Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2007. (III.21.) önkormányzati rendelete

A fizető várakozóhelyek kijelöléséről és használatának szabályozásáról

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 06. 30

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2007. (III.21.) önkormányzati rendelete

A fizető várakozóhelyek kijelöléséről és használatának szabályozásáról

2023.04.01.

Szilvásvárad Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. §2

2. §3 (1) A rendelet hatálya Szilvásvárad község közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában lévő területen létesített és kijelölt fizető várakozóhelyekre terjed ki, beleértve a fizető várakozóhely területén külön kijelölt /KRESZ 115.sz. ábra/ a mozgáskorlátozottak számára fenntartott várakozóhelyeket is. A fizető parkoló zónák területének kiterjesztésére valamint az övezeti besorolás megváltoztatására a képviselő testület jogosult.

(2) [1]A rendelet hatálya kiterjed minden olyan személygépkocsira, autóbuszra és a maximum 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira, melyek a 2. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti várakozóhelyet használják, kivéve, ha jogszabály másképp nem rendelkezik.

3. § (1) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a megkülönböztető fény- és hangjelző készülékekkel felszerelt gépjárművekre,

b) a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató járművekre,

c)4 segédmotorkerékpárokra, motorkerékpárokra és kerékpárokra,

d) a diplomáciai mentességet élvező személyek hatósági jelzéssel ellátott gépjárműveire,

e) a fegyveres erők és testületek azonosításra alkalmas jelzéssel ellátott járművekre.

(2)5 [2]Mozgáskorlátozott személyekre vonatkozó rendelkezések:

a) a mozgáskorlátozott személy és az őt szállító jármű – a kijelölt fizető parkolóban díjfizetési kötelezettség nélkül várakozhat.

b) [3]a jogosultság azt a mozgáskorlátozott személyt vagy az őt szállító jármű vezetőjét illeti meg, amennyiben rendelkezik külön hatóság által kiállított parkolási engedéllyel és a járműben, az első szélvédő mögött, jól látható módon elhelyezte.

c) A mozgáskorlátozott személy jogosultságát a parkoló üzemeltető felszólítására a jogosultságot igazoló mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal köteles igazolni.

4. §6 (1) [4] A fizetőparkolókat Szilvásvárad Község Önkormányzata üzemelteti.

(2) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(3) [5]A fizető várakozóhelyek területén a gépjárművekben harmadik személy által okozott károkért az Önkormányzat, mint üzemeltető nem vonható felelősségre.

(4) A fizető várakozóhelyeket üzemeltetőnek – az általa elhelyezett „Kijelölt várakozóhely” /KRESZ 110-114 sz. ábrái/ illetve külön szöveges tájékoztató táblán – fel kell tüntetnie.

a) a tábla hatálya alatt várakozó díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjfizetési kötelezettség időbeli hatályát,

c) a várakozási díj és a pótdíj összegét,

d) a várakozási díj megfizetésének módját,

e) a díj és a pótdíj szedésére feljogosított szerv, személy nevét és címét.

(5) A 7. § (1) bekezdésében meghatározott díjat, és a megfizetendő pótdíjat az üzemeltető felé kell megfizetni.

5. §7 (1) [6] Egész évben üzemelő fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje: hétfőtől – vasárnapig 9.00 – 19.00. Idényjelleggel üzemeltetett fizető várakozóhelyek üzemeltetési ideje: rendezvények idején, eseti jelleggel 9.00-19.00.

(2) Várakozni és parkolni kizárólag a kijelölt fizető parkolókban, az üzemeltetési idő alatt és jelen rendelet szabályai szerint lehet.

(3) Az üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell parkolási díjat fizetni.

6. § (1) [7]A parkolójegy kiadó automatákkal felszerelt fizető várakozóhelyeket az automatáknál váltott parkolójeggyel vagy az üzemeltető által kiadott bérlettel vagy kedvezményes parkolási engedéllyel, mobiltelefon útján megfizetett parkolási idővel lehet igénybe venni, kivéve, ha a jogszabály másként rendelkezik.

(2) [8]Az automatánál megváltott parkolójegy csak a rajta feltüntetett helyre és a jegyen feltüntetett időtartamra, a bérletjegy és a kedvezményes parkolási engedély pedig a rajta feltüntetett korlátozásokkal érvényes.

(3) [9]A megváltott jegyet, bérletet, valamint a kedvezményes parkolási engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött a műszerfalon, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyosodhasson.

(4) [10]A parkolójegyet a díjövezetnek s a kívánt parkolási időtartamnak megfelelő névértékben kell megváltani.

(5) [11]A parkolójegy kiadó automatákkal fel nem szerelt idényjellegű parkolók, az üzemeltetési idő alatt, a helyszínen a parkoló üzemeltetőjénél váltott jeggyel használhatóak.

(6) [12]A parkolójegy kiadó automatákkal fel nem szerelt idényjellegű parkolók csak az adott parkolóra kiállított kedvezményes parkolási engedéllyel, vagy a parkoló üzemeltetőjénél váltott jeggyel használhatók az üzemeltetési idő alatt.

7. §8 (1) [13]A parkolásért fizetendő várakozási alapdíjak mértékét az 1. melléklet határozza meg.

(2)9 [16] A képviselő-testület tárgyhónapra érvényes havi, illetve egy naptári évre érvényes éves parkolási bérletet biztosít 5.000,- Ft/hó, illetve 55.000,- Ft/év díj ellenében. A havi bérleteket tárgyhónapra a tárgyhónap 10. napjáig lehet megváltani. Az éves bérletek a megváltás hónapjának első napjától egy évig érvényesek. A bérlet kiállítására az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő jogosult.

(3) [17]A fizető várakozóhelyekért minimálisan fizetendő várakozási díj (várakozási alapdíj) az adott fizetési övezetben érvényes egy órai díj alapján számított negyedórának megfelelő összeg.

(4) [18]A várakozási alapdíjat a tervezett parkolás időtartamára előre kell megfizetni.

(5) [19]Aki a parkolót jogosulatlanul használja – a parkolójegy vagy parkolási engedély, bérlet, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvány nélkül, érvénytelen jeggyel vagy engedéllyel, bérlettel, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal, illetve nem e rendeletben meghatározott módon elhelyezett jeggyel, engedéllyel, bérlettel, vagy mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási igazolvánnyal – várakozási díjat és pótdíjat köteles fizetni.

(6) [20]A pótdíj összege külön törvényben meghatározott mértékű.[21]

(7) [22]

(8) [23]

8. §10 (1) [25]A zöld forgalmi rendszámmal rendelkező gépjárművek térítésmentes parkolóhelyek igénybevételére jogosultak a kijelölt várakozóhelyeken.

(2) [26]A Park utca (Óvoda), a Hivatal és a Szociális Központ kijelölt várakozóhelyein a várakozás első órája ingyenes.

(3) [27]Az állati erővel vont, lovasszolgáltatást nyújtó járművek várakozására az Önkormányzat az 593/3. hrsz.-ú ingatlan meghatározott részét jelöli ki. A lovasszolgáltatást nyújtó szolgáltatók az ingatlanon külön kérelem benyújtásával és a Képviselő-testület által megállapított közterület-használati díj fizetése ellenében várakozhatnak.

(4) [28]A lakóautók, lakókocsik kizárólag parkolás céljából várakozhatnak a kijelölt várakozóhelyeken, éjszakai tartózkodás esetén kizárólag a településen nyilvántartásba vett külön jogszabály szerinti területegységgel rendelkező szálláshely (kemping) szolgáltatásait kötelesek igénybe venni.

(5) [29]A község parkolásra kijelölt területén térítésmentesen személygépkocsinként 1 db parkolóhely igénybevételére jogosult az a magánszemély, vagy gazdálkodó szervezet, aki vagy amely a járműnyilvántartásban üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel és lakóhelye, székhelye vagy telephelye Szilvásvárad községben van. A lakosok, gazdálkodó szervezetek részére a parkolási engedély kiállításáról, a személygépkocsi rendszámának feltüntetésével az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő gondoskodik. A parkolási engedélyeket a feltételek megszűnését követő három munkanapon belül le kell adni.

(6) [30]Az önkormányzatnál és intézményeinél dolgozó közalkalmazottak, közszolgálati tisztviselők, továbbá az egészségügyi dolgozók a kijelölt várakozóhelyeken térítésmentesen parkolási engedély igénybevételére jogosultak.

(7) [31]A Szalajka útra, lakóingatlana megközelítése céljából a (5) bekezdés szerint kiállított térítésmentes parkolási engedély birtokában hajthat be azon magánszemély, akinek lakóhelye a Szalajka úton van. A parkolási engedély a Szalajka úton, illetve a 441/3. hrsz.-ú közterületen várakozásra nem jogosít. A lakosok részére a parkolási engedély kiállításáról, a személygépkocsi rendszámának feltüntetésével az Önkormányzat nevében a közterületfelügyelő gondoskodik.

(8) [32]A Szalajka úton (447/2. hrsz.) és a 441/3. hrsz.-ú közterület kijelölt területén lévő parkolóban az ott üzlettel rendelkező vállalkozók egységenként – a (5) bekezdésben foglalt kivétellel – 1 db személygépjárműre vonatkozóan térítésmentes behajtási és parkolási engedély igénybevételére jogosultak.

(9) [33]Azon vállalkozások, amelyeknél az üzlet területe a 150 m2 nagyságot meghaladja, egységenként 2 személygépjárműre vonatkozóan jogosultak térítésmentes behajtási és parkolási engedély igénybevételére.

(10) [34]A vállalkozók részére biztosított behajtási és parkolási engedélyek kiállításának feltétele, hogy a vállalkozásnak nincs az Önkormányzat felé fizetendő, lejárt esedékességű tartozása.

(11) [35]A behajtási és parkolási engedélyen fel kell tüntetni a vállalkozás, kereskedelmi egység megnevezését, valamint az érvényesség időtartamát.

(12) [36]A behajtási és parkolási engedély kiállítására kizárólag az Önkormányzat nevében eljáró közterületfelügyelő jogosult.

(13) [37]A behajtási és parkolási engedélyek évente két alkalommal, január 31-ig és június 15-ig tartó érvényességi idővel kerülnek kiállításra.

(14) [38]A behajtási és parkolási engedélyeket a legkésőbb a lejáratot megelőző harmadik napig meg kell újíttatni vagy le kell adni.

(15) [39]A parkolási, valamint a behajtási és parkolási engedélyekben bekövetkezett bármely adatváltoztatás, vagy az engedély pótlása esetén az új engedély kiállításának díja bruttó 500,- Ft.

(16) [40]E § (10)-(15) bekezdésében foglaltak szerint kereskedelmi egységéhez tartozóan 1 db térítésmentes parkolási engedélyre jogosult az a vállalkozó, aki az Önkormányzattal kötött érvényes és hatályos közterülethasználati megállapodással rendelkezik.

9. § (1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető bármikor jogosult ellenőrizni.

(2) Jogosulatlan használatáért a rendelet 7. §-ban meghatározott pótdíjat kell fizetni.

(3) [41]Jogosulatlan használat esetén a várakozási díjfizetési és pótdíjfizetési felszólítást a gépjármű szélvédőjére kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni az ellenőrzés időpontját, a parkoló helyét, a gépjármű rendszámát, valamint a pótdíjfizetésre okot adó esemény megnevezését és a pótdíj megfizetésére vonatkozó információkat.

(4)11 [42]A pótdíjat postai készpénz átutalási megbízással vagy az értesítésben megjelölt bankszámlára történő átutalással kell teljesíteni.

(5) A mindenkori pótdíj az üzemeltetőt illeti meg. A pótdíj 30 napon túli meg nem fizetése esetén az üzemeltető annak behajtása érdekében, saját nevében köteles intézkedni. Az üzemeltető saját nevében jogosult a fizetést elmulasztó gépjármű tulajdonosával, üzemeltetőjével szemben díjigényt érvényesíteni.

10. § (1)12 Jelen rendelet 2007. április 2. napján lép hatályba.

(2)13

1. melléklet a 6/2007. (III.21.) önkormányzati rendelethez14

A parkolásért fizetendő várakozási alapdíjak

1. Parkolóhely I. zóna

Típus

Ft/óra

Ft/nap

Nagy parkoló (Lipicai Lovasközpont) 15

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Egri út 1 - Egri út 27. (mindkét oldal) 16

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Akácos 17

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Akácfa utca 18

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Nagy parkoló (benzinkút) 19

személygépkocsi

350,-

1 750,-

Akácos 20

autóbusz

600,-

3 000,-

2. Parkolóhely II. zóna

Típus

Ft/óra

Ft/nap

Hivatal 21

személygépkocsi

280,-

1 750,-

Park utca (Óvoda) 22

személygépkocsi

280,-

1 750,-

Szociális központ 23

személygépkocsi

280,-

1 750,-

1

A bevezetőt a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 1. §-t a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdés c) pontja a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (2) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (2) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 7. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. § (2) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. § a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 9. § (4) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

12

A 10. § (1) bekezdése a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

13

A 10. § (2) bekezdését a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 10. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

14

Az 1. mellékletet a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése iktatta be.

15

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Nagy parkoló (Lipicai Lovasközpont)” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Egri út 1 - Egri út 27. (mindkét oldal)” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Akácos” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Akácfa utca” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Nagy parkoló (benzinkút)” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat „Akácos” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Hivatal” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Park utca (Óvoda)” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

Az 1. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat „Szociális központ” sora a Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.