Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 17

Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.17.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2022-ben elfogadta Magyarország 2023. évi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtom be 2023. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
A 3. §-hoz
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 2. sz. melléklet tartalmazza.
2023. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 29.918 eFt-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink között bérleti díjak jelentkeznek, lakóingatlan bérbeadásából, mozgóárus közterület-használati díjból tevődik össze a 195 eFt bevétel.
Sajátos bevételek
A gépjárműadó már nem illeti meg az önkormányzatot.
Az iparűzési adó bevételt 3.000 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 20.289 ezer Ft, ami valamivel kevesebb az előző évinél. A központi bérintézkedések (minimálbér-, garantált bérminimum emelés) kompenzálására még további támogatás várható. A szociális feladatokra kapott összeg is jelentősen csökkent.
Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 3.060 ezer Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
2023. évben nem terveztünk ilyen bevételt, mivel közmunka program nem lesz a településen.
Pénzmaradvány
A költségvetésben 3.354 eFt működési pénzmaradvány szerepel, az EFOP pályázat, a szociális tüzelő pályázat, valamint a közösségszervező bértámogatására kapott Magyar Falu Program pályázat maradványa. Felhalmozási pénzmaradvány már nincs, mivel az elmúlt évben minden beruházás, felújítás befejeződött.
A 4. §-hoz
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 11.507 ezer Ft, ami az előző évi előirányzatnál magasabb, mert a garantált bérminimum emelése és közösségszervező dolgozó pályázatos foglalkoztatása miatt.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni melynek mértéke 13%.
Dologi kiadások
A legtöbb feladatnál (községgazdálkodás, köztemető-fenntartás, közvilágítás stb.) az elmúlt évi tényadatokból indultunk ki, de a jelentős energia-ár emelkedés és az egyéb beszerzési árak emelkedése miatt magasabb összeggel terveztünk.
A művelődési háznál az üzemeltetési költségeket és rendezvény-költséget is terveztünk.
A szociális kiadások 2023. évi előirányzata 3.787 ezer Ft, ami tartalmazza a szociális tüzifával kapcsolatos költségeket is közel 947 ezer Ft-os összegben.
Átadások, támogatások
A többcélú kistérség működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 284 ezer Ft-ot kell átadnunk.
A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak, Leader Egyesületnek összesen 40 ezer Ft tagdíjat irányoztunk elő.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozásához 268 eFt-tal kell hozzájárulnunk. Az egészségügyi központhoz 450 eFt-ot, az ügyelethez, laborral együtt összesen 451 ezer forintot kell átadni.
Az óvodafenntartó társuláshoz 100 eFt-ot adunk át.
A kiadások részletezését a 3. melléklet mutatja.
Felhalmozási kiadások
Mivel a pályázati összegekből megvalósult fejlesztések az elmúlt évben pénzügyileg is lezárultak, ezért idén csak 500 eFt+ÁFA önerős fejlesztést terveztünk be, amelyek mibenléte majd év közben lesz konkretizálva.
A tervezésnél a falugondnoki szolgálatnál is számoltunk bruttó 254 eFt tárgyi eszköz beszerzéssel.