Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutás támogatásáról

Hatályos: 2018. 10. 04- 2020. 03. 13

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutás támogatásáról

2018.10.04.

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Felpéc Község Önkormányzata ( a továbbiakban: önkormányzat) gazdasági lehetőségeivel összhangban Felpéc község területén élő, vagy ott letelepedni kívánó polgárok első saját tulajdonú lakása építését vagy vásárlását támogassa.

(2) A támogatás fedezete az éves költségvetési rendeletben e célra képzett keret. Amennyiben a költségvetési rendelet valamely évben ilyen keretről nem rendelkezik, úgy abban az évben támogatási kérelem nem nyújtható be.

(3) E rendelet alkalmazásában:

a) családtag: az együtt költöző házas- vagy élettárs és gyermek,

b) jogerősen elbírált kérelem: e rendelet alapján a támogatás megállapításáról vagy elutasításáról szóló, jogorvoslattal meg nem támadott határozat.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 1. § (4) bekezdése 7. pontja rendelkezéseiben és e rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

A támogatás feltételei

3. § (1) E rendelet alapján kérelemre az első lakástulajdon megszerzéséhez önkormányzati támogatásban részesülhetnek

a) azok a felpéci állandó lakhelyű házastársak vagy

b) azok a felpéci állandó lakhelyű élettársak, akik egymással a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 4:5. §-ában szabályozott házasság megkötésére jogosultak

és akik életvitelszerű helyben lakásuk vagy letelepedésük érdekében közös tulajdonként önálló lakástulajdont kívánnak szerezni Felpéc község közigazgatási területén, feltéve mindkét esetben, hogy korábban lakáscélú önkormányzati támogatásban nem részesültek, továbbá esetükben nem álnak fenn a 4. § -ban meghatározott kizáró okok.

(2) Résztulajdon szerzéséhez csak akkor nyújtható támogatás, ha a résztulajdon önálló lakást képez.

(3) Az (1) bekezdésben írt házasság vagy élettársi viszony fennállását a kérelmezők bizonyítani kötelesek.

(4) E § alkalmazásában felpéci állandó lakóhelynek minősül az a lakóhely is, amelyet a kérelmező a kérelme benyújtásától a 7. § (4) bekezdése szerinti támogatási szerződés megkötése napjáig terjedő időszakban Felpéc község közigazgatási területén létesít.

4. § Nem részesülhet támogatásban a kérelmező:

a) ha maga, illetve családtagja korábban – a támogatással érintett ingatlanon kívül – lakás, lakóház kizárólagos tulajdonjogával vagy 50%-ot meghaladó tulajdoni illetősége tulajdonjogával rendelkezett vagy a kérelem benyújtásakor rendelkezik.

b) ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amellyel maga vagy családtagja számára jogosulatlan előnyt biztosítana,

c) az önkormányzat felé lejárt tartozással rendelkezik,

d) amennyiben családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizennégyszeresét meghaladja.

A támogatás formája és mértéke

5. § (1) A támogatást az önkormányzat képviselő-testülete vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja.

(2) A támogatás összege 300 000 Ft.

(3) A támogatás kizárólag a 3. §-ban meghatározott célra használható fel.

Eljárási rendelkezések

6. § (1) A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani a közös önkormányzati hivatal felpéci-csikvándi kirendeltségénél (Felpéc).

(2) A támogatás iránti kérelemhez a következő mellékleteket kell csatolni – az eredeti okiratok egyidejű bemutatásával – :

a) lakásvásárlás esetén az érvényes adásvételi szerződés másolatát,

b) lakásépítés esetén a jogerős építési engedély vagy bejelentéshez kötött lakásépítés esetén az építés megindítását igazoló okirat másolatát,

c) a 4. § d) pontjában meghatározott jövedelmet igazoló okiratokat.

(3) A kérelem benyújtásának határideje:

a) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 12 hónap,

b) lakásépítés esetén a jogerős építési engedély közlését (bejelentéshez kötött lakásépítés esetén a kérelmező építési szándéka bejelentésének az illetékes építéshatóság általi tudomásszerzését) követő 12 hónap.

(4) E rendelet szerint támogatás egy család részére csak egy alkalommal nyújtható.

(5) Jogerősen elbírált kérelem azonos tartalommal ismételten nem terjeszthető elő.

(6) A támogatás a kérelmező által megjelölt folyószámlára történő átutalással fizetendő a 7. § (4) bekezdése szerinti támogatási szerződés megkötését követő 30 napon belül.

A támogatás céljának biztosítékai

7. § (1) A támogatás azonnal, egy összegben, a Ptk.-ban meghatározott kamattal terhelten kell visszafizetni, ha a támogatással megépített vagy vásárolt lakás a támogatásnyújtástól számított 5 éven belül elidegenítésre kerül, vagy a lakásépítéshez nyújtott támogatás esetén a folyósítást követő 5 éven belül nem áll rendelkezésre a lakás használatbavételi engedélye vagy bejelentésre indult eljárás esetén a lakás használatbavételét igazoló hatósági okirat, hatósági bizonyítvány.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkövetkezmények alkalmazandók, amennyiben a támogatott személyek mindegyike a támogatott lakásban az életvitelszerű ott lakással a támogatás folyósítását követő 5 éven belül felhagy.

(3) Amennyiben az adásvétel meghiúsulása miatt az eredeti állapot kerül helyreállításra, a támogatás azonnal és egy összegben visszafizetendő.

(4) A támogatás céljának megvalósulása biztosítékaként a polgármester az önkormányzat képviseletében – e rendelet és képviselő-testület egyedi támogató határozata rendelkezéseit érvényesítő – megállapodást köt a támogatásban részesülővel.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben megállapított kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) {hatályon kívül!}

(3) Hatályát veszti a 8/2011. (X.28.) önkormányzati rendelet.