Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V.12.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021.(V.12.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 05. 13

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 12.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021.(V.12.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Felpéc Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Felpéc Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottjaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

  • a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  • b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint partnertelepülések programjain,
  • c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig készíti el.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

3. § (1) A kötelező közművelődési feladatainak ellátása érdekében az Önkormányzat által nem intézményként működtetett közösségi színtér számára a helyi köznyelvben József Attila utcának nevezett 0111 hrsz-ú közlekedési út mentén található, az ingatlan-nyilvántartásban 0110 hrsz alatt felvett ingatlanon fekvő közösségi tér célú rendezvényépület nyújt elhelyezést.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közösségi színtér elnevezése: Felpéci Közösségi Színtér.

(3) Az önkormányzat a 2. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokhoz szükséges személyi feltételeket legalább középfokú végzettségű közművelődési szakember foglalkoztatása útján – törekedve a Kultv. 78/H. § (4) bekezdésben foglalt lehetőség igénybevételére – biztosítja.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Felpéci Közösségi Színtér (a továbbiakban: Közösségi Színtér) működését költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat e rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására – abban az esetben, ha a támogatás nem veszélyezteti az e rendelet szerinti közművelődési feladatai és az egyéb önkormányzati feladatok ellátását – pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

5. A közösségi színtér igénybevétele

5. § A Közösségi Színteret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti a szolgáltatásait, berendezéseit és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján a polgármesterrel, teljeskörű felelősség vállalásával történhet az alábbiak szerint:

  • a) a közösségi színteret nyitvatartási időben minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, más eszközeit,
  • b) a Közösségi Színtér helyiségeinek igénybevételi szándékát legalább 3 nappal a tervezett igénybevétel elött kell kezdeményezni,
  • c) A Közösségi Színtér helyiségeiben minden látogató köteles a közösségi és társas élet szabályait betartani, kulturált magatartást tanúsítani,
  • d) a berendezések és felszerelések iránt anyagi felelősséggel tartozik a felhasználó, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége,
  • e) az Önkormányzat a Közösségi Színtér kulturális célú használatát az Önkormányzat szervezésében megvalósuló rendezvények céljára, a helyi civil szervezetek, önszerveződő közösségek számára díjmentesen biztosítja,
  • f) a Közösségi Színtér használata során a házirend betartása kötelező.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben írt kivétellel – kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet 2.§ (2) bekezdése 2022. január 1-én lép hatályba.

(3) Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 15/2005.(X.28.) önkormányzati rendelet.