Mónosbél Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VI.18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 11. 27

Mónosbél Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019. (VI.18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.11.27.

Mónosbél Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a helyi közművelődési célok megvalósulásában, a közművelődésben részt vevő természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra, a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

3. § (1)1 Az Önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

(2)2 Az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatás biztosítása érdekében az alábbi szakmai feladatokat látja el:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

c) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

d) a gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez.

(3)3 Az önkormányzat (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében közösségi színteret működtet a 3345 Mónosbél, Kossuth L. u. 3. és 33/A. szám alatt. A közösségi színtér nem jogi személy, fenntartója az önkormányzat.

(4) Mindazon közművelődési célú civil szervezetek, akik együttműködnek a helyi közösségi színtérrel, ingyenesen vehetik igénybe annak használatát.

(5)4 Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését. A könyvtári szolgáltatást a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral (3300 Eger, Kossuth Lajos út 16.) kötött szolgáltatási szerződés alapján látja el.

4. § Az önkormányzat által fenntartott közösségi színtér minden év március 1-ig előző évi tevékenységről szóló beszámolót és tárgyévi – költségszámítással alátámasztott - munkatervet készít, melyet a képviselő-testület fogad el.

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a saját bevétel, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködik az alábbi intézményekkel:

a) Könyvtári, Információs és Közösségi Hely (3345 Mónosbél, Kossuth L. u. 3.),

b) Bélapátfalvai Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ (3346 Bélapátfalva, Apátság út 2/A.),

c) Bélapátfalvai Százszorszép Óvoda, Bölcsőde és Konyha (3346 Bélapátfalva, Táncsics M. u. 4.),

d) Bélapátfalvai Petőfi Sándor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (3346 Bélapátfalva, Apátság út 2.),

e) Mónosbéli Gyermekotthon (3345 Mónosbél, Dózsa Gy. u. 12.)

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Mónosbél Községi Önkormányzat a helyi közművelődésről szóló 8/2001. (VI. 28.) önkormányzati rendelete.

1

A 3. § (1) bekezdését módosította a 12/2020. (XI.26.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2020. november 27-től.

2

A 3. § (2) bekezdését beiktatta a 12/2020. (XI.26.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2020. november 27-től.

3

A 3. § (2) bekezdését módosította a 7/2020. (VI.09.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2020. június 10-től.

4

A 3. § (5) bekezdését beiktatta a 12/2020. (XI.26.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2020. november 26-tól.