Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 11- 2023. 05. 30

Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2022.10.11.

Mezőszemere Község Önkormányzatának képviselő-testülete Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói jogkörében, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) Mezőszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. mellékletének 2.2.1. pontjában szabályozott, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló pályázata alapján szociális célú tüzelőanyag támogatást oszt szét barnakőszén formájában, kérelemre azon mezőszerei állandó bejelentett lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen Mezőszemere községben élő személyek számára, akik szén tüzelésre alkalmas fűtési rendszerrel rendelkeznek, és azzal is fűtenek.

(2) A támogatott személye részére határozatával legfeljebb 10 q barnakőszén juttatás állapíthat meg Mezőszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete. Az egy kérelmező részére nyújtott támogatás mértéke a támogatott kérelmek számának függvényében arányosan csökkenhet.

(3) Támogatásban részesülhet az a szociálisan rászoruló kérelmező:

a) aki időskorúak járadékában részesül;

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelme (tekintet nélkül annak forrására) nem haladja meg fejenként az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 600 %-át (171.00.-Ft-ot);

c) aki egyedül élő 65 év feletti személy; és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 700 %-át (199.500.-Ft-ot)

(4) Az elbírálás során figyelembe kell venni és az összes körülmény együttes mérlegelésével előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki:

a) aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – a települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult;

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

2. § (1) A kérelmeket a jelen Rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőszemerei Kirendeltségéhez (3378 Mezőszemere, Május 1. út 36.)

(2) A kérelem beérkezésének határideje 2022. október 25.(kedd) 12.00 óráig A határidő jogvesztő, határidőben be nem érkezett kérelmek nem támogathatóak.

(3) Egy helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanban azonos bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező vagy életvitelszerűen egy háztartásban élő személyek által benyújtott kérelmek közül csak egy kérelem fogadható.

(4) Kivétel a (3) bekezdésben meghatározottak alól, amennyiben a két kérelmező egy ingatlanra épült, nem átjárható, fizikailag teljesen különálló, elkülönült bejárattal rendelkező, külön – külön egyaránt szén tüzelésre alkalmas fűtési rendszerrel rendelkező épületben ál életvitel- szerűen.

(5) Több azonos bejelentett lakcímmel rendelkező, vagy életvitelszerűen egy háztartásban élő kérelmező esetén kérelmezőknek közösen kell nyilatkozniuk amennyiben nem esnek a (4) bekezdés hatálya alá az arra való felhívás kézhezvételétől számított 3 napon belül, ki igényli a támogatást.. A nyilatkozat felhívásban közölt határidőben való benyújtásának elmulasztás jogvesztő, igazolási kérelemnek helye nincs.

(6) A kérelmek ellenőrzését különös tekintettel az 1. §. (1) bekezdésében, 1. §. (3) bekezdésének c) pontjában és és a 2. §. (3) bekezdésében foglaltakra Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőszemerei Kirendeltsége végzi.

(7) A támogatáskánt megítélt tüzelőanyag támogatottak ingatlanához (alapesetben közvetlenül az ingatlan elé ledepózva) való kiszállításáról Mezőszemere Községi Önkormányzat gondoskodik 2023. február 15. napjáig. A szén saját ingatlanon belül található tárolási helyre való rakodása támogatott kötelessége.

3. § A rendelet alkalmazásában egy háztartásban élők közössége: jelen rendelet kihirdetésének napján egy helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanban állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, továbbá az ingatlanban életvitel – szerűen tartózkodó előírásain túl más szempontot nem lehet figyelembe venni.

4. § Ez a rendelet 2022. október 11-én lép hatályba, és 2023. május 31-én hatályát veszti.