EGERSZALÓK ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 11/2015.(XI.19.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2023. 01. 01

EGERSZALÓK ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 11/2015.(XI.19.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2023.01.01.

Egerszalók Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjaiban valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Az idegenforgalmi adó határozatlan időre kerül bevezetésre.

(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló törvények rendelkezései az irányadóak.

II. Fejezet

Az idegenforgalmi adóra vonatkozó különös rendelkezések

1. Az adó mértéke

2. §1 Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 500 Ft (azaz: ötszáz) forint.

2. Az adózással kapcsolatos nyilvántartások

3. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett a helyi adó összegét közli az adózóval, az adót átveszi és arról bizonylatot ad.

(2) A szálláshely szolgáltató köteles olyan szálláshelykezelő szoftvert használni, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítását biztosítja, továbbá az idegenforgalmi adó alapja és az igénybe vett adómentesség megállapítására alkalmas

(3)2

(4)3

(5) Adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell.

(6) Az adómentesség igénybevételéhez az adóhatóság nyomtatványt rendszeresít 1. melléklet) melyet az adó beszedésére kötelezettnek kell az adóalany rendelkezésére bocsátania. A nyomtatvány, illetve külön igazolás hiányában a szállásadónak kell az adót megfizetnie.

(7) Az adóalany a nyomtatvány kiállításával és aláírásával igazolja a mentességre való jogosultságot, kivéve, ha a jogosult életkora a 18. életévet nem éri el és ennek ténye a nyilvántartásból egyértelműen megállapítható.

(8) a) Az adómentesség alapjául szolgáló munkaviszonyt, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt, valamint a vállalkozói tevékenység végzését külön igazolni kell és az igazolást a nyilvántartás mellékleteként kell kezelni.

b) Munkaviszonyban állók esetén olyan munkáltatói nyilatkozat szükséges, amely kifejezetten tartalmazza a munkavállalónak a munkaviszonyával összefüggésben Egerszalók településen ellátandó konkrét feladatát, továbbá a kiküldetési rendelvény, illetve utasítás másolatát az igazoláshoz kell csatolni. Ennek hiányában a szállásadó köteles az idegenforgalmi adót beszedni és megfizetni.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.

(2) 2016. január 1-jén hatályát veszti Egerszalók község Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 9/2003. (XII.15.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

NYILATKOZAT IGÉNYBE VETT
IDEGENFORGALMI ADÓMENTESSÉGRŐL

Vendég neve:

Születési hely, idő:

Érkezés-távozás napja:

Adómentesen eltöltött vendégéjszakák száma:

Adómentesség jogcíme:

18. év alatti életkor miatt
A

egészségügyi szociális intézményben történő ellátás
B

közép és felsőfokú oktatási intézménynél fennálló tanulói jogviszony alapján C

szakképzés miatt D

szolgálati kötelezettség teljesítése miatt
E

hatósági bírósági intézkedés
folytán F

Egerszalókon székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozás, vagy alkalmazottja, munkavégzése miatt
G
Egerszalókon ideiglenes jellegű tevékenységet végző vállalkozó vagy munkavállalója munkavégzése miatt
H
Vállalkozás neve:
_____________________________________
Székhelyének címe:

Adószáma: ___________________________

Üdülő tulajdonosa, bérlője továbbá használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója (Ptk. 685. §.b./pontja)
I

Kérem, hogy a megfelelő jogcímnél (A-I) x-szel szíveskedjék jelölni. Kijelentem, hogy az idegenforgalmi adó mentesség a fenti jogcímen fennáll.

Egerszalók, 20… …………… …..
………….…………………………..
vendég aláírása

1

A 2. § az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdését az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (4) bekezdését az Egerszalók Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.