Edve község képviselő-testületének 4/2015 (IV.24.) önkormányzati rendelete

Edve Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015.(IV.24.) önkormányzati rendelete az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2015. 04. 27

Edve Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az avar és a kerti hulladék égetésének szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja


1.§

A rendelet célja, hogy az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok megállapításával elősegítse a levegő tisztaságának és a lakosság égészségének védelmét.

A rendelet hatálya


2.§

A rendelet hatálya kiterjed Edve község közigazgatási területének belterületén

a) végzett avar és kerti hulladék égetésre;

b) avart és kerti hulladékot égető személyekre.

A rendelet hatálya nem terjed ki a mezőgazdasági művelés alatt álló és erdőterületekre, valamint külterületekre.

Értelmező rendelkezések


3.§

(1) A rendelet alkalmazása szempontjából avarnak és kerti hulladéknak minősül az ingatlanok (ide értve a közterületeket is) tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, szár levél, kaszálék, nyesedék és egyéb növényi maradvány.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából nem minősül avarnak és kerti hulladéknak az ilyen hulladékok egyéb hulladékokkal való keveréke (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.).

Az égetés szabályai


4.§

(1) A keletkező avart és kerti hulladékot a tűzvédelmi előírások megtartása mellett szabad égetni. Az égetést végző az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről és eszközökről.

(2) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén szabad végezni. Az égetés folyamatának gyorsítása érdekében légszennyező segédanyag nem alkalmazható.

(3) Tilos az égetés szociális, valamint nevelési és oktatási intézmények 100 méteres körzetében, azok működési ideje alatt.

(4) Az égetést telken belül kell végezni. Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos, kivéve a park- és közterület-fenntartással megbízottat.

(5) Az égetés végén a helyszínt át kell vizsgálni és meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, továbbá gondoskodni kell a keletkezett parázs lelocsolásáról vagy földréteggel történő befedéséről. A visszamaradott égésterméket a közterületre és az utakra elhelyezni tilos.

(6) A hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom alól a rendelet felmentést nem ad.

(7) Az égetésre kerülő avar és kerti hulladék nem keverhető egyéb hulladékokkal (pl. műanyag, üveg, illetve sörös palack, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak, stb.).



Az égetés időpontja


5. §

(1) Avar és kerti hulladék égetését évente két időszakban lehet végezni:

a) tavasszal: február 15. - május 31. között;

b) ősszel: szeptember 1. – november 30. között.


(2) A megjelölt időszakokon belül kizárólag hétfőn, szerdán és pénteken 8-21 óra között, szombaton 8-12 óra között - az ünnepnapok kivételével - lehet az égetést végezni.

A szabályok megsértésének jogkövetkezményei


6. §

(1) Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, közösségellenes magatartásnak minősül és Edve Község Önkormányzatának Képviselő-testülete külön önkormányzati rendeletében  meghatározott mértékű közigazgatási bírsággal sújtható az, aki:

a) a 4.§-ban meghatározott égetés szabályait megszegi

b) az 5.§-ban meghatározott égetés időpontján kívül avart és kerti hulladékot éget.

(2) Az engedélyezési eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni


Záró rendelkezések


7. §


Ezen rendelet 2015. április 27-én hatályba.





  Imre László                                                                                                 Dr. Gál László

  polgármester                                                                                                      jegyző