Écs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015 (IV.1..) önkrmányzati rendelete

Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztaság fenntartásáról, a környezet védelméről

Hatályos: 2015. 04. 01

Écs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015 (IV.1..) önkormányzati rendelete

2015.04.01.

a köztisztaság fenntartásáról, a környezet védelméről

Écs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 13. §‑tól 16. §-ig, valamint a 48. §-ban foglaltak, valamint az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezés

1. § (1) A rendelet területi hatálya Écs Község (a továbbiakban: község) közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a községben lakó és tartózkodó magánszemélyekre, valamint telephellyel, vagy ingatlannal rendelkező szervezetekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre és magánszemélyek társaságára.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya veszélyes-, valamint a települési folyékony- és szilárd hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységekre.

2. § (1) A község köztisztaságának megőrzése mindenki érdeke, abban mindenki köteles együttműködni és a települési környezet, a közterületek szennyeződésé, fertőzését előidéző tevékenységtől, magatartástól tartózkodni.

3. § E rendelet alkalmazása szerint:

Köztisztasággal összefüggő tevékenység:
Az ingatlanok, különösen a lakóépületek és a személyek tartózkodása (üdülés, pihenés, szállás, kirándulás stb.) célját szolgáló egyéb épületek, helyiségek és a hozzájuk tartozó területek, valamint közterületek tisztítása, tisztántartása.
Közterület:
Az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, tér park, árok, áteresz stb.) továbbá az építmények közhasználatra átadott része.
Járda:
A gyalogosközlekedésre rendelt útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig, vagy a csapadékvíz-elvezető árokig terjed. Ha a járda mellett és a szilárd útburkolattal ellátott terület vagy csapadékvíz-elvezető árok között, illetőleg a csapadékvíz-elvezető árok és az úttest között üres, füves, vagy virágos sáv is van,- a rendelet 9. §-a alkalmazása tekintetében – az egész területet a járdához tartozónak kell tekintetni.
Tisztántartás:
Az egyes ingatlanok és közterületek tisztaságának megőrzése, takarítsa, hó- és síkosság-mentesítése, portalanítása, gyom-mentesítése.
Tulajdonos:
A ingatlan, ingatlanrész helyiség tulajdonosa, haszonbérlője, haszonélvezőe, használója.
Avar és kerti hulladék:
Levágott, lekaszált növényzet, nyesedék, egyéb növényi hulladék (a továbbiakban: kerti hulladék)
Árok:
A csapadékvíz elvezetését szolgáló kiépített, vagy ásott nyomvonalas létesítmény, valamint a hozzátartozó átereszek, ülepítő- és gyűjtőaknák.

4. § (1) A közterületek kezelői feladatát Écs Községi Önkormányzat az erre feljogosított alkalmazottja útján látja el.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik

a.) a közterületek rendszeres tisztításáról,
b.) a téli üzemeltetés megszervezéséről,
c.) a közcélú zöldterületek, parkok tisztításáról,
d.) a parkok építéséről, felújításáról, a növények pótlásáról.
(3) A közforgalmú utak, utcák, terek, járdák tisztántartása, az ott keletkezett szemét összegyűjtése és elszállítása kiszerződéssel, szolgáltató útján történik.
(4) A közterületen a szemét és a hulladék elhelyezésére szemétgyűjtő edények szolgálnak.

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

5. § (1) A rendszeres szilárdhulladék-szállításba és ártalmatlanításba bekapcsolt területeken március és április, valamint október és november hónapok kivételével hulladék égetése tilos!

(2) Közterületen hulladékot égetni tilos! Indokolt esetben az Önkormányzat engedélyével és kezelése alatt álló meghatározott helyeken.

(3) Hulladékot csak olyan területen lehet égetni, ahol az égetés esetleges szennyező hatása, hősugárzása környezeti vagy egyéb kárt nem okoz, a környezetben élőket tevékenységükben nem zavarja.

(4) Az égetésre szánt hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, gumi, veszélyes hulladék, stb.)

(5) Hulladékot égetni a nyári időszámítás szerint,- ünnepnapok kivételével, - kizárólag szerdán és pénteken 9 órától 19 óráig, szombaton 9 órától 12 óráig lehet, szélcsendes időben és a vonatkozó tűzvédelmi előírások betartásával szabad végezni. A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(6) A tüzelés színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(7) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

(8) A kerti hulladékot elsősorban komposztálni kell.

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

6. § (1) A környezet levegőjét szennyező, a környezetben lakók egészségé veszélyeztető hulladékot közterülten hagyni tilos!

(2) Tilos elzáródást, vagy megrekedést előidéz anyagot (törmeléket, szemetet, hulladékot tűz- és robbanásveszélyes anyagot) csapadékvíz-elvezető árokban elhelyezni, vagy bevezetni!

7. § (1) Az építkező tulajdonos a kivitelező az építkezés körüli közterületen köteles biztosítani a tisztaságot.

(2) Építésnél, tatarozásnál, vagy felújításnál a munkálatokat úgy kell végezi, az építkezéssel járó anyagokat úgy kell tárolni, hogy a szomszédos ingatlanon szennyeződés nem keletkezhet, ha elkerülhetetlen az eredeti állapot visszaállítása kötelező.

(3) A közterületen törmeléket, hulladékot kizárólag konténerben szabad elhelyezni és a kihelyezéstől számított két napon belül a kijelölt lerakóhelyre kell szállítani. A hivatal a mulasztó terhére az elszállítást elrendelheti.

(4) Közterületen építési anyag csak a közterület használati engedélyben meghatározott helyen módon és időtartamig tárolható.

(5) Tilos közútra, útpadkára salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni! Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintett ingatlan tulajdonosa köteles felszólításra 24 órán belül saját költségén összetakarítani, illetve elszállítani.

8. § (1) Közterületen szennyező anyagot (szemetet, rongyot egyéb hulladékot) csak olyan módon szabad szállítani, hogy a szállításból semmi ki nem hulljon, por és csepegés ne keletkezzen. Szállítás során a porképző rakományt le kell takarni, vagy zárt gépjárművel kell szállítani. Ha a szállítás közben a terület szennyeződnék, a szennyeződés elidőzője köteles azt eltávolítani és a további szennyeződés megakadályozásáról gondoskodni.

(2) Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál a köz-vagy magánterület szennyeződik, a szennyeződés előidézőjének azt a fel- vagy lerakás elvégzése után nyomban meg kell tisztítani.

9. § (1) Az ingatlanok mentén a tulajdonos kötelessége a járda, a gyalogos közlekedésre szolgáló utak tisztítása, portalanítása, az ingatlan előtti zöldterületnek az önkormányzat által biztosított növényekkel való betelepítése, a növények gondozása.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles a gyalogjárda, vagy az úttest terébe benyúló ágak, bokrok nyeséséről gondoskodni.

(3) A tulajdonos gondoskodni köteles az ingatlana előtti szakaszon az árok megtisztításáról, tisztántartásáról. Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban- és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját terülten történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített, csapadékvíz elvezető árok esetén az abba történő bevezetéséről- előzetes bejelentés alapján – az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(4) A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos!

10. § (1) A téli időszakban a síkossá vált járdát egészségre nem veszélyes anyaggal (kőpor, fűrészpor, homok) csúszásmentessé kell tenni.

(2) Vendéglátó, árusító üzletek előtti, körüli járdaszakaszt, közterületi részét a tulajdonos, üzemeltető köteles tisztántartani, télen a havas eltakarítani, a síkosságot megszüntetni.

(3) A járdáról letakarított havat a járda szélére kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalogosok részére megfelelő terület szabadon maradjon.

(4) A gyalogos, valamint a közúti közlekedés biztosítása érdekében az összegyűjtött havat tilos elhelyezni:

a) útkereszteződésben,

b) úttorkolatban,

c) kijelölt gyalogos átkelőhely, vagy kapubejáró elé,

d) tömegközlekedési jármű megállójában.

(5) Az épület tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé se a járdára se a szomszédos ingatlanra ne csorogjon.

11. § (1) Gépjármű üzemeltetése vagy javítása során a közterületen keletkezett szennyeződést az előidézőnek azonnal meg kell szüntetnie.

(2) Amennyiben a kötelezett az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségnek nem tesz eleget, a takarítás költségeit a szennyeződést megszüntető részére kell megtéríteni.

(3) Gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani tilos!

12. § (1) Hirdetményt, plakátot kifüggeszteni csak erre a célra kijelölt helyen szabad.

(2) A hirdető köteles gondoskodni az elavult, valamint a hirdetmény szennyeződés mentes eltávolításáról.

13. § (1) Közterületen fát, cserjét, csak a jegyző engedélyével szabad telepíteni. Az engedély nélkül ültetőt a jegyző kötelezheti a növény eltávolítására, ha az:

a) a közműhálózatban, úthálózatban, közlekedésben épületben zavart, vagy kárt idézhet elő,

b) a közterület rendeltetésszerű használatát akadályozza,

c) településképi szempontból nem kívánatos.

II.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

14. § E rendelet 2015. április 01. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 10/2008.(XI.16.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Écs, 2015. március 24.
Mondovics László Dr. Bertalanné Józsa Judit
polgármester jegyző
A rendelet kihirdetésének napja: 2015. 04.01.

Dr. Bertalanné Józsa Judit

jegyző