Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2022. 05. 31

Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2022.05.31.

Mezőszemere Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.

2. § A rendelet személyi hatálya Mezőszemere Község közigazgatási területén a természetes személyekre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;

b) ingatlantulajdonos: az a természetes személy, akinek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.

3. Részletes rendelkezések

4. § (1) A település területén az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással, talajtakarással kell gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos a nem komposztált avart és kerti hulladékot a település területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval köteles elszállíttatani.

5. § (1) Mezőszemere Község közigazgatási területén –(2) bekezdésben foglaltak kivételével - az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése tilos.

(2) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése a 6. § -ban foglalt korlátozások figyelembevételével április 1. napjától november 30. napjáig terjedően, szerda és szombati napokon 16:00 óra és 20:00 óra közötti időszakban megengedett.

6. § (1) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom időtartama alatt tilos a nyílttéri égetés.

(2) Tilos az avar és kerti hulladék égetése hivatalok, egészségügyi intézmények, gyermekintézmények, kulturális intézmények és nyitott sportlétesítmények 100 m-es környezetében az intézmény működési ideje alatt.

(3) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(4) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(5) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható.

(7) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, talajtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

4. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

7. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére, valamint kiszabásának és megállapításának módjára a levegő védelméről szóló 306/2010.(VII.23.) Korm. rendelet szabályai vonatkoznak.

5. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.