Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kisfüzes Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 26

Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
Kisfüzes Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségének eleget téve a polgármester benyújtja az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóját.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–8. melléklethez
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel meghaladta az 5 millió forintot, ami az eredeti tervhez képest 3,5 millió forintos növekedést jelentett és kiugróan magas eredmény. A szolgáltatási bevételek esetében 147 eFt-os bevétel keletkezett, ami kevesebb a tervezettnél. Összességében közel mintegy 3.531 eFt a növekedés a saját bevételeknél az eredeti előirányzathoz képest.
2. Felhalmozási bevételek
A 2022-es évben nem volt felhalmozási bevétele a településnek.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, lényegében a tervnek megfelelő összegben. Pályázati forrásból közösségszervező bértámogatására több, mint 3 millió forintot, szociális tüzelőre 419 eFt-ot nyertünk. Felhalmozási célra több, mint 12 millió forint érkezett, az elnyert magyar Falu (községháza tető) az előző évről áthúzódó Leader támogatásnak és a Fűzfa Alapítvány támogatásának köszönhetően.
4. Finanszírozási bevételek
Itt szerepel az előző évi pénzmaradvány beépítése, valamint az államháztartáson belüli megelőlegezés.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások magasabban alakultak a tervnél, melynek oka a közösségszervező dolgozó foglalkoztatása a Magyar Falu program pályázatának köszönhetően (bevételben is többletet jelentett).
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásai 9,96 millió forintot tettek ki, ami 1,9 millió forinttal meghaladta az eredeti előirányzatot. Az üzemeltetési anyagok és a készletbeszerzés összege alakult magasabban, de itt szerepel a pályázatból beszerzett szociális tűzifa értéke és a szociális kiadásoknál tervezett karácsonyi csomag és mikulás ajándékok is.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege jelentősen mértékben (2 millió Ft-tal) elmaradt az eredeti előirányzattól. Szerencsére kevesebben vették igénybe az ilyen jellegű ellátásokat. A szociális tüzelőanyag számláját és a tárgyi juttatásokat (pl.: karácsonyi csomag) is a dologi kiadásoknál szerepeltettük.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 1.060 ezer Ft-ot költöttünk, a legnagyobb tételt 4.331 eFt-ot a szabadidőpark kialakítása jelentette. Felújításra 27.182 eFt lett kifizetve, a Magyar Falu Program községháza tetőfelújítása és a BM útfelújítási pályázata lett megvalósítva. A felhalmozási kiadásokat a 4. melléklet részletezi.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Többletet jelentett a lakossági víz-csatorna pályázat, melynek összegét átadtuk az ÉRV-nek
A 2022. év gazdálkodása egyensúlyban volt, az iparűzési adóbevételek jelentős növekedése nagyban hozzájárult a jó likviditási helyzethez. A különböző pályázatoknak köszönhetően jelentős fejlesztések valósultak meg a településen.