Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2015. 09. 01- 2024. 01. 24

Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2015.09.01.

Écs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Écs község közigazgatási területén történő házasságkötésre.

(2) E rendelet alkalmazásában rendkívüli körülmény, ha a házasulók vagy egyikük mozgáskorlátozott, vagy egészségi állapota, vagy kora miatt különös erőfeszítést igényel a házasságkötésre kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés.

2. § (1) A házasságkötésre kijelölt hivatali helyiség a Művelődési Házban található (9083 Écs, Kossuth u. 29.).

(2) A hivatali munkaidőt az Écsi Közös Önkormányzati Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

3. § (1) Díjmentes:

a) a házasságkötésre kijelölt hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben, továbbá

b) a rendkívüli körülmény fennállása esetén hivatali munkaidőben megtartott házasságkötés.

(2) Hivatali munkaidőn kívül megtartott házasságkötésért: 10.000 Ft díjat kell fizetni.

(3) Hivatali helyiségen kívül megtartott házasságkötésért 15.000 Ft díjat kell fizetni.

(4) Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül megtartott házasságkötésért a (2) és (3) bekezdésben meghatározott díjat is meg kell fizetni.

(5) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott díj a szertartás díja, egyéb szolgáltatást, így például asztali virágdísz, pezsgő, versmondás nem tartalmaz. Amennyiben a házasulók egyéb szolgáltatást igénylenek, arról maguknak kell gondoskodniuk.

4. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet írásban kell előterjeszteni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyv védelme és a személyes adatok védelme biztosított.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(4) Rendkívüli körülmény fennállása esetén az anyakönyvvezető a jegyző engedélyével a házasulók vagy egyikük lakóhelyeként szolgáló ingatlanban bonyolítja le a házasságkötést.

(5) Külső helyszínen zajló házasságkötéskor az anyakönyv biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

5. § (1) A házasságkötésért fizetendő díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legkésőbb 15 nappal kell megfizetni az Önkormányzat részére. Az anyakönyvvezető ellenőrzi a díjfizetés megtörténtét.

(2) Ha a házasságkötés elmarad, az ügyfél a befizetett díj visszatérítésére igényt tarthat, ha a szertartás lemondására legalább a tervezett időpontot megelőző napon írásban került sor.

(3) Amennyiben a szertartás írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett díj 50 %-a téríthető vissza.

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy esetenként 15.000 Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt esetenként 10.000 Ft díjazás illeti meg.

(3) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt az (1) és a (2) bekezdésben meghatározott juttatás is megilleti.

7. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért megfizetett díj (50) %-át az Önkormányzat minden negyedévet követő hónap 20. napjáig pénzeszköz átadás formájában átadja az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalnak.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért megfizetett díjat az Önkormányzat minden negyedévet követő hónap 20. napjáig pénzeszköz átadás formájában átadja az Écsi Közös Önkormányzati Hivatalnak.

8. § Jelen rendelet a 2015. szeptember 01. lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett anyakönyvi események tekintetében kell alkalmazni.