Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutás támogatásáról

Hatályos: 2015. 06. 05

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (VI.5.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutás támogatásáról

2015.06.05.

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Felpéc Község Önkormányzata ( a továbbiakban: önkormányzat) gazdasági lehetőségeivel összhangban Felpéc község területén élő, vagy ott letelepedni kívánó polgárok első saját tulajdonú lakása építését vagy vásárlását támogassa.

(2) A támogatás fedezete az éves költségvetési rendeletben e célra képzett keret. Amennyiben a költségvetési rendelet valamely évben ilyen keretről nem rendelkezik, úgy abban az évben támogatási kérelem nem nyújtható be.

(3) E rendelet alkalmazásában:

a) családtag: az együtt költöző házastárs és gyermek,

b) jogerősen elbírált kérelem: e rendelet alapján a támogatás megállapításáról vagy elutasításáról szóló, jogorvoslattal meg nem támadott határozat.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 1. § (4) bekezdése 7. pontja rendelkezéseiben és e rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

A támogatás feltételei

3. § (1) E rendelet alapján kérelemre az első lakástulajdon megszerzéséhez önkormányzati támogatásban részesülhetnek azok a házastársak, akik életvitelszerű helyben lakásuk vagy letelepedésük érdekében közös tulajdonként önálló lakástulajdont kívánnak szerezni Felpéc község közigazgatási területén, feltéve, hogy korábban lakáscélú önkormányzati támogatásban nem részesültek, továbbá esetükben nem álnak fenn a 4. § -ban meghatározott kizáró okok.

(2) Résztulajdon szerzéséhez csak akkor nyújtható támogatás, ha a résztulajdon önálló lakást képez.

4. § Nem részesülhet támogatásban a kérelmező:

a) ha maga, illetve családtagja korábban – a támogatással érintett ingatlanon kívül – lakás, lakóház kizárólagos tulajdonjogával vagy 50%-ot meghaladó tulajdoni illetősége tulajdonjogával rendelkezett vagy a kérelem benyújtásakor rendelkezik.

b) ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amellyel maga vagy családtagja számára jogosulatlan előnyt biztosítana,

c) az önkormányzat felé lejárt tartozással rendelkezik.

A támogatás formája és mértéke

5. § (1) A támogatást az önkormányzat képviselő-testülete vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja.

(2) A támogatás összege 200 000 Ft.

(3) A támogatás kizárólag a 3. §-ban meghatározott célra használható fel.

Eljárási rendelkezések

6. § (1) A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani a közös önkormányzati hivatal felpéci-csikvándi kirendeltségénél (Felpéc).

(2) A támogatás iránti kérelemhez a következő mellékleteket kell csatolni – az eredeti okiratok egyidejű bemutatásával – :

a) lakásvásárlás esetén az érvényes adásvételi szerződés másolatát,

b) lakásépítés esetén a jogerős építési engedély másolatát.

(3) A kérelem benyújtásának határideje:

a) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap

b) lakásépítés esetén a jogerős építési engedély közlését követő 6 hónap.

(4) E rendelet szerint támogatás egy család részére csak egy alkalommal nyújtható.

(5) Jogerősen elbírált kérelem azonos tartalommal ismételten nem terjeszthető elő.

(6) A támogatás a kérelmező által megjelölt folyószámlára történő átutalással fizetendő a 7. § (4) bekezdése szerinti támogatási szerződés megkötését követő 30 napon belül.

A támogatás céljának biztosítékai

7. § (1) A támogatás azonnal, egy összegben, a Ptk.-ban meghatározott kamattal terhelten kell visszafizetni, ha a támogatással megépített vagy vásárolt lakás a támogatásnyújtástól számított 5 éven belül elidegenítésre kerül, vagy a lakásépítéshez nyújtott támogatás esetén a folyósítást követő 5 éven belül nem áll rendelkezésre a lakás használatbavételi engedélye.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkövetkezmények alkalmazandók, amennyiben a támogatott személyek mindegyike a támogatott lakásban az életvitelszerű ott lakással a támogatás folyósítását követő 5 éven belül felhagy.

(3) Amennyiben az adásvétel meghiúsulása miatt az eredeti állapot kerül helyreállításra, a támogatás azonnal és egy összegben visszafizetendő.

(4) A támogatás céljának megvalósulása biztosítékaként a polgármester az önkormányzat képviseletében – e rendelet és képviselő-testület egyedi támogató határozata rendelkezéseit érvényesítő – megállapodást köt a támogatásban részesülővel.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben megállapított kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet 5. § (2) bekezdése rendelkezései 2014. november 20-tól alkalmazandók.