Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2021. 10. 26

Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

2021.10.26.

Mezőszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói jogkörében, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet célja, hogy Mezőszemere településen élők részére ellenszolgáltatás nélkül támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, és meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, mint egyszeri tüzelőanyag juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, valamint az igénylés, odaítélés rendjét.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Mezőszemere Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

(3) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként legfeljebb 10 q barnakőszenet biztosít jelen rendeletben foglalt feltételeknek megfelelő kérelmezőnek, akik közül előnyt élvez

a) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra jogosult valamint

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő.

c) egyedülálló nyugdíjas.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Önkormányzat vissza nem térítendő tüzelőt nem biztosít.

(3) A barnakőszén támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) A barnakőszén támogatás megítélésénél az elsődleges szempont a 2. § (1) bekezdésben foglalt minél több feltétel megléte.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú barnakőszén támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely barnakőszénnel egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(3) A tüzelőanyagban részesülő személy a barnakőszenet nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre, vagy hivatalból is indulhat.

(2) A kérelmeket 2021 november 12. nap 12.00 óráig lehet a Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőszemerei Kirendeltségéhez benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról legkésőbb 2021. november 29. napjáig dönt.

(4) A polgármester gondoskodik a barnakőszén kiszállításáról.

(5) A barnakőszén átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(6) A barnakőszén szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.

5. § A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételnek megfelelnek és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek - el kell utasítani.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2022. május 1-jén hatályát veszti.