Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2014. 07. 30- 2018. 08. 21

Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2014.07.30.

Écs Község Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban Nvtv.), 11. §. (16) bekezdésében, 13. §. (1) bekezdésében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §. (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. §

.

(1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő minden vagyonra.
(2) E rendeletet az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről a lakbérek mértékéről szóló 2/2011.(I.22.) önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben kell alkalmazni.

II. Az önkormányzati vagyon, a vagyon nyilvántartása

2. §

.

(1) Az önkormányzat vagyonát az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal tartja nyilván valamennyi, a tárgyban hatályos jogszabályi előírás, így különösen a számviteli törvény, az államháztartásról szóló törvény és végrehajtási rendeletei előírásai figyelembe vételével.
(2) Az önkormányzat eszközeinek és forrásainak évenkénti leltározása alól kivételt képeznek az ingatlanok gépek, berendezések, felszerelések és járművel, a vagyonkezelésbe vett eszközök. Ezek leltározása két évente történik.
(3) Az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanvagyon és annak változásai a hatályos jogszabály szerint vezetett ingatlanvagyon kataszterben kerül nyilvántartásra, feltüntetve annak elsődleges rendeltetése szerinti közfeladat megjelölését is.
(4) A kataszter elkészítéséről, folyamatos vezetéséről, továbbá az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogi vagy az ingatlanok jogi helyzetének változásával összefüggő intézkedések megtételéről Écsi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője gondoskodik.
(5) Az önkormányzati vagyonkimutatást az éves zárszámadási rendelet mellékleteként a Képviselő-testületnek be kell mutatni.
(6) Az önkormányzati vagyon áll:
a.) törzsvagyonból, ami lehet forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes
b.) üzleti vagyonból, mely forgalomképes,
c.) forgalomképtelen vagyoni kör az 1. számú melléklet szerint:
- helyi közutak és műtárgyaik,
- terek és parkok, köztéri műalkotások,
- vizek és vízi közműnek nem minősülő közcélú vízi létesítmények,
- mindazon vagyontárgyak, amelyek a törvény vagy az önkormányzat Képviselő-testülete annak nyilvánít.
Korlátozottan forgalomképes törzsvagyoni kör a 2. számú melléklet szerint.
Üzleti vagyoni kör mindazon vagyontárgy, amely nem tartozik a törzsvagyonba, a 3. számú melléklet szerint.
Az önkormányzati vagyon rendeltetésével összhangban hasznosítható.
(7) A tulajdonosi jogokat gyakorló Képviselő-testület – ha magasabb szintű jogszabály eltérően nem rendelkezik – indokolt esetben dönthet a vagyontárgy forgalomképességének megváltoztatásáról (átminősítés). A döntést az átsorolandó vagyontárgy – átminősítést megelőző állapot szerinti – forgalomképessége alapján annak értékétől függetlenül hozza meg.
(8) A (7) bekezdés szerinti átminősítésre továbbá azzal a feltétellel kerülhet sor, ha az adott önkormányzati vagyontárgy közszolgáltatási jellege, illetve közcélú funkciója már megszűnt, vagy az a jövőben önkormányzati közszolgáltatási, illetve közcélú feladatellátást nem szolgál, továbbá ingatlan vagyon esetén az átminősítés összhangban áll az adott ingatlanra vonatkozó érvényes szabályozási tervben foglaltakkal.
(9) Önkormányzati vagyontárgy megszerzése esetén a tulajdonba vétellel egyidejűleg dönteni kell a vagyontárgy 2. §-ban foglaltak szerinti besorolásáról e rendelet mellékletének módosítására, kiegészítésére vonatkozó előterjesztéssel és rendelettervezettel.

3. § Az önkormányzat vagyonáról az Nvtv. 10. §. (1) bekezdésében foglalt követelmények betartásával a mindenkori hatályos jogszabályi előírások szerinti nyilvántartást kell vezetni.

III. A tulajdonosi jogok gyakorlása

4. §

.

(1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Écs Község Önkormányzat Képviselő-testülete.
(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a Képviselő-testületet a polgármester képviseli. Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.
(3) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a Képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – az Écs Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

IV. Vagyonkezelői jogra vonatkozó szabályok

5. §

.

(1) Az önkormányzati vagyon használatát, hasznosítási jogának átengedését bruttó 2 Millió Ft érték felett versenytárgyalás előzi meg.
(2) A használat és a hasznosítási jog átadása történhet ingyenesen, vagy díj ellenében. Ingyenes használatkor rögzítésre kerül a használati érték.
(3) Az önkormányzat társulásba bevitt vagyona saját vagyonként van nyilvántartva. A vagyonszaporulat a társult önkormányzatok közös vagyona és arra Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályai az irányadók.
(4) Az önkormányzat az ideiglenesen legalább 1 hónapra szabaddá vált pénzeszközeit befektetheti rövidlejáratú értékpapírszámlára vagy kamatozó betétbe helyezheti el.
(5) A Képviselő-testület minden esetben az összességében legjobb ajánlatot tevő javára dönt.

V. Vagyongazdálkodás, vagyonhasználat és hasznosítás szabályai

6. §

.

(1) A Képviselő-testület a közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét a polgármester előterjesztése alapján készíti el.
(2) Az önkormányzatnak biztosítania kell a vagyongazdálkodási tervnek, az önkormányzat gazdasági programjának, valamint az éves költségvetési rendeleteknek az összhangját.
(3) A vagyongazdálkodási terveket a képviselő-testület határozattal fogadja el.
(4) A nemzeti vagyongazdálkodás feladatait az Nvtv. 7. 0. (2) bekezdése határozza meg.

7. §

.

A vagyon használói kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a használat, illetve az üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények, gazdasági társaságok vezetői felelnek.

8. §

.

(1) A Képviselő-testület külön határozatban állapítja meg az egyes ingatlanok hasznosítására vonatkozó bérleti és használati díjakat.
(2) A polgármester dönt a használati, hasznosítási jog átengedéséről, ha a bérleti szerződésben meghatározott bérleti időszak a kettő évet nem haladja meg.
(3) Az önkormányzati vagyon ingyenesen a Nvtv. 11. §. (13) bekezdése alapján adható használatba, melyről a Képviselő-testület dönt.

VI. Vagyonértékesítés szabályai

9. §

.

(1) A vagyon értékének megállapítására a nyilvántartási érték az irányadó.
(2) Értékesítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:
a.) Értékpapír esetén a névérték alapján,
b.) Ingatlan vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi értékbecslés alapján
(3) Örökölt vagyon esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon értékének tekinteni, amennyiben az adó- és értékbizonyítvány 6 hónapnál nem régebbi.

10. §

.

(1) Az önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni ingatlan esetén nettó 5 Millió Ft, ingó dolog esetén bruttó 1 Millió Ft értékhatár felett – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.

11. §

.

Az önkormányzati vagyon tulajdonjogát ingyenesen átruházni kizárólag a Nvtv. 13. §-ában foglaltak figyelembe vételével lehet.

VII. A vagyonszerzés szabályai

12. §

.

(1) A vagyongyarapításról a Képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:
a.) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,
b.) forgalmi értékének megjelölése,
c. ) a szerzés módja,
d.) az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,
e.) az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.
(2) Ingatlantulajdon megszerzése estén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségek körét és nagyságát.
(3) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni. Az értékbecslés 6 hónapnál régebbi nem lehet.

VIII. Az Önkormányzati követelés elengedése

13. §

.

(1) Az önkormányzat követeléseiről – mint az önkormányzati vagyon részéről – való lemondás jogát
a.) a Képviselő-testület gyakorolja az adósok, vevők, és egyéb követelések vonatkozásában, amennyiben az érintett követelés eléri 100.000 Ft összeghatárt,
b.) a polgármester gyakorolja
c.) az adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában, amennyiben az érintett követelés nem éri el az a.) pontban meghatározott értékhatárt,
d.) a munkavállalókkal szembeni különféle követelésekről való lemondás jogát értékhatár nélkül.
(2) A követelésekről részben vagy egészben lemondani – jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – az alábbi esetekben lehet:
a.) csődegyezségi megállapodásban,
b.) bírói egyezség keretében
c.) felszámolási eljárásban, ha a felszámoló írásbeli nyilatkozat szerint a követelés várhatóan nem térül meg,
d.) ha a követelés bizonyítottan csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással hajtható be,
e.) ha a kötelezett bizonyíthatóan nem lelhető fel
f.) a végrehajtás során nem, vagy csak részben térült meg.
(3) A kis összegű követelés leírása előtt legalább 3 alkalommal dokumentáltan meg kell kísérelni a követelés beszedését.
(4) A követelésekről való lemondás esetében figyelembe kell venni az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (3) bekezdésében meghatározott, a kis összegű követelés értékhatárát el nem érő követelések behajtására vonatkozó rendelkezést.
(5) Minden követelésről való lemondásra jogosult a követelésről részben vagy egészben mondhat le. Teljes mértékben vagy részben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.
(6) Minden követelésről való lemondás elbírálására és döntésére jogosult megállapodhat a kötelezettel (az adóssal) a követelés behajtása és beszedhetősége érdekében értéket képező és az önkormányzat számára hasznosuló szolgáltatás teljesítésében. Köthető részletfizetési vagy a követelés beszedését, teljesülését biztosító más polgári jogi szerződés is (így különösen beszámítási megállapodás, tartozásátvállalás, kezesi szerződés, zálogjogi szerződés, stb. ).

IX. Vagyongazdálkodási koncepció

14. §

.

(1) A Képviselő-testület a ciklusprogram elfogadását követően áttekinti az önkormányzat tulajdonában lévő vagyon összetételét, rendeltetését, a vagyontárgyak állapotát és a vagyon működtetésének költségigényét.
(2) A Képviselő-testület a vagyontárgyak állapotának ismeretében meghatározza az ellátandó feladatok érdekében szükséges felújítási, beruházási, javítási feladatokat, dönt ezek cikluson belüli sorrendjéről és vagyongazdálkodási forrásairól.

X. Felajánlott vagyon elfogadása

15. §

.

(1) Vagyon tulajdonjogának ingyenes vagy kedvezményes megszerzéséről, felajánlás elfogadásáról a Képviselő-testület határoz.
(2) Ajándékként, örökségként nem fogadható el olyan vagyon, melynek ismert terhei elérik vagy meghaladják a vagyon értékét, illetve az önkormányzat vagyonnal kapcsolatos kötelezettségvállalási lehetőségét.
(3) A vagyon értékét igazságügyi szakértő, illetve értékbecslő szakvéleménye alapján kell meghatározni. Az érték megállapításánál az 5. §. irányadó.

XI. Egyéb jogügyletek megkötésére irányadó speciális szabályok

16. §

.

(1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyak üzemeltetésére a Képviselő-testület a vonatkozó külön jogszabályi rendelkezések betartása mellett- közszolgáltatási szerződés megkötésére irányuló pályázatot írhat ki.
(2) a pályázatot a Képviselő-testület írja ki és bírálja el. A Képviselő-testület jognyilatkozatait e körben – a testület döntése alapján – a polgármester írja alá. Eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában a polgármester felügyeli a megkötött szerződés telesítését.
(3) Mezőgazdasági célra alkalmas ingatlan haszonbérbe adás útján is hasznosítható.
(4) A haszonbérleti szerződés legrövidebb időtartama 1 év, haszonbérleti szerződés határozatlan időtartamra is megköthető. A szerződés időtartamának meghatározásánál a Képviselő-testület hatályos szabályozási tervét és helyi építési szabályairól szóló, valamint az általános rendezési tervéről szóló helyi rendelet, előírásait kell figyelembe venni.
(5) A vagyontárgyak elidegenítésénél, illetve hasznosításánál fizetési eszközként az önkormányzat pénzt, illetve külön képviselő-testületi jóváhagyással csereingatlant, vagy értékpapírt fogadhat el.
(6) Részletfizetést, fizetési haladékot, ha az ügylet értéke a nettó 3 Millió Ft-ot meghaladja, csak a Képviselő-testület adhat.
(7) Az önkormányzati vagyontárgyak közül az ingatlanvagyon értékesítése estén be kell szerezni az állam elővásárlási joga gyakorlására vonatkozó nyilatkozatát.

XI. Záró rendelkezések

17. §

.

(1) E rendelet 2013. május 02.lép hatályba. (2) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti az önkormányzat tulajdonáról és a vagyongazdálkodás egyes szabályairól szóló 12/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet