Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési valamint a településképi dokumentumok partnerségi egyeztetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 01

Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési és településrendezési valamint a településképi dokumentumok partnerségi egyeztetésének helyi szabályairól

2022.11.01.

Ravazd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Ravazd Község településtervének, a településképi arculati kézikönyvének és a településképi rendeletének készítése vagy módosítása, valamint településrendezési eszközei módosítása során a 2. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. A partnerek meghatározása

2. § (1) A partnerségi egyeztetésben részt vevő partnerek köre az alábbi:

a) a készítéssel (módosítással) érintett területen lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személy,

b) a készítéssel (módosítással) érintett területen ingatlannal, székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet

c) a település területén működő érdekképviseleti szervek;

d) a település területén működő civil szervezetek;

e) vallási közösség,

f) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező szervezet (a továbbiakban együtt: partnerek) vehet részt.

(2) Az érintett terület lehatárolása – a készítés (módosítás) tárgyától függően – a készítés (módosítás) kezdeményezéséről szóló képviselő-testületi határozatban esetenként történik.

(3) A véleményezési eljárás során a partnerek tájékoztatása az egyeztetési eljárás módjától függően az 1. melléklet szerint történik.

3. Partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § Településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése vagy módosítása, valamint településrendezési eszközei módosítása esetén a partnerek tájékoztatása

a) Ravazd Község Önkormányzata hivatalos hirdetőtábláján,

b) az E-TÉR által biztosított digitális egyeztetőfelületen,

c) az önkormányzat hivatalos honlapján közzétett hirdetmény útján történik.

4. A partnerek által a tervezetre adott vélemények megadásának módja és határideje, továbbá azok nyilvántartásának módja

4. § (1) A partnerek a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 65. § (1)-(3) bekezdésében meghatározottak szerint adják meg véleményüket.

(2) A partnerek a partnerségi hirdetményben szereplő e-mail címre, vagy Ravazd Község Önkormányzatának címzett postai levélben a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül, lakossági fórum tartása esetén a lakossági fórumtól számított 8 napig adhatnak véleményt.

(3) A partnerek eltérő véleménye esetén a polgármester a (2) bekezdésben meghatározott határidőt követő 8 napon belül egyeztetést kezdeményezhet, elektronikus hírközlési sajátos építmény és elektronikus hírközlő eszköz esetén kezdeményez, amelyről emlékeztetőt kell készíteni.

(4) A polgármester a partnerek által a tervezetre adott véleményeket Ravazd Község Polgármesteri Hivatalában tartja nyilván.

5. A helyi partnerségi egyeztetés lezárásának módja

5. § (1) A beérkezett partnerségi vélemények alapján a főépítész a vélemények elfogadására, vagy el nem fogadására vonatkozó döntéstervezetet készít. A vélemény el nem fogadása esetén a döntéstervezetnek indokolást is kell tartalmaznia.

(2) A beérkezett vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról

a) a Korm. rendelet 68. § (1) bekezdésében és a 69. § (1) bekezdésében foglalt eljárások esetén átruházott hatáskörben a polgármester,

b) az a) pontban foglaltak kivételével a Korm. rendelet 66. § (7) bekezdése szerint a képviselő-testület dönt.

6. § Hatályát veszti a településfejlesztési és településrendezési valamint a településképi dokumentumok partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018 (XI.23..) rendelete.

7. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.