Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 12
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Az Országgyűlés 2021-ben elfogadta Magyarország 2022. évi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényt.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (2) bekezdés alapján nyújtom be 2022. évi költségvetési tervezetünket.
Részletes indokolás
A 3. §-hoz és a 2. melléklethez
Az önkormányzati pénzügyi szabályozás központilag meghatározott alapelve a feladat finanszírozás. Az előző évben érvényesült tendenciák hatásának figyelembevételével a saját forrás lehetőségek teljes körű számbavételével terveztük meg a bevételi előirányzatokat. Az önkormányzat bevételeit, ezen túlmenően a központi költségvetési kapcsolatokból származó források ismeretében határoztuk meg.
A bevételek részletezését a 2. sz. melléklet tartalmazza.
A 2022. évi működési, valamint felhalmozási és tőkejellegű bevételeinket összesen 99.568 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
Működési bevételek
Működési bevételeink bérleti díjak (Tanoda, Telekom, falubusz, egyéb) valamint a szociális étkezés és vendégétkezés térítési díjbevétele szerepel összesen 2.361 eFt összegben.
Sajátos bevételek
A gépjárműadó már nem illeti meg az önkormányzatot.
Az iparűzési adó bevételt 2.500 ezer Ft-ban irányoztuk elő.
A kommunális adóból 1.500 ezer forint bevételt várunk.
Önkormányzatok költségvetési támogatása
A normatív állami támogatás tervszáma 38.789 ezer Ft. Az általános feladatok támogatása az előző évi összeghez képest emelkedést mutat, elsősorban a központi bérintézkedésekre kapott kompenzáció miatt, a közvilágításra és a köztemető fenntartására kapunk kevesebb összeget. A kulturális támogatás változatlan marad, a falugondnoki normatíva 663 eFt-tal emelkedett.
A szociális feladatok ellátásához biztosított általános állami támogatás 10.772 eFt, ami 480 eFt-tal forinttal magasabb az elmúlt évinél. Működőképességet megőrző kiegészítő (rendkívüli) támogatásaként 5.088 ezer Ft-ot építettünk be a mérlegegyensúly megtartása érdekében.
Átvett pénzeszközök
A közmunka programra működési átvételként 13.353 eFt-ot terveztünk. Felhalmozási bevételünk nem várható.
Pénzmaradvány
A költségvetésbe beépítettük a tervezett pénzmaradvány összegét. Ebből 1.657 eFt a tüzifa pályázat működési pénzmaradványa, 34.239 eFt pedig a Magyar Falu Program pályázaton elnyert pályázatok felhalmozási pénzmaradványa.
A 4. §-hoz és a 3. melléklethez
Kiadások tervezése
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege 28.800 ezer Ft, ami az előző évi előirányzatnál magasabb. A jelentős mértékű minimálbér- és garantált bérminimum-emelés, a polgármesteri béremelés, valamint egy közösségszervező dolgozó foglalkoztatása okozza az emelkedést.
Munkáltatót terhelő járulékok
A személyi juttatásokat érintő közterheket az előírt törvényi szabályozásnak megfelelően számítottuk. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni melynek mértéke 13%, a közfoglalkoztatás esetében 6,5%.
Dologi kiadások
A legtöbb feladatnál az elmúlt évi szinthez hasonló összegekkel számoltunk, viszont figyelembe kellett venni az energiaárak jelentős emelkedését. A többi költségtételnél viszont takarékosan terveztük a költségvetést.
A szociális kiadások 2022. évi előirányzata 7.402 ezer Ft, ami magasabb az előző évinél, de most van áthúzódó szociális tüzelőanyag kifizetési kötelezettségünk. Átmeneti segélyre, lakástámogatásra, idősek csomagjára, beiskolázási támogatásra nagyobb összeggel számolunk az elmúlt évinél.
Átadások, támogatások
A többcélú kistérség működéséhez az általuk ellátott különféle feladatokra terv szerint - tagdíj, Aranykapu intézmény, egyéb ügyviteli és gazdálkodási feladatok – 439 ezer Ft-ot kell átadnunk. A regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnak és a Leader egyesületnek 60 ezer Ft tagdíjat irányoztunk elő. A helyi civil szervezetek támogatására 1,2 millió forint áll rendelkezésre.
A közös polgármesteri hivatal finanszírozásához 1.133 eFt hozzájárulást kell adnunk. Az egészségügyi központhoz 2.101 eFt-ot, az ügyelethez, laborral együtt összesen 1.448 ezer forintot kell átadni.
Az óvodafenntartó társuláshoz nem kell hozzájárulást adnunk, mert a váraszói tagóvoda kijön az állami támogatásból.
Pétervására felé a közmunka ügyintézésre 480 eFt átadását tervezzük.
A kiadások részletezését a 3. melléklet mutatja.
Felhalmozási kiadások
A tervezésnél 35.739 eFt összeget állítottunk be felhalmozási kiadásként. Az óvodaépület belső felújítása és egy útfelújítás (Magyar Falu Program pályázatai) lesznek idén megvalósítva, továbbá 1.500 eFt önerős fejlesztést is beállítottunk a költségvetésbe.
Kiadásaink számbavétele után összesen 5.088 ezer Ft mérleg egyezőtlenség mutatkozik, mely teljes egészében működési hiány. A hiány fedezetére kiegészítő (rendkívüli) támogatást állítottunk be a mérlegünkbe.