Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztési és településrendezési valamint a településképi dokumentumok partnerségi egyeztetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 23

Écs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.23.
a településfejlesztési és településrendezési valamint a településképi dokumentumok partnerségi egyeztetésének helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
2021 július 1-vel módosításra került az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény. Ezen törvényi módosítás alapján a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendeletet 2022. július 1-vel felváltotta a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet. Ezen rendelet alapján a partnerségi egyeztetés szabályait új alapokra helyezte.
Az új szabályozás figyelembe vételével célszerűnek látszik a meglévő önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése és helyette egy egyszerűbben kezelhető, a partnerek számára is áttekinthetőbb formában megalkotni az új szabályozást.
A rendeletet a kihirdetését követő napon javasoljuk hatályba léptetni.
Előzetes hatásvizsgálat
A tervezett jogszabályok jelentősnek ítélt hatásai:
1. A tervezett jogszabály társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
- társadalmi hatása: elősegíti a településfejlesztési, településrendezési és településkép-érvényesítéssel összefüggő kérdéseket.
- gazdasági hatása: nincs.
- költségvetési hatása: nincs.
2. Környezeti és egészségi következményei: Nem mérhető hatás.
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások:
Az adminisztratív terhek nem változnak jelentősen, a rendelet módosítása nem hoz változást.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Magasabb szintű jogszabálynak való megfelelés, törvényességi eljárást vonhat maga után annak elmulasztása.
5 A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.