Réde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodásról

Hatályos: 2011. 03. 31- 2014. 03. 05

Réde Község Önkormányzat Képviselő-testületének

5/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodásról


Réde Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


I. Fejezet


1.§ (1) A rendelet hatálya a Réde Község közigazgatási területén fekvő ingatlan tulajdonosára, birtokosára, használójára (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya az (1) bekezdéstől eltérően gazdálkodó szervezetre csak akkor terjed ki, ha számára a közszolgáltatás igénybevétele a hulladékgazdálkodásról szóló törvény alapján kötelező.



2.§ (1) A Képviselő-testület a települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatási kötelezettségét a többségi önkormányzati tulajdonban lévő Bakony Vállalkozási és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: közszolgáltató) gazdálkodó szervezettel kötött szerződés útján teljesíti. Ennek érdekében az önkormányzat csatlakozik a közszolgáltató által működtetett Réde regionális hulladékszállítási közszolgáltatáshoz, melynek részévé válik.

(2) A Szolgáltató köteles a közszolgáltatást Réde község közigazgatási területén rendszeresen ellátni.


3.§  (1) A közszolgáltatás az alábbiakra terjed ki:

a) az ingatlantulajdonos által az ingatlanon gyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék begyűjtésére és rendszeres, illetve alkalmi elszállítására

b) a nagy darabos hulladék (lom) gyűjtése, elszállítása a közszolgáltatás keretében évente egy alkalommal a közszolgáltató által.

  1. A hulladékkezelési közszolgáltatás Réde Község közigazgatási területére terjed ki. Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a hulladékkezelési közszolgáltatást.



1. A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja



4.§ (1) Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására a  közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényt, valamint – a közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott gyűjtőedényzet űrtartalmát meghaladó mennyiségű települési hulladék gyűjtésére – a közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott más gyűjtőeszközt köteles igénybe venni.

  1.  A kötelezően alkalmazandó szabványos szemétgyűjtő edény műanyag 80 literes és 110 literes edényzet.
  2.  A közszolgáltató a települési szilárd hulladékot hetente egy alkalommal, hétfőn szállítja el.
  3. Ha a közszolgáltató által megállapított rendszeres szállítási nap ünnep vagy munkaszüneti napra esik, ha az önkormányzat és a közszolgáltató másban nem állapodnak meg a hulladékot a következő munkanapon vagy a lakosság előzetes értesítése mellett a közszolgáltató által megjelölt időpontban kell elszállítani.
  4. Ha a gyűjtőedényzet ürítése az ingatlantulajdonosok hibájából marad el, akkor az ürítésre csak a következő szállítási napon kerül sor. Ilyen esetben azonban soron kívüli szolgáltatás is rendelhető díj ellenében a közszolgáltatótól.
  5. Ha a hulladékot, a lakossági veszélyes hulladékot, vagy a lomokat a közszolgáltató a szállítási napon, vagy az előzetesen meghirdetett időpontban elszállítani nem tudja, és a szállítás kimaradása nem az ingatlantulajdonosok hibájából történik, akkor a közszolgáltató köteles többletdíjazás igénye nélkül helyettesítő megoldásról gondoskodni.

  Az új időpontról a lakosságot tájékoztatni kell.



Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei



5.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot az e rendeletben meghatározott módon és helyen gyűjteni. Ennek során az ingatlantulajdonos köteles:

  1. a települési szilárd hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.
  2. Az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe  venni, illetve a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított közszolgáltatónak átadni és a közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényt az ingatlana területén belül köteles elhelyezni úgy, hogy ahhoz illetéktelen személyek és állatok ne férjenek hozzá.


6.§ (1) A gyűjtőedény szemétgyűjtés idejére a közterületre történő ki, majd visszahelyezése az ingatlantulajdonos feladata.

  1. Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényt a hulladék elszállítása céljából a rendeletben megjelölt időpontban, a közterületen, a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni. Ha a szállítójármű járható úttest hiányában nem tudja megközelíteni az ingatlan bejáratát úgy az ürítési hely az ingatlan bejáratához legközelebb eső úttest közelében van.
  2. A közszolgáltató hulladékgyűjtő edények ürítését a szállítási napokon reggel hat és este húsz óra között végzi.
  3. A gyűjtőedényt legkorábban a szállítási napot megelőző napon 18 órától lehet kihelyezni a közterületre és  az elszállítást követően haladéktalanul el kell távolítani a közterületről.


7.§ (1) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének lecsukott állapotban kell lennie.

  1. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az  edény mozgatáskor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza. A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű- és gyalogosforgalmat, és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.
  2. Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedény tisztántartásáról, rendeltetésszerű használatáról és környezetének tisztántartásáról.
  3. Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladékát kizárólag a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített, és e rendeletben meghatározott gyűjtőedényben adhatja át. A hulladék más módon történő kihelyezése tilos.
  4. Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt nem lehet kiüríteni, az ingatlantulajdonos a közszolgáltató felhívására köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni.
  5. Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét.
  6. A kihelyezett gyűjtőedényből még használható dolgokat kiválogatni (guberálni) tilos.


8.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak 3 nappal korábban bejelenteni, ha ingatlanán az addig szokásos hulladékmennyiséget jelentősen meghaladó mennyiségű hulladék keletkezése várható. A bejelentés alapján a közszolgáltató köteles a megjelölt időpontra vagy időtartamra a hulladék adott mennyiségének megfelelő gyűjtéséhez, elszállításához alkalmas nagyobb űrtartalmú vagy további gyűjtőedényt illetve más gyűjtőeszközt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátani és a többletszolgáltatást díjazás ellenében teljesíteni.

  1. Az  (1) bekezdésben meghatározott más gyűjtőeszköznek minősül a közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott 110 liter űrtartalmú gyűjtőzsák, amely esetében a közszolgáltatás díjának megfizetése a gyűjtőzsák megvásárlásával történik. Az ingatlantulajdonos jogosult a keletkezett többlethulladékot a szolgáltatótól megvásárolt zsákban a gyűjtőedény mellé kihelyezni, a szolgáltató pedig köteles azt elszállítani.

(3) Ha az ingatlantulajdonos a hulladékot nem a (2) bekezdésben meghatározott, közszolgáltatótól megvásárolt gyűjtőzsákban helyezi ki, a közszolgáltató akkor is köteles az átadott, illetőleg a gyűjtőedény  mellé kihelyezett hulladék elszállítására. A többletszolgáltatás tényéről és az ennek megfelelő díj alkalmazásáról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost egyidejűleg köteles értesíteni.



Közszolgáltató jogai és kötelezettségei



9.§ (1) A közszolgáltató évi egy alkalommal, az önkormányzattal egyezetett időpontban   közszolgáltatás keretében, külön díj felszámítása nélkül gondoskodik a lomtalanítás során keletkezett hulladékok elszállításáról.


  1. A Szolgáltató kizárólag a lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék elszállítására köteles.
  2. Nem tartoznak a nagy darabos, lomtalanítás körébe vont települési szilárd hulladék körébe, és lomtalanításkor sem szállíthatók el:
  1. Az építkezésekből maradt kövek, gerendák, téglák és egyéb építési törmelék
  2. Fák, fák részei
  3. Széntüzelésű kályhák és tűzhelyek, kivéve, ha a samott-követ már eltávolították
  4. Olajtartályok
  5. Autórészek, motorkerékpárok, autóroncsok, gumik
  6. Ipari hulladékok
  7. Az olyan hulladékok, amelyeket a hulladékgazdálkodásról szóló törvény  a begyűjtésből és szállításból kizárt
  8. Folyékony hulladékok,


  1. A hulladékot a tulajdonos a polgármester által előzetesen közzétett hirdetményben megjelölt helyen és időpontban helyezheti ki elszállítás céljából.



A közszolgáltatási szerződés



10.§ (1) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye határozza meg.

  1. A települési szilárd hulladék kezelésére vonatkozó szerződés létrejöhet írásban, szóban vagy ráutaló magatartással. Ingatlan tulajdonjogának, bérleti, használati jogának megszerzése esetén – a szerződés egyéb módon való megkötéséig – a szerződést ráutaló magatartással létrejöttnek kell tekinteni.
  2. Ráutaló magatartással létrejövő szerződés esetén a közszolgáltató jelen rendelet szerint köteles szolgáltatni, a tulajdonos pedig a rendelet szerinti díjat fizetni.
  3. Az ingatlantulajdonos és a szolgáltató közötti szerződésnek különösen az alábbiakat kell tartalmaznia:
  1. a felek megnevezése, címe:
  2. a szolgáltatással érintett ingatlan megnevezése, címe:
  3. a szolgáltatás szervezett és rendszeres elvégzésére irányuló kötelezettség vállalása;
  4. a közszolgáltatás igénybevételének kezdő időpontja;
  5. a szállítás helye és gyakorisága;
  6. a közszolgáltatás díja és alkalmazásának feltételei;
  7. közszolgáltatás mértékét meghaladó, a megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatás és annak díja;
  8. a közszolgáltatási díj megfizetésének módja
  9. a szerződés módosításának, felmondásának feltételei;
  10. az irányadó jogszabályok meghatározása.



A közszolgáltatási díj


11.§ (1)[1]

  1. [2]


 (3)[3] [4]


12.§ (1)[5] A közszolgáltatás igénybevételére köteles, illetve a közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonosoknak hulladékkezelési közszolgáltatási díjat kell fizetnie.


13.§ (1) A közszolgáltatás igénybevétele szüneteltethető azon az ingatlanon, amelyen legalább 30 napig senki sem tartózkodik, és emiatt hulladék nem keletkezik.

  1. A szüneteltetésre vonatkozó igényt az ingatlantulajdonos írásban köteles bejelenteni a közszolgáltatónak, legalább 5 nappal a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt.
  2. Ha a szünetelés időtartama alatt hulladék kezelési közszolgáltatás hatálya alá tartozó hulladékot helyeztek ki, a közszolgáltató köteles a hulladékot elszállítani, az ingatlantulajdonos pedig köteles a szerződésben meghatározott közszolgáltatási díjat megfizetni.


Köztisztasági rendelkezések



14.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:

  1. az ingatlantól az úttestig terjedő teljes területnek, de legfeljebb az ingatlan 10 méteres körzetén belül területnek a gondozásáról, tisztántartásáról gyommentesítéséről;
  2. a burkolattal ellátott területeken, járdán, járdaszakaszon, lépcsőn a hó eltakarításáról és a síkosság mentesítésről legalább 1 méteres sáv szélességben,
  3. az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartásáról, gyommentesítéséről
    1. Ha az ingatlannak több közúttal is érintkezése van, az ingatlantulajdonos az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségeknek mindegyik irányban köteles eleget tenni.
    2. A két szomszédos ingatlan közötti közforgalmú terület vagy átjáró esetén az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az ingatlantulajdonosok között egyenlő arányban oszlik meg.


15.§ (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:

  1. az ingatlanáról a járda és az úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyeséséről;
  2. az épület falán vagy a kerítésen elhelyezett, időszerűségüket vesztett, szakadt, jogellenesen elhelyezett falragaszok folyamatos eltávolításáról.


16.§ (1) A 14.§. (1) bekezdésének b.) pontjában foglalt síkosság mentesítéshez a környezetkímélő anyagok(homok, fűrészpor)   használhatók.

  1. Klorid tartalmú vegyszer használata tilos.
  2. Tilos hórakást elhelyezni:
    1. útkereszteződésben
    2. útburkolati jelen
    3. járda és járdasziget közé
    4. tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél az úttesten és az úttesttől számított 1 méteres körzetben
    5. kapubejárat elé
    6. közszolgálati felszerelési tárgyra és köré (vízelzáró csap, közkút, tűzcsap, villanyoszlop, hirdetőtábla stb.)









Kerti hulladék égetése



17.§ (1) A lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetésére minden év március 01. és április 30. és szeptember 15. és november 15. közötti időszakokban van lehetőség.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott időszakokban is korlátozhatja, illetve megtilthatja az égetést, amennyiben ezt a környezeti, időjárási viszonyok indokolttá teszik. Erről az intézkedéséről a lakosságot hirdetmény útján kell tájékoztatni.


Adatvédelem



18.§ (1) A közszolgáltató a jelen rendeletben és egyéb jogszabályokban foglalt feladatai teljesítéséhez szükséges személyes adatokat az önkormányzattól írásban igényelheti.

(2) A kérelemben meg kell jelölni, hogy az igényelt személyes adatokra mely feladatának teljesítése érdekében van szüksége.

(3) Az önkormányzat adatszolgáltatásra vonatkozó kérelemnek annak beérkezésétől számított 8 napon belül köteles eleget tenni.



Szabálysértési rendelkezések


19.§ [6]


Záró rendelkezések



20.§ (1) Ez a rendelet 2011. március 31. napján lépett hatályba.





                          Pölöskei József                                                Dr. Cserhalmi Antal

                            polgármester                                                            jegyző
















[1] Hatályon kívül helyezte 12/2013.(IX.27.) Ök rendelet hatályos: 2013.09.27.

[2] Hatályon kívül helyezte 12/2013.(IX.27.) Ök rendelet hatályos: 2013.09.27.

[3] Beiktatta 12/2013.(IX.27.) Ök rendelet hatályos: 2013.09.27.

[4] Hatályon kívül helyezte 15/2013.(X.17.) Ök rendelet hatályos: 2013.10.17.

[5] Módosította a 5/2013. (III.18.) önkormányzati rendelet, hatályos 2013. január 1.


[6] Hatályon kívül helyezte az 1/2012.(II.03.) számú önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013.02.03. napjától