Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszes ital fogyasztásról

Hatályos: 2011. 11. 01

Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszes ital fogyasztásról

2011.11.01.

Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Mónosbél Község közigazgatási területen szabályozza a szeszes ital fogyasztásra vonatkozó szokásokat, ezen keresztül pedig hozzájáruljon a polgárok egészséges fejlődéséhez, az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítéséhez, a közterületek tisztántartásához, valamint a közbiztonság javulásához, a rendzavarások megelőzéséhez.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Mónosbél Község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben meghatározott területen tartózkodó minden természetes személyre kiterjed.

3. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használat. A közterület forgalmába beletartozik a közterületnek a közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használat.
Szeszes ital: a rendelet alkalmazása szempontjából minden alkoholtartalmú ital.

4. § (1) Mónosbél Község közigazgatási területen a közterületeken tilos a szeszes ital fogyasztása.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik:

a) az érvényes és hatályos közterület-használati engedéllyel és belső vendégtérrel rendelkező vendéglátóipari egység teraszára, kitelepülésére nyitva tartási időben,

b) az engedéllyel szervezett és engedéllyel rendelkező alkalmi rendezvényekre, a rendezvény ideje alatt,

c) minden év december 31. napján 18:00 órától a következő év január 1. napján 6.00 óráig terjedő időszakra,

d) a mezőgazdasági rendeltetésű területekre.

5. § (1) Aki a rendelet szabályait megszegi szabálysértést követ el, és vele szemben az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.18.) Korm.rend. 12. §-a szerint kell eljárni.

6. § Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testületének jelen, 19/2010. (XII.16.) önkormányzati rendelete 2011. január 1. napján lép hatályba.