Váraszó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Váraszó Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 06. 01
Váraszó Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1–8. melléklethez
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségének eleget téve a polgármester benyújtja az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóját.
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel a 2,6 milliós tervnek megfelelően alakult. A kommunális adó is elérte az 1,3 milliós tervet. A szociális étkezésnél az ellátási díjak visszaestek, kevesebben vették igénybe az étkezést. A tulajdonosi bevételek és a szolgáltatási bevételek (jellemzően bérleti díjak) viszont magasabban alakultak a várakozástól és kompenzálták az ellátási díjak elmaradását. Összességében a tervezettnek megfelelően alakultak a bevételek.
2. Felhalmozási bevételek
2021-ben nem volt felhalmozási bevétele a településnek.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 1.165 ezer forint rendkívüli támogatást is kapott a település. Többletet jelentett az ÉRV felé továbbított lakossági víztámogatás pályázat, valamint egyéb elnyert pályázati összegek (szociális tüzelő pályázat).
Felhalmozási célú támogatás 44,5 millió forint érkezett az elmúlt évben, elsősorban a Magyar Falu Program elnyert pályázatainak és a folyamatban lévő szennyvízhálózat felújítás támogatási összegeinek köszönhetően.
4. Finanszírozási bevételek
Itt az előző évi pénzmaradvány és az államháztartáson belüli megelőlegezés szerepel, mint könyveléstechnikai jellegű bevétel.
II. Kiadások
1. Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások kis mértékben (mintegy 1.179 eFt-tal) haladták meg az eredeti előirányzatot, amely a szociális ágazati pótlékból, és egyéb megbízási díjak emelkedéséből adódott.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásainál mintegy 6,3 millió forint többlet mutatkozott, melyre magyarázat a szennyvízrendszer-felújítás fordított ÁFA befizetése, melyet a dologi kiadásoknál kell könyvelni, de természetesen ennek fedezete biztosítva volt a pályázati támogatásban. A szociális tüzifára kifizetett összegek is itt jelentkeztek, tervezve viszont a segélyeknél voltak.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege az eredeti tervtől (5,04 millió forint) alacsonyabban alakultak, kevesebben kértek segélyt a településen.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 2.485 ezer Ft-ot költöttünk, ingatlanvásárlások és egyéb kisebb értékű tárgyi eszközök kerültek beszerzésre. Felújításnál a szennyvízrendszer felújítás (4,45 millió Ft) összege jelentkezett.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Többletet jelentett az ÉRV felé átadott lakossági víz-csatorna pályázati támogatás.
A 2021. év gazdálkodása végig egyensúlyban volt, köszönhetően a takarékosságnak és a felelős gazdálkodásnak.