Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelete

Ravazd Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 09- 2023. 09. 06

Ravazd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelete

Ravazd Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2023.03.09.

Ravazd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény rendelkezéseire az alábbi rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, az önkormányzatra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Az Önkormányzat és a Ravazdi Nyitnikék Óvoda és Bölcsőde 2023. évi költségvetését:

a) 641 419 349 Ft Költségvetési bevétellel

b) 641 419 349 Ft Költségvetési kiadással

állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg.

(3) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet (1) és a 2. melléklet (2) részletezi.

(4) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetén a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből vagy az előző év költségvetési pénzmaradványának igénybevételével történik.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak részletezését a 3. melléklet szerint határozza meg.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásokat a 3/a. melléklet szerint részletezi.

(3) Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei 2023-es évben nincsenek.

(4) Az önkormányzat a 2023. évben engedélyezett létszámát 4 főben állapítja meg. A közfoglalkoztatottak száma az önkormányzatnál 2 fő. (4. melléklet)

(5) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő dologi kiadásokat szakfeladatonkénti megoszlásban az 5. melléklet tartalmazza.

(6) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő szociális és gyermekjóléti ellátásokat a 6. melléklet határozza meg.

(7) Az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközeit és az államháztartáson belül átadott kiadásait a 7. melléklet tartalmazza.

(8) Az Önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei nincsenek: 8. melléklet.

(9) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 9. melléklet tartalmazza.

(10) Az Önkormányzat a 2011. évi CXCIV. törvény (Stabilitási törvény) szerinti adósságot nem tervez.

(11) Az Önkormányzatnak 2023.évre Európai Uniós támogatással megvalósuló programja van. TOP_PLUSZ-3.3.2-21-GM1-2022-00016 Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése 219 524 989 Ft összegben.

(12) Az önkormányzat a kiadások között 20 528 377 Ft általános tartalékot állapít meg.

(13) Az önkormányzat a költségvetésben biztosít évente egy alkalommal a 70 éven felüli állandó, és tartózkodási hellyel rendelkező ravazdi lakosoknak október vagy november hónapban (az idősek napi ünnepség megrendezésekor) egyszeri pénzbeli támogatást.

(14) A Ravazdi Nyitnikék Óvoda és Bölcsőde bevételeit és kiadásait a 10. melléklet tartalmazza.

(15) A Ravazdi Nyitnikék Óvoda és Bölcsőde 2023. évben engedélyezett létszámát 3 főben állapítja meg. (11. melléklet)

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél – az egészségbiztosítási szerv által finanszírozott költségvetési szerv esetén az egészségbiztosítási szerv kérésére, vagy ha az egészségbiztosítási szerv azt nem kérte, véleményének előzetes kikérésével – önkormányzati biztost jelöl ki.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) Az előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 1 000 EFt összeghatárig a polgármesterre átruházza utólagos elszámolás mellett.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönthet.

(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(6) A képviselő-testület több éves kihatással járó kötelezettségei nincsenek.

(7) Az önkormányzat felvett hitelállománnyal nem rendelkezik.

(8) Az Önkormányzatot megillető 2023. évi normatív hozzájárulásról és normatív kötött felhasználású támogatásokról tájékoztató tábla a 12. mellékletben található.

(9) Az Áht. 24. §(4) bekezdése szerint a 29/A § szerint tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban és a 29/ a. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait a 13. melléklet tartalmazza.

(10) Az Ávr. 28. § az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja szerint az Önkormányzat által nyújtott 2023. évi közvetett támogatások összegeit a 14. melléklet mutatja be.

(11) Az előirányzatok felhasználási ütemtervét a 15. melléklet tartalmazza.

6. A gazdálkodás szabályai

6. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által a (önállóan működő és gazdálkodó, vagy önállóan működő) költségvetési szerv számára ellátott feladatok fedezetéül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak, amelyet az önállóan működő költségvetési szerv érdekében használ fel.

(4) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

(5) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásból eredő hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belsőkontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső szakértő útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. Záró és vegyes rendelkezések

8. § A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

9. § Ez a rendelet 2023. március 9-én lép hatályba.

1. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Ravazd Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének összevont mérlege

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2023. évi előirányzat

Eredeti

Módosított

Teljesítés

1

2

3

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

91 137 653

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

35 051 333

1.2.

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

29 354 660

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

5 822 000

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 837 066

1.5.

Gyermekétkeztetés támogatása

17 478 666

1.6.

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

593 928

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

2 000 000

2.1.

Elvonások és befizetések

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

2 000 000

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

219 524 989

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

219 524 989

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

19 400 000

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+4.1.2.)

15 000 000

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

4 000 000

-- Építményadó

-- Kommunális adó

4 000 000

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

15 000 000

-- Iparűzésiadó

15 000 000

-- Idegenforgalmi adó

4.2.

Gépjárműadó

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

300 000

-- Talajterhelési díj

300 000

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek( bírság, pótlék)

100 000

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.10.)

14 119 364

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

5 415 664

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

5.4.

Tulajdonosi bevételek

5.5.

Ellátási díjak (csak a gyermekétkeztetés)

3 545 700

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

958 000

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

5.8.

Kamatbevételek

200 000

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

5.10.

Egyéb működési bevételek

4 000 000

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

1 025 800

6.1.

Immateriális javak értékesítése

6.2.

Ingatlanok értékesítése

1 025 800

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

6.4.

Részesedések értékesítése

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen) Ivóvízminőség javítás

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

347 207 806

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

294 211 543

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

294 211 543

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

13.3.

Betétek megszüntetése

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

15.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

16.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +15.)

294 211 543

17.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+16)

641 419 349

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2023. évi előirányzat

1

2

3

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.)

128 204 117

1.1.

Személyi juttatások

25 671 600

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

3 286 007

1.3.

Dologi kiadások

58 031 766

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

5 822 000

1.5

Egyéb működési célú kiadások (intézmény finanszírozás, pénzeszköz átadás)

35 392 744

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

489 065 106

2.1.

Beruházások

487 565 106

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

2.3.

Felújítások

1 500 000

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások (pénze.átadás)

3.

Tartalékok (3.1.+3.2.)

20 528 377

3.1.

Általános tartalék

20 528 377

3.2.

Céltartalék

4.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2+3)

637 797 600

5.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (5.1. + … + 5.3.)

5.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

5.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

5.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

6.

Belföldi értékpapírok kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

6.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

6.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása

6.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

6.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása

7.

Belföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.4.)

3 621 749

7.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

7.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

3 621 749

7.3.

Pénzeszközök betétként elhelyezése

7.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

8.

Külföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

8.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

8.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása

8.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

8.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök törlesztése

9.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (5.+…+8.)

3 621 749

10.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4+9)

641 419 349

4. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Ravazd Község Önkormányzata - létszámkeret 2023. év

Megnevezés

Összesen

Ravazd Község Önkormányzata

4

Összesen:

4

Közfoglalkoztatottak átl. száma

2

5. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Dologi kiadások 2023. év

Sorszám

Megnevezés

eredeti

1.

Közutak, hidak üzemeltetése, fenntartása

1 651 000

2.

Lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése

178 000

3.

Város- és községgazdálkodási szolgáltatás

38 178 700

4.

Közvilágítási feladatok

12 065 000

5.

Háziorvosi ellátás

715 000

6.

Védőnői szolg., egészségügyi gondozás

482 000

7.

Könyvtár

2 837 066

8.

Köztetmető fenntartás

1 925 000

ÖSSZESEN:

58 031 766

6. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Szociális és gyermekvédelmi ellátások 2023. év

e Ft-ban

Szociális ellátások

Önkormányzati segélyek, köztemetés,temetési segély

2 172

Lakáshoz jutók támogatása

1 000

Idősek napi juttatás

2 000

Egyéb pénzbeli támogatás ( Bursa )

650

Összesen:

5 822

7. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Véglegesen átadott pénzeszközök 2023. év

e Ft-ban

Államháztartáson kívülre és belülre

Működési célú

Felhalmozási célú

Összesen

Civil szervezetek támogatása

500

500

Nagytérségi hull.gazd.

300

300

Gyepmesteri társulási ktg

250

250

Fogászati ügyelet

150

150

Kistérségnek átadott

0

0

Összesen:

1 200

0

1 200

8. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Ravazd Község Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei

Sor-szám

MEGNEVEZÉS

Évek

Összesen

2023

2024

2025

2026

1.

2

3

4

5

6

7.

2.

3.

ÖSSZES KÖTELEZETTSÉG

0

0

0

0

0

9. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat közhatalmi bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához

Sor-szám

Bevételi jogcímek

2023. évi előirányzat

1

2

3

1.

Helyi adók

19 400 000

2.

Osztalékok, koncessziós díjak, hozam

0

3.

Díjak, pótlékok bírságok

0

4.

Tárgyi eszközök, immateriális javak, vagyoni értékű jog értékesítése,
vagyonhasznosításból származó bevétel

0

5.

Részvények, részesedések értékesítése

0

6.

Vállalatértékesítésből, privatizációból származó bevételek

0

7.

Egyéb bevétel

17 145 164

SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN

36 545 164

10. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési szerv megnevezése

Költségvetési szerv : Ravazdi Nyitnikék Óvoda és Bölcsőde

2023. évi előirányzat

Feladat megnevezése

Összes bevétel, kiadás - kötelező

Eredeti

Száma

Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése

1

2

3

Bevételek

1.

Működési bevételek (1.1.+…+1.10.)

1.1.

Készletértékesítés ellenértéke

1.2.

Szolgáltatások ellenértéke

1.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

1.4.

Tulajdonosi bevételek

1.5.

Ellátási díjak

1.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

1.7.

Általános forgalmi adó visszatérülése

1.8.

Kamatbevételek

1.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

1.10.

Egyéb működési bevételek

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+2.3.)

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

2.2.

Visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése ÁH-n belülről

2.3.

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

2.4.

- ebből EU támogatás

3.

Közhatalmi bevételek

4.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (4.1.+4.2.)

4.1.

Visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése ÁH-n belülről

4.2.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

4.3.

- ebből EU-s támogatás

5.

Felhalmozási bevételek (5.1.+…+5.3.)

5.1.

Immateriális javak értékesítése

5.2.

Ingatlanok értékesítése

5.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

6.

Működési célú átvett pénzeszközök

7.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

8.

Költségvetési bevételek összesen (1.+…+7.)

9.

Finanszírozási bevételek (9.1.+…+9.3.)

40 355 005

9.1.

Költségvetési maradvány igénybevétele

4 962 261

9.2.

Vállalkozási maradvány igénybevétele

9.3.

Irányító szervi (önkormányzati) támogatás (intézményfinanszírozás)

35 392 744

10.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (8.+9.)

40 355 005

Kiadások

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.)

39 855 005

1.1.

Személyi juttatások

17 955 000

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 334 150

1.3.

Dologi kiadások

19 565 855

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1.5.

Egyéb működési célú kiadások

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+…+2.3.)

500 000

2.1.

Beruházások

500 000

2.2.

Felújítások

2.3.

Egyéb fejlesztési célú kiadások

2.4.

- ebből EU-s forrásból tám. megvalósuló programok, projektek kiadásai

3.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (1.+2.)

40 355 005

Éves engedélyezett létszám előirányzat (fő)

3

11. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Ravazdi Nyitnikék Óvoda és Bölcsőde létszámkeret 2023. év

Megnevezés

2023.

év

Ravazdi Nyitnikék Óvoda és Bölcsőde

3

Összesen:

3

12. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

A 2023. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulása jogcímenként

adatok forintban

Jogcím

2023. évi támogatás összesen

1

2

Település-üzemeltetéshez kapcsólódó feladatellátás támogatása

35 051 333

Óvodapedagógusok bértámogatása

17 776 660

Óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása

3 878 000

Óvodaműködtetési támogatás

7 700 000

Hozzájárulás a pénzbeli szociális ellátásokhoz

5 822 000

Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

10 943 940

Gyermekétkeztetés dolgozók bértámogatsáa

6 534 726

Települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak támogatása

3 430 994

Összesen:

91 137 653

13. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Ravazd Község Önkormányzatának bevétel és kiadás tervezet 3 éves kihatással

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

Ezer forintban

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2024.év

2025.év

2026.év

1

2

3

4

5

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

91 500

90 400

91 200

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

19 000

19 500

19 200

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.10.)

11 381

11 552

11 725

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

6.1.

Immateriális javak értékesítése

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

121 881

121 452

122 125

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

89 000

72 000

81 000

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

13.3.

Betétek megszüntetése

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

15.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

16.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +15.)

89 000

72 000

81 000

17.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+16)

210 881

193 452

203 125

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

Ezer forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2024.év

2025.év

2026.év

1

2

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.)

124 500

126 700

127 800

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

69 781

51 569

60 477

3.

Tartalékok (3.1.+3.2.)

14 500

13 086

12 720

4.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2+3)

208 781

191 355

200 997

5.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (5.1. + … + 5.3.)

5.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

5.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

5.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

6.

Belföldi értékpapírok kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

6.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

6.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása

6.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

6.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása

7.

Belföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.4.)

2 100

2 097

2 128

8.

Külföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

8.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

8.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása

8.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

8.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök törlesztése

9.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (5.+…+8.)

2 100

2 097

2 128

10.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4+9)

210 881

193 452

203 125

14. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Ravazd Község Önkormányzatának közvetett támogatások részletezése 2023.évre

1. Ávr. 28. § Az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja szerint Ravazd Község Önkormányzatának adó kedvezménye van az alábbi részletezettség alapján:

1.1. Adó kedvezmény:

1.1.1. talajterhelési díj: 1 családot érint, összege 120 600 Ft, az összeg nagysága miatt 6 havi részletfizetési kedvezményt engedélyeztünk, hogy ne veszélyeztessük a család megélhetését.

1.1.2. iparűzési adó: 1 vállalkozást érint, összege 2 669 500 Ft, az összeg nagysága miatt 6 havi részletfizetési kedvezményt engedélyeztünk. Oka: a vállalkozás fő tevékenysége nyáron zajlik, akkor van a bevétel nagy része, így a részletfizetés nélkül veszélyeztetnénk a vállalkozás működését.

1.2. Másfajta fizetési elengedés önkormányzatunknál nincs.

15. melléklet a 2/2023. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat-felhasználási terv 2023. év

Ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

1.

Bevételek

2.

Önkormányzatmük.tám.

9 221

7 447

7 447

7 447

7 447

7 447

7 447

7 447

7 447

7 447

7 447

7 447

91 138

3.

Közhatalmi bevételek

9 700

9 700

19 400

4.

Egyéb működési bevételek, felh.célú bevételk

1 558

1 558

1 558

1 558

1 558

1 558

219 531

1 558

1 558

1 558

1 558

1 558

236 669

5.

Előző évi pénzmaradvány

29 421

29 421

29 421

29 421

29 421

29 421

29 421

29 421

29 421

29 421

294 212

6.

Bevételek összesen:

10 779

9 005

48 126

38 426

38 426

38 426

256 399

38 426

48 126

38 426

38 426

38 426

641 419

7.

Kiadások

8.

Személyi juttatások

2 138

2 138

2 138

2 138

2 138

2 138

2 138

2 138

2 138

2 138

2 154

2 138

25 672

9.

Járulékok

272

272

272

272

272

272

272

272

272

272

294

272

3 286

10.

Dologi kiadás

4 505

4 447

4 908

4 908

4 908

4 908

4 908

4 908

4 908

4 908

4 908

4 908

58 031

11.

Ellátottak pénzbeni juttatásai

0

0

350

300

300

300

300

300

300

700

2 200

772

5 822

12.

Egyéb működési célú kiadások

2 949

2 949

2 949

2 949

2 949

2 949

2 949

2 949

2 949

2 949

2 949

2 954

35 393

13.

Tartalék

2 052

2 052

2 052

2 052

2 052

2 052

2 052

2 052

2 052

2 060

20 528

14.

Áht-n belüli megel. Visszafiz.

3 622

3 622

15.

Beruházások

4 500

53 673

53 673

53 681

53 673

53 673

53 673

53 673

53 673

53 673

487 565

16.

Felújítások

0

166

166

172

166

166

166

166

166

166

1 500

17.

Kiadások összesen:

13 486

9 806

17 169

66 458

66 458

66 472

66 458

66 458

66 458

66 858

68 396

66 943

641 419