Mónosbél Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018. (III.12.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról

Hatályos: 2024. 07. 24

Mónosbél Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018. (III.12.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról

2024.07.24.

Mónosbél Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a természet védeleméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdésének b) pontjában és 36. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. § (1) Mónosbél Község Önkormányzat Képviselő- testülete védetté nyilvánítja a 3/1 hrsz-ú, 8375 m2 területű, mónosbéli szervita rend egykori gyümölcsöse (almáskert) nevű területet.

(2) A gyümölcsösben történelmi gyümölcsfajták találhatóak, a kert tájképi értéke kiemelt jelentőségű, ezért indokolt a gyümölcsös védetté nyilvánítása.

2. § A terület kezelési tervét a rendelet 1. melléklete tartalmazza, mely magában foglalja a természetvédelmi célkitűzéseket, a természetvédelmi stratégiákat, valamint a természetvédelmi kezelési módokat, korlátozásokat, tilalmakat.

3. § A terület természetvédelmi kezelési feladatait ellátó szervezet Mónosbél Község Önkormányzata.

4. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A mónosbéli szervita rend egykori gyümölcsöse helyi jelentőségű védett terület kezelési terve

1. Természetvédelmi célkitűzések

- A gyümölcsösben még megtalálható történelmi gyümölcsfajták megőrzése, a kert fejlesztése a térségre jellemző régi fajták ültetésével,
- a hagyományos művelés újbóli alkalmazása a kert fönntartása érdekében,
- a kert tájképi értékének megőrzése, fejlesztése,
- a kert gyümölcsészeti és természeti értékeinek bemutatása.

2. Természetvédelmi stratégiák

- Rekonstrukciós terv elkészítése,
- a terv szerinti, a térségre jellemző régi gyümölcsfajták újbóli betelepítése, az öreg fák megfiatalítása, a telepítendő csemeték védelmének biztosítása,
- a gyümölcsös fönntartása hagyományos kezeléssel: a fák metszésével, a gyümölcsös gyepszintjének kaszálással történő hasznosításával, szükség esetén a biogazdálkodásban engedélyezett vegyszerek használatával,
- információs táblák kihelyezése, tanösvény létesítése,

3. Természetvédelmi kezelési módok, korlátozások és tilalmak

3.1. Művelési ághoz nem köthető természetvédelmi kezelési módok, korlátozások és tilalmak

Fajok védelme
- A gyümölcsösben előforduló védett növény- és állatfajok zavartalan szaporodása érdekében április 1. és augusztus 1. között a fásszárú növényzet irtása tilos.
Táj- és kultúrtörténeti értékek
- A gyümölcsösben csak olyan létesítmény építhető, amely a gyümölcsös fönntartását, bemutatását, illetve a gyümölcsből kikerülő termékek hagyományos feldolgozását szolgálja.
Látogatás
- A terület gyalogosan korlátlanul látogatható.
Oktatás és bemutatása
- Tanösvény létesítése a terület értékeinek szélesebb körű bemutatása érdekében kívánatos.
Kutatás, vizsgálatok
- Szükséges a terület további pomológiai, kertészeti vizsgálata és a hagyományos kezelések eredményeinek folyamatos nyomon követése,
Terület- és földhasználat
- Intenzív gazdálkodási módok, azokhoz kötődő vegyszer-, és műtrágyahasználat nem folytathatók a területen,
- a belterületi ingatlanon lévő gyümölcsös lágyszárú aljnövényzetét kaszálással kell kezelni, a kaszálékot össze kell gyűjteni és a területről el kell távolítani.
Természetvédelmi infrastruktúra
- Természetvédelmi infrastruktúraként a bemutatást, a hagyományos kezelést és hagyományos feldolgozást szolgáló kisebb, a hely hangulatához illeszkedő létesítmények helyezhetők el, a helyi építési szabályzatban foglaltak figyelembevételével.
1

A bevezető a Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VII. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.