Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 10. 02

Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2022.10.02.

Ácsteszér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésben, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésben és 132. § (4) bekezdés b), d), g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya a – szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ában meghatározott – Ácsteszér Község területén élő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában jövedelemigazolás

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt rendszeres jövedelemről a munkáltató igazolását,

b) a járási hivatal, illetve a munkaügyi szerv által folyósított ellátásokról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában a hatóság által kiállított igazolást,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a Magyar Államkincstár, vagy az Egészségbiztosítási Pénztár, illetve a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság által kiállított igazolást, ennek hiányában a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét vagy az utolsó havi bankszámla kivonatot,

d) gyermektartást, illetve árvaellátást igazoló iratot,

e) e) egyéb nem rendszeres jövedelem igazolására a kérelmező írásbeli nyilatkozatát

2. § A képviselő-testület szociális rászorultság esetén

a) Pénzbeli ellátásként: Rendkívüli települési támogatást,

b) Szociális szolgáltatásként, alapszolgáltatásként: Étkeztetést

biztosít.

2. Települési támogatás

3. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesül az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) A rendkívüli települési támogatást az 1. mellékletben meghatározott kérelemnyomtatványok, Ácsteszér Község Önkormányzatához (2887 Ácsteszér, Kossuth Lajos utca 45.) kell benyújtani.

(3) A rendkívüli települési támogatás megállapítható

a) pénzbeli támogatásként

b) természetbeni támogatásként

(4) A rendkívüli települési támogatás kifizetése történhet bankszámlára utalással vagy házipénztárból.

(5) A pénzben nyújtott települési támogatás felhasználása a kifizetéstől számított 30 napon belül a felhasználást igazoló dokumentumok alapján vagy helyszíni szemle útján ellenőrizhető, ha alapos okkal feltételezhető, hogy azt a kérelmező nem a kérelemben megjelölt célra használta fel.

(6) A rendkívüli települési támogatás az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

a) tartós, rendszeres orvosi ellenőrzést, kezelést igénylő betegség esetén,

b) létfenntartást befolyásoló hirtelen haláleset (családfenntartó halála),

c) természeti csapás, elemi kár esetén,

d) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

e) gyermek iskoláztatásához,

f) gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul,

g) ellátatlan személy részére,

h) más rendkívüli ok bekövetkezése esetén.

(7) A rendkívüli települési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegnek 400 %-át, egyedül élő esetén 600 %-át.

(8) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott nyomtatványon Ácsteszér Község Önkormányzatához kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és amennyiben lehetséges, az önkormányzati támogatás indokoltságáról szóló igazolást (pl. elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás, tartós betegséget igazoló orvosi-, vagy kórházi igazolás, válsághelyzetben lévő várandós anya esetén a terhes gondozásról szóló igazolás, gyermekek hátrányos helyzetéről szóló igazolás, beiskolázási támogatás igénylése esetén a 14. életévüket betöltött gyermekek iskolalátogatási igazolása).

(9) Rendkívüli települési támogatásban egy naptári évben egy fő legfeljebb kettő alkalommal részesülhet. A segély legmagasabb összege alkalmanként a mindenkori öregségi nyugdíj 150 %-ánál nem lehet magasabb.

(10) A (6) bekezdés a) pontjában foglaltak esetén a gyógyszer kiadások viseléséhez az önkormányzat gyógyszer vásárlási támogatást nyújt annak a személynek

a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 40 %-át meghaladja.

b) A támogatás legfeljebb 6 hónapra állapítható meg.

c) A támogatás havi összege maximum a 10.000 forint.

d) Az 1. mellékletben szereplő kérelemnyomtatványhoz mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint háziorvosi, szakorvosi igazolást, kórházi zárójelentést, ambuláns lapot, vagy gyógyszerigazolást.

(11) A (6) bekezdés c) pontja esetében maximum az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeres mértékéig állapíthat meg rendkívüli települési támogatást.

(12) Az önkormányzat temetési költségekhez való hozzájárulásként temetési támogatást állapít meg annak,

a) aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott,

b) a kérelmező családjában egy főre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700 %, egyedül élő esetén 900 %-át.

c) A temetési támogatás összege 20.000 forint.

d) A támogatást, a halálesetet követő 2 hónapon belül lehet igényelni.

e) Az 1. mellékletben szereplő kérelemnyomtatványhoz mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számla másolatát.

(13) Rendkívüli települési támogatást egy személy részére évi egy alkalommal kamatmentes kölcsönként is lehet nyújtani, amelynek összege legfeljebb 100.000 forint.

(14) Ácsteszér Község Önkormányzata újszülött támogatásban részesíti azokat a szülőket, akik

a) a gyermek születését megelőzően legalább 6 hónapig Ácsteszér Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkeztek és életvitelszerűen ott is élnek.

b) A támogatás formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke 20.000 forint újszülött gyermekenként.

c) Az 1. mellékletben szereplő támogatási kérelem nyomtatványt a kérelmező, továbbá a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolásaival és újszülött gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatával együtt kell benyújtani.

d) Az újszülött támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700 %-át.

(15) Ácsteszér Község Önkormányzata a (6) bekezdés e) pontjához kapcsolódóan évi egy alkalommal beiskolázási támogatást nyújt az általános iskolás és középiskolás korú gyermeke(ke)t nevelő szülők részére.

a) A támogatás mértéke nem haladhatja meg a 6.000 forintot gyermekenként.

b) Az 1. mellékletben szereplő támogatási kérelem nyomtatványt a kérelmező, továbbá a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolásaival, valamint a 14. életévüket betöltött gyermekek iskolalátogatási igazolásával együtt kell benyújtani.

c) A beiskolázási támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át.

(16) Ácsteszér Község Önkormányzata lakásvásárlási támogatásban részesíti azokat a szociálisan rászoruló személyeket, akik

a) Ácsteszér területén házat vásárolnak, vagy építenek.

b) A támogatás formája egyszeri, vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke legfeljebb 50.000 forint.

c) Az 1. mellékletben szereplő támogatási kérelem nyomtatványt a kérelmező, továbbá a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolásaival és az adásvételi szerződés másolatával, vagy építési engedéllyel együtt kell a lakásszerzést megelőzően benyújtani.

d) A lakásvásárlási támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700 %-át.

(17) Ácsteszér Község Önkormányzata a (6) bekezdés h) pontjához kapcsolódóan, a kérelmező létfenntartását tartósan befolyásoló esemény bekövetkezte esetén, rendszeres havi támogatást állapít meg.

a) A támogatás havi összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át

b) A támogatás legfeljebb 6 hónapra állapítható meg.

c) A rendszeres havi támogatás abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át.

(18) Ácsteszér Község Önkormányzata a (6) bekezdés b) pontjához kapcsolódóan, létfenntartást befolyásoló hirtelen haláleset esetén, különösen családfenntartó halála esetén, az elhunyt nappali oktatásban részt vevő gyermekei után a törvényes gyám részére támogatást állapít meg.

a) A gyermekenként nyújtott támogatás összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 360 %-át.

b) A támogatás abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetén a 600 %-át.

(19) A téli időszakra történő felkészülésre, valamint a karácsonyi kiadások anyagi enyhítésére

a) az Ácsteszéri lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Ácsteszéren tartózkodó

aa) a 0 – 14 éves korú gyermekek,

ab) 60. életév felettiek,

ac) egészségkárosodott, vagy rokkant ellátásban részesülő

lakosok részére pénzbeli vagy természetbeni karácsonyi települési támogatást nyújt.

b) A karácsonyi települési támogatás nyújtásának feltétele, hogy

ba) az a) pont aa) alpontjában meghatározott gyermekkel közös háztartásban élő törvényes képviselő családjában,

bb) az a) pont ab) és ac) alpontjában meghatározott személy családjában

az egy főre jutó havi jövedelem ne érje el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének tízszeresét.

c) A tárgyévre vonatkozó támogatás összegét, formáját és kifizetésének szabályait a képviselőtestület határozza meg.

(20) A 3. § (10) bekezdésében és 3. § (17) bekezdésben meghatározott támogatási formák esetén a kérelmező köteles az ellátásra való jogosultságot befolyásoló jövedelmi viszonyokat érintő lényeges változást 8 napon belül Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez írásban tett nyilatkozatban bejelenteni.

3. Étkeztetés

4. § (1) Az étkeztetés alapszolgáltatást az önkormányzat biztosítja. Az ellátás igényléséhez, megszüntetéséhez a kérelmet a Bakonyszombathelyi Közös Önkormányzati Hivatal Ácsteszéri Kirendeltségéhez (2887 Ácsteszér, Kossuth Lajos utca 45.) kell benyújtani.

(2) A szociális étkezés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult, aki:

a) 65. életévét betöltötte, vagy

b) korhatárra tekintet nélkül, akinek

ba) egészségi állapota, vagy

bb) fogyatékossága, vagy

bc) pszichiátriai betegsége, vagy

bd) szenvedélybetegsége vagy

be) hajléktalansága

indokolja.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról - részben vagy teljesen- gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(7) A szociális rászorultság igazolására a következő iratokat, illetve nyilatkozatokat lehet elfogadni:

a) a (2) bekezdés b) pont ba) és bd) alpontokban meghatározott esetekben háziorvosi, szakorvosi igazolást,

b) a (2) bekezdés b) pont bb) alpontban meghatározott esetben fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, illetve magasabb összegű családi pótlékot megállapító, folyósítását igazoló határozatot, szakvéleményt, illetve iratot,

c) a (2) bekezdés b) pont bc) alpontban meghatározott esetben pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt,

d) (2) bekezdés b) pont be) alpontban meghatározott esetben lakóhellyel nem rendelkezik.

(8) A szociális étkeztetést meg kell szüntetni, ha

a) az ellátott jelzi, hogy az ellátást nem kívánja igénybe venni,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül legalább 2 hónapig nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki orvosi igazolással, vagy

c) a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn.

5. § Ácsteszér Község Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ (2870 Kisbér, Angol kert 1.) intézmény keretében a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) házi segítségnyújtás

b) családsegítés

4. Polgármesteri hatáskör

6. § (1) A képviselő-testület az alábbi ellátások megállapításával a döntési jogkörét a polgármesterre ruházza át:

a) a 3. § (12) bekezdésében meghatározott temetési költségekhez való hozzájárulás,

b) a 3. § (14) bekezdésében meghatározott újszülött támogatás,

c) a 3. § (15) bekezdésében meghatározott beiskolázási támogatás,

d) a 3. § (16) bekezdésében meghatározott lakásvásárlási támogatás,

e) a 3. § (19) bekezdésében meghatározott karácsonyi támogatás.

(2) A polgármester azonnali hatállyal legfeljebb 10.000 forint összegű települési támogatást biztosíthat. A támogatási kérelmet az 1. mellékletben szereplő támogatási kérelem nyomtatványon a kérelmező, továbbá a vele egy háztartásban élők jövedelem igazolásaival együtt kell benyújtani. A támogatás kifizetése az önkormányzat házi pénztárából történik.

(3) A Képviselő-testület a szociális étkeztetésre vonatkozó megállapodás megkötésének jogát a polgármesterre ruházza át.

(4) A polgármester külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles az étkeztetést és szállást biztosítani annak a rászoruló személynek, akinek életét, testi épségét, egészségét az ellátás elmaradása veszélyezteti.

5. Záró rendelkezések

7. §1

8. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.