Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2013. 09. 12

Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

2013.09.12.

Écs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) és e.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényt (a továbbiakban: Ftv.) 34. § (3) és (5), valamint 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el.

1. § (1) Filmforgatás nem engedélyezhető az Écs Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat által, vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére.

(2) Az (1) bekezdés alóli mentesség kizárólag az 5. §-ban meghatározott célokra adható.

2. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (a továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén – a jegyző döntését követően - az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett részének igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb 3 (három) órán belül megszünteti.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb 3 (három) napon belül a közterület használatot ismét biztosítani kell kérelmező részére.

(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a rendkívüli helyzet megszűnését követően legkésőbb 30 (harminc) napon belül kell biztosítani a közterület használatát a kérelmező részére.

3. § A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj mértéke: Megegyezik a mozgóképről szóló törvény 3. sz. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori díjmértékével.

4. § A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) zöldfelületet köteles kíméletesen használni.

c) 22 óra után forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani,

d) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

5. § Mentes a díjfizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 15, tizenöt napot, illetve a 30, harminc napot.

6. § A képviselő-testület a hatósági szerződés, és az e rendelet szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át. A rendelet 2013. szeptember 12.-én lép hatályba. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Ftv.-ben foglaltak az irányadóak.E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja

7. § Ez a rendelet 2013. szeptember 12-én lép hatályba.