Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2023. 04. 02

Mónosbél Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről

2023.04.02.

Mónosbél Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Mónosbél község közigazgatási területén, a hivatali munkaidőn túl, valamint a hivatali helyiségen kívül lefolytatott házasságkötési és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárásokra, eljárásokban résztvevő természetes személyekre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Hivatali munkaidő: a Bélapátfalvai Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

b) Hivatali helyiség: Mónosbél Község Önkormányzata tulajdonában lévő, Mónosbél, Kossuth Lajos út 3. szám alatti épület.

c) Alapszolgáltatás: a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során az anyakönyvvezető közreműködése, jogszabályban rögzített hivatalos szöveg és eljárás.

d) Többletszolgáltatás: a házasságkötésnek és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívül, továbbá hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő lebonyolításához az anyakönyvvezető közreműködése, egyedi igényekhez igazodó ünnepi beszéd, szülőköszöntés, gyűrűcseréhez, gyertyagyújtáshoz, homoköntéshez, lakatceremóniához kapcsolódó kísérő szöveg összeállítása, zeneszolgáltatás, pezsgős koccintás.

3. § (1) A házasságkötés megkötésének és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát arról, hogy a házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése külső helyszínen való lebonyolításához szükséges feltételeket biztosítják és jelen rendeletben megállapított díjat megfizetik.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható.

(4) Hivatali helyiségen kívül hivatali munkaidőben, valamint az (5) és (6) bekezdésben foglaltaknak megfelelően lehet a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése eseményt lebonyolítani. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívül tartandó házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nem veszélyeztetheti.

(5) Hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése lebonyolítása hétfőtől csütörtökig 16.00 órától 18.00 óráig, pénteki napokon 14.00 órától 18.00 óráig, szombati napokon 10.00 órától 18.00 óráig engedélyezhető azzal, hogy két szertartás kezdő időpontja között legalább 60 perc különbségnek kell lennie.

(6) Hivatali helyiségben és hivatali munkaidőn kívül, házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése hétfőtől csütörtökig 16.00 órától 18.00 óráig, pénteki napokon 14.00 órától 18.00 óráig, szombati napokon 10.00 órától 18.00 óráig engedélyezhető azzal, hogy két szertartás kezdő időpontja között legalább 30 perc különbségnek kell lennie.

(7) Szabadtéren házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése kizárólag április 1. és szeptember 30. napja közötti időben engedélyezhető.

4. § (1) A házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése alkalmával nyújtott többlet- szolgáltatásért az 1. mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.

(2) A díj nem tartalmazza a szertartáshoz szükséges kellékek (gyertya/homok/lakat, szülői ajándékok, pezsgő) biztosítását.

(3) Mentes a díjfizetési kötelezettség alól:

a) a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben egyéb többletszolgáltatás nélkül lebonyolított házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése;

b) rendkívüli körülmény – a szolgáltatást igénybe vevők valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota – esetén hivatali helyiségen kívül vagy hivatali munkaidőn túl lebonyolított szertartás.

(4) A többletszolgáltatás díját a döntés kézhezvételét követő 8 napon belül kell a Bélapátfalvai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési elszámolási számlájára befizetni.

(5) Ha a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése az ügyfelek részéről felmerülő akadály következtében meghiúsul, az ügyfél igényt tarthat a befizetett díj:

a) 100 %-ának visszatérítésére, ha a tervezett időpontot megelőző 45. napig,

b) 50 %-ának visszatérítésére, ha a tervezett időpontot megelőző 32. napig

kerül sor a házasságkötési vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szándék írásbeli lemondására.

(6) Amennyiben a házasságkötési vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szándék lemondására a (2) bekezdésben meghatározott határidőkig nem kerül sor, a befizetett díj visszafizetésére nincs lehetőség.

(7) A hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül tervezett házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének lebonyolítását lehetetlenné tevő körülmények (vis maior) bekövetkezése esetén – ha az ügyfél egyéb helyszín biztosításáról nem gondoskodik -, az esemény megtartására a házasságkötő teremben kerül sor. Ebben az esetben a hivatali helyiségen kívül tartandó eseményre befizetett díj és a hivatali helyiségben tartandó eseményért fizetendő díj közötti különbözet visszatérítésre kerül.

5. § (1) A házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésekor az eseményen közreműködő anyakönyvvezetőt

a) hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő közreműködés esetén bruttó 60 000 Ft,

b) hivatali helyiségen kívül, hivatali munkaidőben történő közreműködés esetén bruttó 50 000 Ft

c) hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő közreműködés esetén bruttó 40 000 Ft összegű díjazás illeti meg.

(2) Az anyakönyvvezetőt évente ruházati támogatás illeti meg, melynek mértéke bruttó 150 000 Ft.

(3) Az anyakönyvvezető részére a díjazást a munkahelyi vezető igazolása után évente egy alkalommal a munkáltató fizeti ki.

6. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

7. §1

1. melléklet az 5/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

A

B

Szolgáltatások

Fizetendő díj

1

Hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi
kapcsolat létesítésének díja

70 000 Ft

2

Hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőben történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi
kapcsoalt létesítésének díja

60 000 Ft

3

Hivatali helyiségben és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi
kapcsolat létesítésének díja

50 000 Ft

4

Gyűrűhúzás az eseményen

2 000 Ft

5

Gyertyagyújtás, homoköntés, lakatceremónia

2 000 Ft

6

Gépi zene CD-ről, egyéb hanghordozó eszközről (csak hivatali helyiségben)

2 000 Ft

7

Szerzői jogdíj (hivatali helyiségen kívül és hivatali helyiségben is)

2 000 Ft

8

Szülőköszöntő

2 000 Ft

9

Pezsgős koccintás

2 000 Ft

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.