Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 02. 01

Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

2023.02.01.

Ravazd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Ravazd község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya Ravazd Község Önkormányzata tulajdonában, és fenntartásában álló Ravazd, belterület 226 hrsz alatti köztemetőre valamint ravatalozóra terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, használatbavétele

2. § (1) Köztemető létesítéséhez és megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) A Tulajdonos (egyúttal Fenntartó) a köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat sorokra kell osztani. A sorokban a fenntartó számozott sírhelyeket jelöl ki.

(2) A sírhelytáblákról nyilvántartást kell vezetni.

(3) A fenntartó gondoskodik a temetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről. A változásokat havonta rögzíteni kell.

A temető fenntartásának rendje

4. § (1) Az Önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek karbantartását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

(2) A Fenntartó az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal útján gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről. A nyilvántartásról a Hivatal által vezetett betűsoros névmutató szerinti nyilvántartásban minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: az elhalt neve, sírhelytábla, -sor, -hely betűjele illetve száma, sírhely típusa, lejárat ideje, a megváltásra jogosult személy neve és címe.

Temetési helyek, sírhelyek

5. § (1) A temetőkben az alábbi típusú temetési helyek biztosítottak:

a) 1 személyes sírhely

b) 2 személyes sírhely

c) urnasírhely

d) gyermeksírhely

e) urnafülke

f) kripta

(2) A temetési helyek méretei:

a) A sírgödör mélysége:

aa) első koporsó esetén 1,6 – 2,5 méter

ab) urna földbe temetése esetén 1 méter.

b) A sírhely mérete:

ba) 1 személyes sírhely mérete: hosszúsága 2,1 méter, szélessége 0,9 méter,

bb) 2 személyes sírhely mérete: hosszúsága 2,1 méter, szélessége 1,9 méter,

bc) urnasírhely mérete: hosszúsága: 0,6 méter, szélessége: 0,6 méter,

bd) gyermeksír mérete: hosszúsága 1,3 méter, szélessége 0,6 méter.

(3) A sírhelyek között 60 cm távolságot kell tartani. A sorok közötti távolságnak legalább 60 cm-nek kell lennie, a sírhely táblák között pedig 1 méter széles utat kell hagyni.

(4) A Temetőben az állampolgár tulajdona az általa létesített síremlék (sírjel).

(5) A temetkezési hely nem képezi az állampolgár tulajdonát.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

6. § (1) A 5. §. (1) a) - f) pontokban felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik, a használati idő a következőképpen alakul:

a) sírhely használata (egyes, kettes, gyermek, urnasír ): 25 év

b) urnafülke használata: 20 év

c) kripta 50 év

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az (1) a) - c) pontok szerinti temetkezési helyek használata meghatározott idő eltelte után újabb díjfizetés mellett újabb használati időszakra meghosszabbítható.

Rátemetés

7. § (1) A Rátemetés a porladási idő (25 év) előtti temetkezés ugyanabba a sírhelybe.

(2) Rátemetni csak olyan sírba, s olyan módon szabad, hogy a felső koporsó felett 160 cm-es, urna esetén 100 cm-es takaróréteg legyen.

(3) Rátemetni csak egy koporsót vagy két urnát - kettős sírhely esetén egy-egy koporsót vagy két-két urnát - szabad.

(4) Urnafülkébe legfeljebb 2 urna helyezhető el.

Síremlékek létesítése

8. § (1) A temető területére csak kész síremlékek, sírjelek, és ahhoz szükséges építőanyag vihető be. Ezeket úgy kell elhelyezni, s az építési munkát oly módon kell végezni, hogy a temetőben a közlekedés zavartalan maradjon.

(2) Az építtető az építési munkák befejezését követő 24 órán belül köteles az építési törmeléket, bontott síremlék maradványt elszállítani, s a területet megtisztítani.

(3) Újra nem váltott sírhely megváltása esetén a Tulajdonos (Fenntartó) köteles a régi síremlék eltávolításáról és elszállíttatásáról gondoskodni.

(4) A jelen rendelettől eltérő, engedély nélküli illetve attól eltérő építési tevékenység esetén az önkormányzat határidő kitűzése mellett felhívja az építtetőt a sérelmes tevékenység leállítására és a sérelmes állapot megszüntetésére.

(5) Tilos az urnafal megközelítését szolgáló gyalogúton gyertyát, növényeket és egyéb tárgyat elhelyezni. A tiltás ellenére adott helyen – az eltemettetést és azt követő 15 nap kivételével – elhelyezett gyertyát, növényeket és egyéb tárgyakat az önkormányzat eltávolítja.

Temetkezési rend

9. § (1) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően kell eljárni, ha a temetőben már nincs soron következő sírhely, de a korábbi kiadott sírhelyek között üres sírhely, illetve lejárt meg nem váltott sírhely található.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak esetén az eltemettető kérésének megfelelő üres sírhelyet kell kiadni, illetve lejárt sírhelyet kell biztosítani.

(4) A (2) bekezdésben foglalt eltérésre csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatbavételének a Ttv. 10. §. (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

(5) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 48 órával bejelenteni.

Temető infrastrukturális létesítményei

10. § A Fenntartó a köztemetőkben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) A temetőhöz vezető út gépjárművel átjárható, a gépjárművel történő parkolás biztosított.

b) A temető Vhr. 3. § (3) bekezdése szerint körbehatárolt.

c) A temetőben keletkezett hulladék gyűjtése 2 db 1200 l-es hulladékgyűjtő edényben történik. Az önkormányzat a hulladék rendszeres elszállításáról gondoskodik.

d) Az önkormányzat a vízvételt a temető területén 3 közkútból biztosítja.

e) Az önkormányzat a temetőben nyilvános illemhelyet biztosít.

f) A temetőben az önkormányzat ravatalozót biztosít a Vhr. 5. §-a szerinti feltételek megteremtésével.

g) Az önkormányzat biztosítja a temető folyamatos tisztán tartását, parkosítását.

11. § (1) A 10. §-ban felsorolt létesítmények közül:

a) a ravatalozó használata térítésmentes,

b) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja,

c) a temetőben kiépített utakat temetés előkészítése és síremlék állítása céljából gépjárművel az önkormányzat előzetes engedélye után bárki ingyenesen használhatja, a temető előtti parkolót térítésmentesen igénybe veheti

d) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják

(2) temetkezési szolgáltatást a temetőben csak az a vállalkozó (vállalat) végezhet, amely a tevékenységre vonatkozó minden jogszabályi feltételnek megfelel.

(3) A temetkezési szolgáltatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók a temető létesítményeit térítésmentesen vehetik igénybe.

A temető rendje

12. § A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető folyamatos nyitva tartását, a tulajdonos és üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

13. § (1) A temető nyitva tartása: a hét minden napján 0:00 – 24:00 óráig nyitva tart

(2) A temetőt bárki látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet, ideértve a síremlék állítást is - annak megkezdése előtt - az Écsi Közös Önkormányzati Hivatal részére be kell jelenteni.

(4) A temetőt látogató magánszemélyek, és a temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

Záró rendelkezések

14. § Hatályát veszti a temetőről és a temetkezésekről szóló Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (VI.06.) rendelete.

15. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelethez

A sírhelyek megváltási és újraváltási díjairól:

1 személyes sírhely

9.000 Ft/25 év

2 személyes sírhely

16.000 Ft/25 év

gyermeksírhely

7.500 Ft/25 év

urnasírhely

7.500 Ft/25 év

urnafülke

15.000 Ft/20 év

kripta

25.000 Ft/50 év