Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022.(XII.7.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 12. 08

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022.(XII.7.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

2022.12.08.

Felpéc Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület véleményének kikérésével - a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető végtisztességet, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő köztemetőre, mely az alábbi ingatlanok területén található: 4 hrsz-ú (volt evangélikus) és 5 hrsz-ú (volt római katolikus), (a továbbiakban együtt: temető vagy felpéci temető), valamint a ravatalozó épületre (a továbbiakban: ravatalozó), továbbá a temető fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre, a temetkezési szolgáltatók tevékenységére, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőkre és a temetőt látogatókra.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) urnasírhely: a hamvasztásos temetés esetén legfeljebb négy elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely;

b) síremlék: a temetkezési hely jelölését szolgáló, a csatlakozó terepszintből kiemelkedő, keretszerkezettel rendelkező építmény;

c) sírjel: a temetkezési hely jelölésére szolgáló, a csatlakozó terepszintben lévő, vagy abból kiemelkedő keretszerkezet nélküli építmény;

d) temetkezési szolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó jogszabályi feltételek-nek, telephellyel, halottszállítási járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik;

e) felpéci származási helyű elhunyt személy: az az elhunyt, akinek bármelyik szülője, ennek hiányában legalább két nagyszülője a felpéci temetőben nyugszik.

3. A temető fenntartása

3. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén temető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, ismételt használatbavételéről, vagy kegyeleti park céljára szolgáló átalakításáról a képviselő-testület dönt.

(2) A temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek fenntartásáról, a zöldfelületeinek, valamint sírhelytábláinak megépítése, kialakítása, karbantartásáról az Önkormányzat saját szervezete vagy vásárolt szolgáltatás útján gondoskodik.

(3) Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat saját szervezete vagy vásárolt szolgáltatás útján látja el.

(4) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) utakat épít a parcellák megközelítéséhez, a meglévő utakat rendszeresen karbantartja,

b) parkosítást, fásítást végez, amely során

c) megőrzi a kert jellegét,

d) pihenő padokat helyez ki,

e) kerítést létesít,

f) a temetőben vízvételi lehetőséget biztosít,

g) hulladéktárolót működtet, a hulladék gyűjtéséről és elszállításáról rendszeresen gondoskodik,

h) a temetőben ravatalozót tart fenn,

i) a ravatalozó épületében tároló-hűtőt biztosít.

II. Fejezet

A temetési helyekre és a temetkezési tevékenységekre vonatkozó szabályok

4. A temetési helyek kialakítása

4. § (1) Temetkezésre szolgáló temetési helyek:

a) egyes sírhely;

b) kettes sírhely;

c) gyermeksírhely;

d) urnasírhely,

e) urnafülke (kolumbárium).

(2) Sírbolt (kripta) a temetőben nem alakítható ki.

(3) Hamvasztásos temetés esetén a hamvakat tartalmazó urnát elhelyezni

a) urnafülkébe,

b) urnasírhelybe,

c) (koporsós) sírhelybe rátemetéssel

lehet.

(4) A temetőt sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki.

(5) A sorokat számozni kell, amit a térképen jelölni kell.

(6) A gyermek-, a kettes-, és az urnasírhelyek számára külön sorokat vagy táblákat lehet kijelölni.

(7) A fenntartónak a temetőről részletes térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára fenntartottak. A térképet a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

5. A temetési helyek méretei

5. § (1) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sír: 2,3 m hosszú, 2 m mély, 0,9 m széles;

b) felnőtt kettes sír: 2,3 m hosszú, 2 m mély, 1,9 m széles;

c) gyermeksír: 1,5 m hosszú, 2 m mély, 0,80 m széles;

d) urnasír: 0,8 m hosszú, 1 m mély, 0,6 m széles;

(2) A sírok egymástól való távolsága legalább 60 cm. A sorok közötti távolságnak 1 méternek kell lenni. A sírhelytáblák között legalább 2 méternek megfelelő utat kell hagyni. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) A felnőtt sírhelybe 12 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

6. A temetési helyek használata

6. § (1) Egy személynek csak egy sírhelye lehet, amit előre is meg lehet igényelni és le lehet foglalni.

(2) Kettes sírhelyű parcellák esetében lehetőség van a temetett sírhely mellett még egy temetési hely előre történő igénylésére és lefoglalására.

(3) Az önkormányzat a temetkezési helyeket az (1) -(2) bekezdés szerinti igénylő részére a 8. § (1) bekezdése alapján használatra átengedi.

(4) Exhumálás esetén a kiürült sírhellyel az önkormányzat rendelkezik.

(5) Az előre lefoglalt sírhely gondozásáról az azt lefoglaló és használatra átvevő személy köteles gondoskodni.

7. Temetkezési szabályok

7. § (1) Felpéc temetője elsősorban a község elhunyt lakosai, valamint a felpéci származási helyű elhunyt személyek eltemetését szolgálja.

(2) A temetés hamvasztással, vagy koporsós temetéssel történik, egyházi vagy világi szertartás keretében.

(3) Az egyes sírhelyekbe egy, a kettes sírhelyekbe két felnőtt koporsó az urnasírba legfeljebb négy urna helyezhető el.

(4) Rátemetés – a 25 éves porladási időt megelőző újabb temetés – egyes és kettes sírhelyre végezhető a szükséges engedélyek birtokában, ahol a második koporsó aljzata legalább 1,6 m mélységre kell, hogy kerüljön.

(5) Urnát sírhelybe sírnyitási engedély nélkül is el lehet helyezni, de az elhelyezési szándékot ebben az esetben is előzetesen be kell jelenteni a fenntartónál.

(6) Betemetett egyes sírba 2 urna, kettes sírhely 1-1 részébe az egyes sírhelyeknek megfelelő számú urna rátemethető. Az urnát úgy kell elhelyezni, hogy a talajszinttől legalább 0,5 m mélyre kerüljön.

(7) Rátemetés, illetve mellétemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

8. A temetési helyek feletti rendelkezési jog

8. § (1) Az önkormányzat a temetési helyeket használatra átengedi azoknak, akik a használat jogára

a) e rendelet 1. mellékletében meghatározott megváltási díj megfizetésével jogosulttá válnak vagy

b) b) egyébként – a 21. § a)-c) pontjában foglalt körülmények következtében – arra jogosultak.

(2) A temetési helyek feletti használati jog nem képezheti további jogügylet tárgyát, a rendelkezési jogosultsággal rendelkező személy (birtokos) elhalálozása esetén annak törvényes örökösei jogosultak a temetési hely birtoklására.

(3) A temetési helyek használati ideje, azaz a temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a használat jogának az Önkormányzat által történt átengedése napja.

(4) A temetési helyek használatának időtartama

a) egyes sírhely esetén 25 év,

b) kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év,

c) gyermeksírhely esetén 25 év;

d) urnasírhely esetén 25 év.

(5) Ha a kettes sírhely megváltásától számított 25 éven belül a második temetésre nem kerül sor, a sírhely használati jogát az első 25 év leteltétől számítva csak újramegváltással lehet fenntartani.

9. § (1) A temetési helyek használatáért az 1. mellékletben meghatározott megváltási díjat kell fizetni.

(2) A megváltási díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően egy összegben kell megfizetni.

(3) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni.

(4) Az e rendeletben szabályozott díjak emelését az önkormányzat minden év december 31-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozóan.

9. A síremlékek

10. § (1) A síremlék alapozásának méreteit és alapozási anyagát az önkormányzat ellenőrzi. A síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék és a sírjel nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az önkormányzat ellenőrzi. A rá- és mellétemetéskor elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult, vagy megbízottja köteles a szétszedést követően azonnal a temető területéről elszállítani, kivéve, ha az visszaépítésre kerül.

(3) A régi sírkövek kegyeletből és kultúrtörténeti érték miatt a kerítés mentén, vagy egy erre a célra kijelölt helyen (síremlék park) felállítandók.

(4) A sírhely használati ideje alatt a síremléket eltávolítani, vagy arról halott nevét törölni tilos.

(5) A síremléknek meg kell felelnie a temető általános arculatának. Közízlést sértő formájú, tartalmú és egyébként oda nem illő feliratokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad. Kegyeletet sértő síremlék (sírjel) lebontását a polgármester rendelheti el.

10. Nyilvántartások, gazdálkodási szabályok

11. § (1) A temető fenntartója vezeti a nyilvántartó könyvet.

(2) Ha a sírhellyel és az urnasírhellyel rendelkezni jogosultak a lejárati időt követő 12 hónapon belül nem rendelkeznek a sírhely vagy az urnasírhely további sorsáról és az erre vonatkozó felhívásnak sem tesznek eleget, vagy a sírhely használati idejét díjfizetés ellenében nem váltják meg, a fenntartó jogosult a holttestek maradványait (urnáit) közös sírhelyre áttemettetni, illetve az eredeti sírhelyben lemélyítve elhelyezni. Az így megürült sírhely újból értékesíthető, de erről a fenntartó köteles nyilvántartást vezetni.

(3) A temetőben korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a fenntartó gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna kiadásához a temetésről gondoskodótól kell hozzájárulást beszereznie a kérelmezőnek.

III. Fejezet

Temetési szolgáltatások

11. A temetkezési szolgáltatók

12. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokat az a temetkezési szolgáltató láthatja el, amely a szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel rendelkezik, és a temető fenntartójának a munkálatot előzetesen bejelentette.

(2) Az önkormányzat a temetkezési vállalkozónak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(3) A temetőben egy időben egy temetés tartható. Ugyanazon a napon tartandó temetések között legalább 1 óra különbséget kell tartani.

(4) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a temető fenntartójának képviselőjével történt előzetes egyeztetés után lehet. A temetést legalább 48 órával korábban be kell jelenteni a fenntartó önkormányzatnak.

(5) A temetkezési szolgáltatók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és az érdekeltekkel.

(6) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó, a törvényben meghatározott személy rendelkezése az irányadó.

(7) Amennyiben a temetés az önkormányzat költségén történik, a temetés módját az önkormányzat határozza meg.

13. § Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók a köztemetőn belüli létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a 2. számú melléklet 1. pontjában meghatározott díjat kötelesek a temetkezési szolgáltatás megkezdéséig megfizetni.

12. A ravatalozó használatának rendje

14. § (1) Ravatalozni a temetőben csak az arra kijelölt helyen szabad. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(2) Az elhunytak temetőn belüli szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

IV. Fejezet

A temető használata

13. A temető használata

15. § (1) A temető területén külön jogszabályban meghatározott ipari és szolgáltató tevékenység végzésére nem lehet telephelyet létesíteni.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a temetés megkezdéséig – temetésenként – a 2. melléklet 2. pontjában meghatározott temetőfenntartási hozzájárulási díjat kötelesek megfizetni.

(3) Az önkormányzat engedélye szükséges az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(4) A (2)–(3) bekezdésben foglalt munkálatokat a megkezdésük előtt minimum 3 nappal korábban be kell jelenteni az önkormányzat felé.

(5) A temető fenntartójának engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén a temető fenntartója a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmezett állapot megszüntetésére.

(6) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, és ne zavarja a temetési, búcsúztatási szertartásokat. Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával a temetőben nem dolgozhatnak. Amennyiben a szomszédos temetkezési hely a munkálatok miatt megsérül, annak okozója köteles gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról.

(7) A munka elvégzését követően a vállalkozó a munkaterületet rendezett, tiszta állapotban köteles átadni a fenntartónak, a maradék építési anyagot, hulladékot pedig köteles elszállítani a hulladék keletkezésétől számított 3 napon belül.

(8) A temető területéről sírkövet, síremléket – vagyonvédelmi okokból – csak a fenntartónak történő előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(9) A temető használati rendjéről szóló tájékoztatót a temető területén jól láthatóan el kell helyezni.

14. A temető rendje

16. § (1) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet.

(2) A temetőben mindenki köteles a hely csendjének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást tanúsítani.

(3) A temető folyamatos tisztántartásáról, a rendezett környezet biztosításáról, a növényzet és a közösségi helyek gondozásáról a fenntartó önkormányzat gondoskodik. A sírok, síremlékek gondozása a hozzátartozók feladata.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot az önkormányzat által kihelyezett hulladékgyűjtő konténerbe szabad elhelyezni. A konténerbe tilos elhelyezni a nem a temetőből származó hulladékot.

(5) Az önkormányzatot nem terheli őrzési, kártérítési felelősség a temetőben elhelyezett síremlékek, tárgyak tekintetében.

(6) A temető nyitvatartási ideje:

a) április 1. – október 31. 06.00 – 20.00 óráig;

b) november 3. – március 31. 07.00 – 19.00 óráig;

c) mindenszentek ünnepén és halottak napján a temető egész nap nyitva van.

17. § (1) A temetőbe kizárólag a temetkezési szolgáltatást végzők, a mozgássérültek, továbbá a síremlékek felállításához, felújításához szükséges szállítást végzők járművei, valamint az önkormányzat megbízását teljesítő járművek hajthatnak be.

(2) A vakvezető és a rendőrségi kutya kivételével állatot a temetőbe bevinni nem szabad.

(3) 12 éven aluli gyermek felnőtt felügyelete nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

18. § (1) A temetőben a temetési helyeket, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, növényzetet, virágokat megrongálni, beszennyezni, illetve a temetőből kivinni tilos.

(2) A temető területén reklámot, hirdetést elhelyezni csak az önkormányzat engedélyével és általa meghatározott helyen szabad.

19. § (1) A temetőben a temetési helyek bekerítése tilos, arra engedély nem adható. Az e rendelet hatályba lépése előtt létesített kerítések fennmaradhatnak. Padok és ülőalkalmatosságok a sírhelyek közé úgy építhetők, hogy azok a temető rendeltetésszerű használatát ne akadályozzák.

(2) Tilos a temetési hely környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(3) A temetési helyen kívüli területre kizárólag az önkormányzat vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet növényt.

(4) A temetési helyekre olyan növények telepíthetők, amelyek nem terjednek túl a temetési hely határán.

(5) A temetési helyen csak a hely díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el.

(6) A temetési helyen fát ültetni tilos.

(7) A temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt az önkormányzat kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat jogosult a növényzet vagy tárgy kártalanítás nélküli eltávolítására.

20. § (1) A temetőt használók a temetőben kötelesek a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket (gyertya, mécses) úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) A temetések alkalmával vagy felújítás céljából megbontott temetési helyet a lehető legrövidebb időn belül helyre kell állítani. A megbontott temetési hely darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállíttatásáról az eltemettető vagy temetés esetén megbízott temetkezési vállalkozó köteles gondoskodni.

V. Fejezet

Egyéb rendelkezések

15. Egyes temetkezésekre vonatkozó sajátos rendelkezések

21. § Amennyiben az eltemettető

a) felpéci lakóhelyű vagy tartózkodási helyű vagy

b) által eltemetendő elhunyt a halálakor felpéci lakóhelyű vagy tartózkodási helyű volt vagy

c) által eltemetendő elhunyt e rendelet 2. § e) pontja szerint felpéci származási helyű volt, e rendelet 8. §-a, 9. §-a,13. §-a és 15. §-a, valamint 1. és 2. melléklete rendelkezéseit ebben az alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

22. § (1) Az e rendelet 21. § a)-c) pontjában foglalt esetekben a sírhelyek használatának joga a temető fennállásáig szól.

(2) Az e rendelet 21. § a)-c) pontjában foglalt esetekben az e rendelet 8. § (4)-(5) bekezdése, 9. §-a, 13. §-a és 15. § (2) bekezdése rendelkezései nem alkalmazhatóak.

(3) Az e rendelet 21. § a)-c) pontjában foglalt esetekben e rendelet 1. és 2. melléklete rendelkezései nem alkalmazhatóak.

16. Záró rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 11/2022.(X.7.) önkormányzati rendelet.