Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 10. 27

Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.10.27.

Mezősas Községi Önkormányzat Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. §-a, a 41. § (3) bekezdésében, és a 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja a köztemető rendjének megállapítása, temetkezési szolgáltatásokkal kapcsolatos feladatok meghatározása, a temetkezés kegyeleti rendelkezésének érvényesítése a tisztességes és méltó temetés érdekében.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Mezősas Községi Önkormányzat tulajdonát képező 0150/3 hrsz-ú köztemetőre, valamint a Református Egyház tulajdonát képező 0163/2 hrsz-ú köztemetőre. Személyi hatálya kiterjed minden olyan jogi és természetes személyre, aki az e rendeletben foglalt feladatokat végzi, a feladat végzése során a rendeletben megjelölt szervezetekkel jogviszonyt létesít, a temetői szolgáltatásokat igénybe veszi, illetve e rendelet előírásait megszegi.

(3) A temetőkben polgári, valamint egyház szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

2. § (1) A jelenleg működő köztemető és létesítményei fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről az Önkormányzat (ravatalozó tekintetében), valamint a Református Egyház kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

(2) A temetőknek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenni az elhunytak felravatalozására, a gyászszertartás lebonyolítására, meg kell felelniük az elhaltak iránti kegyelet lerovási igényeknek akár egyházi, akár társadalmi úton történik annak megtartása.

(3) A (1) bekezdésben foglaltak megvalósítása érdekében a Református Egyháznak, valamint a ravatalozó tekintetében az Önkormányzatnak, mint a temetők fenntartóinak biztosítani kell a temetők rendeltetésszerű használatát:

a) A temetők megközelítéséhez szükséges utat,

b) a ravatalozókhoz, valamint a sírok megközelítéséhez szükséges belső utat,

c) a temetők bekerítését,

d) az elhaltak felravatalozására alkalmas ravatalozókat,

e) a temetőkben az ingyenes vízvételi lehetőséget,

f) a temetők, ravatalozók területének a rendeltetésszerű és a helyi jellegének megfelelő módon való parkosítását,

g) szükség szerint a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló kamrát, továbbá boncoló helyiséget, orvosi szobát, kellékraktárt, valamint a temetőbe villanyvilágítást és WC-t,

h) szemétlerakó helyet,

i) raktárhelyiséget a temető fenntartásához, gondozásához szükséges szerszám és egyéb felszerelések tárolására.

(4) A temető üzemeltetője az 1999. évi XLIII. törvény 16. § -ban foglaltakon túl:

a) biztosítja a temető és azok létesítményeinek tisztán- és jó karbantartását, amely magába foglalja: a meglévő utak, járdák karbantartását, seprését, síkosság mentesítését, hó eltakarítását, kapuk és kerítések, vízvezeték-és elektromos hálózat karbantartását, javítását, a temető területének gyommentes tartását, a növényzet ápolását, kór-és károkozók elleni permetezését, a fű nyírását, a keletkezett hulladék összegyűjtését, elszállítását, a ravatalozó és a hozzá tartozó helyiségek üzemképességét, viseli az ezekkel kapcsolatos díjakat és költségeket,

b) a református lelkésszel vagy az általa kijelölt személlyel történt egyeztetés alapján végzi a temető területének évente legalább háromszori kaszálását, cserjék, örökzöldek folyamatos gondozását, fák, elszáradt ágainak rendszeres eltávolítását,

c) a temető területén levő locsoló minőségi vizet folyamatosan ingyen biztosítja.

3. § (1) A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) sírbolt,

d) urnafülke, urnasírhely,

e) hamvak szétszórására használt terület.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog használati ideje:

a) egyes és kettős sírhely: 30 év,

b) sírbolt: 100 év.

c) urnasírhely: 30 év

d) urnafülke: 15 év

(3) Díszsírhely, illetve díszurnahely biztosítható azon elhaltak részére, akik a település érdekében vagy annak életében kiemelkedő társadalmi, kulturális, művészeti, oktatási, sporttevékenységet fejtettek ki, hozzájárultak Mezősas nevének országos vagy nemzetközi megismertetéséhez, elismertetéséhez, továbbá tevékenységükkel elősegítették a település fejlődését. Díszsírhelyre, illetve díszurnahelyre történő temetésről a Képviselő-testület dönt.

(4) A díszsírhelyeket a temető fennállásig meg kell hagyni.

(5) Kettős sírhely használati ideje az utolsó temetés napjától számított 30 év.

4. § (1) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően egyaránt 200 cm.

(2) A felnőtt sírhelyek 250 cm hosszúak és 90 cm szélesek. Kettő sírhely hossza és szélessége 250 x 190 cm. A sírokat egymástól 80 cm távolságra kell elhelyezni. A sorok közötti távolságnak 100 cm-nek kell lennie.

(3) A sírhelyeken sírdomb felhantolása kötelező.

5. § (1) A rendelet hatálybalépése utáni építendő sírboltokban legalább két koporsó, illetve urna számára kell helyet biztosítani, egyebekben irányadó az elhelyezendő koporsók, illetve urnák száma.

(2) A koporsósírbolt belső méretei maximálisan: hosszúsága 210 cm, szélessége koporsónként 90 cm.

(3) Az urnasírbolt belső méretei: szélessége legalább 60 cm, majd elhelyezendő két urnánként 60 cm.

6. § (1) Hamvasztásos temetés esetén a hamvak urnában helyezhetőek el, vagy az eltemettető igénye esetén a ravatalozó melletti parkban szétszórhatóak. Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye urnafülke, urnasírhely, valamint urnasírbolt lehet. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(2) Egy urnafülkébe két urna, egy urnasírhelyre legfeljebb három urna temethető. Egy koporsós sírhelyre legfeljebb négy urna temethető.

(3) Az urnafülkéket arab számokkal folyamatos számozással kell ellátni. Az urnafülkéket folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) Urnafülkét előre megváltani kizárólag közeli hozzátartozó mellett lehet.

(5) Az urnafülkék bezárása egységes méretű táblával történik. Urnafülkék előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.

(6) Urnafülke felnyitásához a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal engedélyére nincs szükség.

(7)1

7. § (1) A síremlékeket csak szilárd alapokra lehet elhelyezni, és a sírhelynél nem foglalhat el nagyobb területet. Magasságát – baleseti veszély elkerülése érdekében – a temető fenntartója korlátozhatja.

(2) A felállító síremlék tervét /vázrajzát/ a temető fenntartójának be kell mutatni. Szabálytalan, közízlést sértő, vagy oda nem illő felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad. Ülőhely, pad a temető fenntartója által kijelölt helyen helyezhető el.

(3) Düledező síremlékek, sírboltok helyreállításáról a létesítő /örökös/ köteles a saját költségére gondoskodni, a temető fenntartója sírboltot létesítő vagy örökösét kötelezheti a helyreállításra.

(4) Sírbolt eltávolítása esetén a sírboltot sírnyitási engedéllyel ki kell üríteni és a holttest maradványokat – ha a halott hozzátartozói más helyre történő átszállításról és áttemettetéséről nem gondoskodnak – közös sírba kell elhelyezni, amennyiben a 25 év porladási idő már eltelt.

(5) Amennyiben a 25 év porladási idő még nem telt el, a temető fenntartója /kezelője/ a más sorba való áttemettetéséről gondoskodni köteles.

(6) A temető fenntartója /kezelője/ a bontással, illetve a más sírba való áttemettetéssel kapcsolatos költségeit azzal szemben érvényesítheti, aki a (4) bekezdés szerint a helyreállításról köteles lett volna gondoskodni.

8. § (1) A temetőkben végzendő minden munkát – kivéve a sírok gondozását – be kell jelenteni a temető fenntartójának/kezelőjének. A temetőkben csak olyan növények ültethetők, amelyek 1 m-nél magasabbra nem nőnek és másik síron kárt nem okoznak.

(2) A sírok növénnyel való díszítését, ápolását a hozzátartozók végzik, és kegyeleti feladatuk a sírhelyeket – a temetők képének kialakítása érdekében – gondozni, ápolni.

(3) A sírokra olyan növényeket szabad díszítés céljából telepíteni, mely a többi sírok, sírhelyek díszítését nem veszélyezteti.

(4) A temetőben munkáját végző vállalkozók (pl.: sírkőkészítők) működésük során e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt ne okozhatnak.

(5) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(6) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentése után szabad kivinni.

9. § (1) A temető lezárására és kiürítésére a 145/1999. (X.1.) Kormányrendelet 19. §-a és 20. §-a az irányadó.

(2) Ha a temető /sírtábla, sor/ lezárásától a 25 éves sírhely felhasználási idő eltelt, a temető fenntartója az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a temetőt, sírtáblát, sírt kiürítheti. A kiürítést megelőzően azt hirdetményben és legalább 3 alkalommal a országos sajtóban és a helyileg szokásos módon közhírré kell tenni, úgy hogy az első közzététel e kiürítés előtt legalább két hónappal a továbbiak, pedig kéthavonként történjenek.

(3) Amennyiben a sírok kiürítése során, helyükön nem maradhatnak, a temető átrendezésre kerül, áthelyezésükről a hozzátartozók kötelesek gondoskodni.

(4) Ha az elhalt hozzátartozói a kiürítéskor a holttestet, azok maradványait nem szállítják el más helyre, vagy a sír eredeti helyén való fenntartásáról nem gondoskodnak, a holttest maradványokat közös sírhelyeken kell elhelyezni. A sírok eredeti helyükön is maradhatnak, azonban ilyen esetben az újratemetés megkezdése előtt a temetőt /temetőrészt/ legalább 30 cm földréteggel fel kell tölteni.

(5) Temető /temetőrész/ kiürítésekor a síremlékkel annak létesítője, örököse rendelkezik. Előzetesen azt be kell jelentse a temető fenntartójának. Amennyiben a síremlékkel senki sem rendelkezik, a temető fenntartója értékesítheti, a síremlékért kapott összeget kizárólag temető fenntartására kell fordítani.

10. § (1) A sír vagy sírbolt felnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemetéséről gondoskodott. Indokolt esetben a felnyitást a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyezi, annak végrehajtását ellenőrzi, és utasításait a sírnyitás során be kell tartani.

(2) Ha a felnyitott sírból a halottat ugyanabban a temetőben más helyre akarják temetni, a koporsót a halottal együtt kell eltemetni, de abban az esetben, ha a koporsó már korhadt, vagy nem kellő szilárdságú, új koporsóban kell elhelyezni.

11. § (1) A temetőket – nagyságtól függően – sírhelytáblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírokat a temető fenntartója évenként jelöli ki.

(2) Az elhaltakat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő sorokba kell temetni.

(3) Lezárt sírtáblában lévő sírboltokban, vagy családi sírhelyeken azonban a tábla lezárása után is szabad a halottat temetni.

(4) A holttestre sírnyitási engedéllyel legfeljebb még egy halott temethető. Fertőző betegségben elhaltak esetében csak a temetést követő egy év eltelte után szabad rátemetni.

(5) Sírhelyet előre megvásárolni nem lehet, kivéve kettős sírhely második sírhelyét.

(6) A sírhelyek megváltásával, a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségekről az 1. melléklet rendelkezik.

(7) A köztemető nyitva tartása:

a) április1-től – augusztus 31. napjáig: 6.00 – 20.00 óráig

b) szeptember1-től – október 31. napjáig: 7.00 – 18.00 óráig

c) november 1-től – március 31. napjáig: 8.00 – 16.00 óráig,

(8) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 14 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(9) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(10) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(11) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(12) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(13) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a temető területén az erre a célra kialakított gyűjtő helyen tárolható.

(14) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres elszállításáról az üzemeltető gondoskodik, kivéve a temetőben végzett vállalkozói tevékenység során keletkezett hulladék elszállításáról.

(15) A sírok és az urna sírok kerítéssel nem határolhatók körül. A temetőkben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt nem okozzon.

(16) A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(17) A közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.

12. § (1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel és a sírboltkönyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temető üzemeltetője az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltárnak.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést /urnaelhelyezést/ időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés) napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartókönyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.

13. § (1) A temetők és a ravatalozó területén lévő építményeket, valamint fákat, növényeket megrongálni, kitépni, letaposni TILOS!

(2) A temető területére gépjárművel kizárólag a következő járművek hajthatnak be:

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó jármű,

b) mozgásukban korlátozott személyeket szállító jármű,

c) azon látogatók járművei, akik sírgondozáshoz szükséges, nagy méretű eszközöket, anyagokat szállítanak.

(3) A temetőkben és a ravatalozóban lármázni, durva és sértő szavakat használni, botrányt okozni TILOS!

(4) A temetőkben tüzet rakni – kivéve a szertartással kapcsolatos gyertyavilágítást – szigorúan TILOS!

(5) E rendeletet a község területén lévő temetőben és ravatalozóban hirdetmény formájában ki kell függeszteni.

14. §2

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 6/2023. (VIII. 29.) önkormányzati rendelethez

Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások díja

Temetői létesítmények használata

0 Ft / szertartás

Elhunyt hűtése

0 Ft / nap

Temetési helyek megváltási és újraváltási díja

10 000 Ft

Urnafülke helyek (2 férőhelyes) megváltási és újraváltási díja

20 000 Ft

Temető-fenntartási hozzájárulás díja

0 Ft

Létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételi díjai

0 Ft

Temetőbe való behajtás díja

0 Ft

1

A 6. § (7) bekezdését a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.