntartó jelöli ki. Építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

4. A sírgondozás szabályai

8. § (1) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket (sírkeretet) 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról a temetést megrendelő köteles gondoskodni.

(2) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult kötelezhető a szabálytalanul elhelyezett tárgyak, növények eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén a fenntartó jogosult a sírhely méreteit meghaladó növényi részek eltávolítására.

(4) A sírhelyek gondozásából keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni, az elhervadt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(5) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

9. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, és ne szennyezzék be.

(4) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

5. A sírhelyek méretei

10. § (1) Ebergőc Község Önkormányzata által fenntartott és üzemeltetett temetőben a temetés módja koporsós temetés, illetve urnás (hamvasztásos) temetés.

(2) A koporsós temetés lehet egyes, kettős sírhely, illetve sírbolt.

(3) A temetkezési helyek méretezését az 1. melléklet tartalmazza.

6. Sírhelyek, urnasírhelyek megváltása, a megváltási díj

11. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A sírhelyek, urnasírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól. Koporsós rátemetés esetén a használati idő az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.

(2) A sírhelyek, urnasírhelyek további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül

(3) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) A sírhely feletti használati jog megállapítása és az elhunyt adatainak nyilvántartásba vétele céljából az urnát személyesen – temetési szertartás és temetkezési vállalkozó közreműködése nélkül – a sírba helyező hozzátartozó köteles az urna elhelyezését a fenntartónak bejelenteni.

12. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezésért megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket a 2. melléklet tartalmazza, amelyeket évente felül kell vizsgálni. A temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő napja a megváltási díj megfizetésének napja.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető, az újra megváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(4) A megváltatlan, elhagyott, több mint 5 éve gondozatlan sírhely esetében a sírhely újra megválthatók, ha a fenntartó hat hónap időtartamon belül legalább kétszer a weboldalán, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(5) A temetési helyek feletti rendelkezési jogot átruházni nem lehet.

7. Síremlékek, sírboltok

13. § (1) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék csak a fenntartó engedélyével létesíthető.

(2) Síremléket előre gyártott elemből is lehet létesíteni. Amennyiben a síremlék, sírszegély, fedlap elkészítésére a helyszínen kerül sor, a hozzátartozó köteles a területet eredeti állapotába visszaállítani.

(3) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos. A felállított síremléket csak a fenntartó engedélyével lehet eltávolítani. Síremlék megsemmisítése tilos.

(5) Sírbolt csak a fenntartó hozzájárulásával építhető. (6) A sírbolt felett az rendelkezik, aki a rendelkezői minőségét a nyilvántartásba bejegyeztette.

14. § A temetőben végzendő minden munkát – kivétel a hozzátartozók részéről történő sírgondozás és a temetési hely növényekkel történő beültetése, díszítése - a temető fenntartójának a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni. A bejelentésről e rendelet 3. melléklete szerinti bejelentő lapot kell kitölteni.

8. Záró rendelkezések

15. § (1) A rendelet 2022. november 1. napján lép hatályba.

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 3/2014. (V.13.) önkormányzati rendelete. A rendelet kihirdetésének napja: 2022. szeptember 30.